Mekanlarınıza. iyi bakın usanıp gitmeyin
kaya ,zemin altı oda ve diğer mezarlar.
yıllardır açık olan kaya mezarın tavanından geçen dünyanın malı.. uçmuş. tabi uçuran bilgi ve belgeyle gelmiş.
zemin altı mezar odalarından bir kaç ayrıntıyı paylaşmam gerekirse ilk aklıma gelenler;
bir çok canlı figürler ,kaplumbaa,kartal,arslan vs.ile,kare dikdörtgen,D tabir ettiğimiz hilalimsi oymalar,üçgen koltuk veya oturak yine bazı işaretlerde bu katagöriye girer.
sıkça karşılaştığımız ve bazılarını yazdığım bu işaretlerin ortak yönü,zemin altı oda tipi olmalarıdır.bu örneklerin içinde çok enderde olsa odası kayada olanlarda olur.
mezar odalarının özelliklerinden birtanesi;
yapılışında açılma amacı olmadığı,statülü oluşu,gizlenme ve ulaşılmasının istenmemesi nedeniyle,girişlerini tesbit ve işçiliği kaya mezarlarından çok zordur.
bir kaç metere tünel girişli olup odaya ulaşılır. odalar tamamına yakını çifttir. mezar odasından sonra ikinci odaya geçilir.ulaşılması gereken yerde odur. ilk odadan biraz küçüktür.
aralarında bazen ortalama 50 cm.bir duvar bazılarında 80 cm olanda çıkar.bazenda metrenin üzerinde kısa bir tünelle geçilir.
odalar ağırlıkla önlü arkalı olsada bazı medeniyetlerdekilerde yan yanada olur. üçgende odalar arası mesafe genellikle bir kaç metreye çlkar ve ard ardadır.
iklinci odaya ulaşmakta bazen yeterli gelmeye bilir. bunlarda odanın son bitim köşesinden dışarıya doğru ,cep şeklinde 80cm ila 170 arası bir gizli bölme olur.....
odanın içinde sıkılmış yumruğun girebileceği bi oyma vardı
örneğin biz bir yerlere gitiğimizde açılan yer zaten açılmış,arkadaşlarım haydi gidelim burası açılmış deseler bile,ben oradan kolay kolay gitmem,neye dayanarak açılmış diye keskin bi gözlemle yaparım..sebebini bulduktan sonra rahat kafayla ayrılırım..
Kaya mezarları esas itibarı ile statüsü yüksek kişilerin sipariş ettiği, dönemin en iyi taş ustalarının elinden geçtiği yerlerdir. Şöyleki; yapımı ince elenip kişinin ebedi uykusunu geçireceği yer olarak tasarlandığı için, mezar sahibi kaya mezarının özellikle sanatsal eserlerle donatması bir gelenektir. Şöyle örnek vereyim.
Zengin bir tüccar diyelim. Adam elbette mal varlığını kendisiyle gömmez. Verasetçileri zaten buna müsade etmez. Yani adamın kilolalarca altını odasına alması çok mantıksız oluyor.
Esas önemli olan içerdeki işin sanatsal yanı. Dönemin tanınmış yada ustası bir insanın el işi o odadaki her hangi bir sanatsal eseri var ise işte orda durmak gerekiyor.
Örnek
Mozayik. Duvar kabartmaları. Rölyefler. Heykelcikler. Kutsal metinlerin yazıldığı gümüs yada altın bir plaka, tabak yada kadeh.
Yani demek istediğim; bulunan objenin istisna ve kaliteli olması on teneke altına bedeldir.