Yaşlı Ağaçlarda Define, Ağaç ve Çivileri, Nal Çivileri

 

Koray Kor

Editör
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
570
Tepkime puanı
962
Puanları
11
Ekli dosyayı görüntüle 270668

Define işareti olarak kayalara, benzeri yerlere ağaç resmi çizilmez (hayat ağacı sembolü hariç). Ağaçların kendisiyle ilgili define arama yöntemleri vardır. Uzun ömürlü ağaçlar nişan noktalarıdır.

Eğer ağaç, define işaretlerinden biri olarak kullanılmışsa ağacı merkez alarak 30 m. yarıçaplı bir çember çizeriz, definenin bu çemberin içinde 3-5 m. derinlikte olma ihtimali büyüktür. Dedektör ile arama yapılması tavsiye edilir. Bazen bu uzun ömürlü ağaçlar( dut, ceviz, ahlat, çınar) direkt işaret belirtmese de asıl işareti bulmak için yardımcı nokta olarak seçilebilir. Bu ağaçların olduğu bölgeler emaneti saklamak için seçilebilir.

Yaşlı ağaç varsa 500 metrelik alanda 2 yaşlı ağaç daha olabilir. genelde üçgen yapar. bunların kuzey tarafında kalan iyidir. tabi bu kesin değil fakat para bu 3 ağacın birindedir.

  • Define ararken uzunömürlü bir ağaç ile karşılaşırsak, şöyle birkaç bin yıllık, hemen ağaca bakalım herhangi bir bıçak izi var mı, çivi vb. bir şey çakılmış mı, dikkat çeken herhangi bir define işaretleri olabilecek işaret var mı ?
  • Ya da ağacın bir tarafı diğer kısmına göre çok mu gür ?
  • Uzun ömürlü ağaçlar meşe, çınar gibi ağaçlardır.

Bazen bu zun ömürlü ağaçlar( dut, ceviz, ahlat, çınar) direkt işaret belirtmesede asıl işareti bulmak için yardımcı nokta olarak seçilebilir. Bu ağaçların olduğu bölgeler emaneti saklamak için seçilebilir

Çatal Çam:

Çam ağacının en önemli olanı çatal çam olması ile değerlendirlir.En az üç insanın bir arada kucaklayabileceği kalınlıkta olan bir açam 200-250 yaş civarındadır.Kurtuluş savaşı yıllarında veya daha öncesi ve sonrasında bu ağaç nişan noktası olarak kullamıştır. Eğer bu tarife uyan bir çam çatalı varsa ağacın çatal noktasının hemen altında yıllar önce atılmış bir çentiğin göz haline gelmiş izi aranır.Bu eski iz bugün bir yemek tabağı veya ona yakın ölçülerde olması gerekir.Göz izinin arka tarafında ve çatalın tam alt noktasından karşıya bakıldığında genellikle 7 vaya 70 adım mesafede bir işaret aranması gerekir.Çünkü çatal ''V'' harfi demektir. ''V'' harfi 7 rakamını temsil eder.Bu durumda iki noktadan birisi gömü alanı olarak belirlenir.Cihazlarla bu noktaya bakılır veya arazi gözlemiyle buradaki hedef tespit edilir.

Ahlat-Ardıç-Meşe ve Çam:

Bunlar genellikle arazilerde açık alanlarda nadiren de köy evlerinin avlularında bulunan uzun ömürlü ağaç türleridir. Ahlat ve Ardıçlar yabani olarak dağlarda bulunduğu için eşkıya gömülerinin yada köy ve çiftlik zenginlerinin paraları bunlarla ilgili bir alana saklanmış olabilir.

Aksine bir görüş olmadıkça; ağaç 2 tane ise 2 ağacın ortası , 3 tane ise küçük veya büyük olanın altıdır.
Yakınlarda bir pınar veya çeşme varsa en yakın ağaçla çeşmenin tam ortası, suyun aktığı istikamete denk gelmeyecekse tek ağaç ile çeşme adımlanarak pınar ortada kalacak şekilde ağaca uzak olan (ters simetri) noktaya bakılır.
Çift ağaçlarda üçgen olabilecek ön veya arkadaki 3. boş nokta ölçüm yapılır ve gömü noktası için üçgen oluşturulur.Bu tür ağaçların bazen anası yaşlanmış, yakılmış yada kesilmiş olabilir.Dibinden çıkan filizi bu açıdan değerlendirilmelidir.

Dut Ağacı:

Genellikle avlularda bulunur.Dut ağacı ile evin yapısı içindeki önemli noktalarla bağlantı kurulur.Örneğin; gömü sahibi kişi parasını daima gözü önünde tutmak isteyecektir. Bunun için oturduğu veya yattığı eski odasının yeri ve penceresi belirlenir.Bahçedeki ağacın bir alt noktası bu işin yapılabileceği ve görüntü alanındaki hedef noktalardır. Bu nokta genellikle ağaçtan ev giriş kapısına doğru 1-3 veya 7 adımdır. Ermeni evlerinde dut çok olur ermeniler dutu sever. Rum evlerinde meşe çok olur Rumlar gömdüğü definenin üzerine mutlaka meşe ağacı ekerler. Eşkiyalar dağlardaki doğal şekilde büyümüş ahlat ve yemişi seçerler gömülerini kaybetmemek için bellilik olsun diye bu ağaçların yakın çevresine gömerler.

Ceviz Ağacı:

Genelde bahçe ve bağlarda yakın yerleşim alanlarının ağacıdır.Bu ağacın nişan alındığı nokta --yönü belli olmamakla birlikte- mutlak 3 adımdır.Gömünün ,ağacın 3 adım çevresinde olduğu bilinmeli ve çevre ataştırmaya tabi tutulmalıdır.( ceviz gölgelidir , emanet gölge içinde korunmaktadır)

Ağaçtaki Çiviler

Yaşlı ağaç bulduğumuzda ağaçta çivi çakılı olup olmadığına bakarız, 2 şekil çivi vardır biri çingene çivisi diğeri çarmıhın çivisi, çingene çivisi gömüyü anlatırken çarmıhın çivisi mezar olduğunu söyler. ağaçtaki çivi çarmıhın çivisi ise bu bize çok fazla uzaklaşmadan ağaç yanından görülebilir yakınlıkta mezar yerini verir, ağaç mezarı kutsamak için ekilerek ölen kişiye addedilmiştir. çingene çivisi ise bize yön ve mesafe verdiği gibi direk emarenin yerini de verebilir, defineci arkadaşlar sizin dikkat etmeniz gereken çiviler geçen yüzyıllar içinde çürümüş ağaç çivileri içeriye almış olabilir, ağaç gövdesinde gördüğünüz kanser burada bir çivi olduğunu ağacın çiviyi çürüterek erittiğini anlatır bu tip ağaçlarda çivi olduğu göz önüne alınarak yine araştırma yapılmalıdır.

2 türlü çivi vardır çingene çivisi ve çarmıhın çivisi. çingene çivisi para der çarmıhın çivisi ise mezardır. dikkat edin bu çivilerin çoğu demir değil kurşundan yapılmıştır.

Ağaçta birden fazla çivi varsa bu mezar işaretidir çivi sayısı kadar mezar vardır, Bu çiviler orta boy şeklindedir bu ağaç mezarların kutsandığı yerdir, Hz. İsa çarmıha gerildiğinde ellerine çivi çakıldığı sonrada göğe kaldırıldığı için Hristiyanların benzer uygulama eşliğinde bir ölü gömme yöntemidir.

Tek çivi ise define işareti olarak bilinir bu son bölge demektir malın yeri bu çividen görünür; bu çivi ağacın gövdesinde olup demir kazık çakılı gibi görkemli şekildedir ağaç yaşlanıp genişledi ise bu çiviyi içine almış orası kanser olmuştur, yaşlı dut, meşe, ahlat gibi ağaçlarda bulunabilir. yemiş ağacında çivi aramayın onda olmaz. çingene çivisi olan yerlerde mağara aranabilir, kuyu ve tek tepeler dikkate alınacak noktalardır, mağara ise genelde merdivenle girilir içeride yaşam izleri mevcuttur çoğunluk duvar aralarında saklı altınlar bulunur.

Bir başka görüş: çivi dut ağacında ise para kuyudadır, çevreye bakın mutlaka bir kuyu bulursun eğer kuyu 2 taneyse bu 2 kuyuda boştur orada birde 3 kuyu olmalı, dikkat edin bu kuyu kireç yada kil ile doldurulmuştur paranın saklı olduğu kuyu budur.

Diğer görüş: çivi eşkiya çivisiyse burada açık mağara aranır bu mağaranın kapısından baktığında karşıda sergen kayalıklar olup bu kayanın önünde şapka yapan kaya mevcuttur para bu kayanın ya önünde yada üstündedir.

Ağaçlardaki Para Yerleri

Dereye yakın alıç ağaçları varsa bunlar birer nişandır. Alıç ağaçlarının yanında bulunan nişanlı taşlar aslında yük mezarlarıdır. Burada birde pınar vardır, pınarın aktığı yerde 3 kişinin kaldırabileceği bir kazan yük vardır, bu kazan 7 kulpludur. Bu derenin kayalık yerinden mağaraya girilir. Mağara içerisindeki 14 odada yik vardır ve kapıları bronz ile kurşun döküp kitlidir. mağara girişini ise doğal kayalarla kapalı tabiat görüntüsü verilmiştir.

çeşme arkasında yaşlı dut ağacı varsa ağacın 10 adım karşısında bir tabla taşı vardır. Bu tabla taşının üzeri süslüdür. Bu taşın 7 adım sırtındaki çalılıklı bir kemer mahzeni olup içi doludur.

Değirmen yanında 2 yaşlı ağaç varsa değirmenci odasında değirmencinin parası vardır, ayrıca üstte düz alanda büyük salın altında 1 de yük vardır. Değirmen suyu yolunda 6 deve yükü mal mevcut olup, karşı dik tepede büyük bir mezar vardır. Burası mal mezarıdır. Mal toplamı 2 katırdır.

Mağara girişi arıyorsanız burada yaşlı alıç varmı ona bakın, eğer 2 yaşlı alıç bulursanız giriş bu alıçların ortasındadır. dikkat edin burada başka alıç olmaması lazım.

Birbirine yakın yemiş ağaçları varsa bu ağaçlar arasında büyük bir kaya vardır. Büyük mal bu kayanın altındadır.

Pelit ağacı varsa bu mal küçük ve toprak zemindedir dikkat edin mal pelite uzak değil hemen yan kenardaki toprak zemindedir.

Mezar Ağaçları ve Çivileri

Mezar ağaçlarında çivi bulmak mümkündür, bu çivi çarmıhın çivisidir, H.Z. İsa çarmıha gerildiğinde ellerine çakılan çivileri temsil eder, çarmıhın çivisi varsa bu ağaç mezar ağacıdır mezarı genelde oda mezardır. Çingene çivisi ise genelde para çivisidir bu ağacın çevresinde para olduğunu anlatır bu çok zaman ermeni ve rumlar tarafından çakılan çivilerdir. Eğer bölge rum bölgesi sizde rum parası arıyorsanız gömü ağacın altındadır, gömü yapıldıktan sonra üzerine ağaç dikilir. bu genelde meşe ağacıdır.

Ağaçlar dinsel ritüellerde ayinler düzenlemek için ekilir yada yaşlı ağaçlar ayinler için seçilirdi. Mezarlar ağaç yakınlarında olup mezar kutsamaları bu ağaç altında yapılır bu ağaçlara zaman zaman çarmıhın çivisi çakılırdı. Bir çok yangın ve doğal afetler sebebiyle bu ağaçların çoğu günümüze kadar varlığını sürdürememiştir, böyle bi mantık kullanıyorsanız ağaç yoksa bile ağaç olabilecek yerleri kafanızdan tasarlayıp define yerleri tespit etmelisiniz.

Ağaçları kutsal kabul ettikleri için mezar başına dikerler. üzerine çakılan çiviler ise çarmıhın çivisidir. H. İsayı çarmıha gerdiklerinde ellerine çivi çakmışlardı. sonra İsa Allah tarafından göğe alınmıştı ağaca çivi çakmakta ölen kişi Allah tarafından göğe alındığı inancıyla alakalıdır. bu yüzden Mezar başına yada yakınına ağaç dikerler sonrada bu ağaca çivi çakarlar. bu çarmıhın çivisidir.

Ağaçlar definede çok önemli role sahiptir. tek ve yaşlı olan ağaca mutlaka bakılır. 3 ağaç varsa bunların en yaşlı olanına mutlaka bakılır. bazı ağaçlar karşılıklı dağlardadır, bir tepeden diğer tepeye baktığında 2. ağacı görürsün, sonra üçgen yapar gibi çapraza bakarsan 3. ağacı görürsün. Burada en geniş duran ağaca bakarsın bu çok zaman kuzey cephesine düşen ağaçtır.

Ağaç yanında kuyu varsa burada kesin para vardır. ilk önce arkadaki kuyu suyunun geldiği yere bakacaksın. hafif tepe duran yere, sonra ağacın çevresine bak dedektör tut çok derin olmaz çünkü buralar eşkiya ve şahıs gömüleri için biçilmiş kaptandır. hatta 1 değil 2-3 yerde parası vardır. kuyunun içine bak yapı taşlarında farklı olanlar vardır kesme taştır diğerlerinden farklı durur işte bu taş çekmece gibidir çekersin parayı alırsın.

Yaşlı ağaçların yanında kayada yuvarlak oyma varsa burada mezar vardır. bu oyma mezarın kutsandığı yerdir o yüzden buraya birde ağaç ekilir ağacın altında oymanın başında mezar kutsanır, mezar ağacın altındada olur belli bir mesafedede olabilir. ama çok uzak değildir en fazla 50 metre civarlarındadır, yönü oyma verir oymada ince kanal vardır yada oymaya su doldur nereden taşarsa o tarafa bak.

Ağaçlardaki çivilerin çoğu kayıp olmuştur çünkü ağaç genişleyince çiviyi içine alır sizde çiviyi göremezsiniz lakin çiviyi içine almış ağaç kesin kanser olmuştur. çivi yerinden siyah sıvı kusar bu şekilde ağaç bulursanız bunda çivi olduğunu kolayca anlarsınız. hemen araştırmalara başlayın.

Ağaçların çoğu yanmış yada kesilmiştir eğer geniş bi kök bulursanız ağaç olması önemli değil kök varsa burayı karantinaya alın define olabilir, çünkü ağaçlar çok önemlidir, ağaç yoksa bile yanmış yada kesilmiş olabilir.

Nal Define İşareti, çivili, çivisiz

Nal en net define işaretlerinden biridir, çoğunlukla eşkiya işaretidir, bazı eşkiyalar tek nal yapar bazıları at nalı ve tay nalı şeklinde büyüklü küçüklü nal yapar, nalların bulunduğu tepe yada alan genelde son noktadır, başka bölgelere gitmenize gerek yok ne varsa bu tepede yada alandadır iyi araştırın.

Nal işaretinde çivi varsa genelde 6 çivi vardır bazen 4 çivili olur, siz çivilere iyi bakın biri diğerinden daha derin işlenmiştir hangi çivi derin işlenmişse yön orasıdır.

Büyük nal yanında küçük nal varsa para küçüğün olduğu yerdedir küçük nalın çevresine yoğunlaşın.

Nal ile omega işareti birbirine çok benzer karıştırmayın, her ikiside net define işaretidir fakat omega işaretinin definesi naldan fazladır.

Nalın olduğu yerde pınar, çeşme varsa oraya inin para çeşmeye yakın yerde olur. burada birde yaşlı ağaç varsa kesin bu ağacın çevresindedir.

Nal yanında delikli kaya varsa yüklü miktarda hazinenin habercisidir, delikten bakın tam olarak nereyi görüyorsanız ora kazılır, kazıda defineye varmadan önce gelen kayada bir nal daha olmalıdır. 2. nalı bulursanız doğru yoldasınız demektir, devam edin altı mahzendir. mahzen yüklüdür.

Nal düz duvar kayaya dik şekilde yapılmışsa burada birde kuyu olmalıdır, kuyuya doğru yaklaşın burada put işareti arayın putu bulursan paraya yaklaştın demektir.

Mağaranın içine girdiğimiz zaman orta yerinde dikili bir taş var ve bu taşın ardında bir delik var deliğin sol tarafında nal işareti varsa ilerde köşeye doğru bir taş dikilidir. Para nalın altında 100 okka dır.

Nalın olduğu dağın önü düz ovaysa bu dağın burnuna doğru gidin ovaya inmeyin ama dağın en buyun yapan yerine kadar inin tam olarak buraları araştırın.

Kaynak: Define sohbeti arşivi
 

kaynak

Yorumlarım resmi kazılar için geçerlidir.
Katılım
17 Kas 2018
Mesajlar
4,579
Tepkime puanı
6,060
Puanları
24
Yaş
55
Bahsi geçen çiviler ev içindede olabilmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst