Definede yılan işareti, yılanın durumuna göre farklı anlamlara gelebilir. Definedeki yılan işaretlerinin çok geniş bir açıklaması bulunmaktadır. Yılan korktuğunda kaçan ve sürünen bir canlıdır. Yılan yuvası görülmesi ise, delikleri anlatır. Eğer yılanın ağzı açıksa, emanetini arkada aramak gerekir. Ağzı kapalı olursa ön tarafında mutlaka bir delik bulunur. Kabartma şeklindeki yılan mezar taşında olmazsa, bu kesinlikle hazinedir. Buna rağmen kabartma yılanda kafa ölçümlerinin yapılması gibi detaylar vardır. Tırmanan yılanda boy ölçümünün yapılması gerekir. Yürüyen bir yılanda yürünen mesafe emanetin yönüdür. Yılanların diğerleri kaya ya da toprakta olabilir. Bu kayada ya da mağarada olan gömüleri işaret eder.
Çöreklenmiş yılan: Yılanın başı dışarda olduğunda iç sarımın baktığı yer önemli olur. Bu yılanın malı kaya kütlesinin altındadır.
Çöreklenmiş başı içinde olan yılan: Bu yılanın emaneti yanında ya da içinde olur. Yılanın kuyruğu yön gösterdiği için önemlidir. Başından yön bulabilirsiniz. İki taneyse yerin orası olduğunu belirtir.
Birbirine sarılmış öpüşen yılan: İki yılan arasındaki istavroz ya da başka işaretlerin olup olmadığına bakılmalıdır. Bunlar oldukça planlı şekilde gömülen paralardır. Zordur ve kesinlikle malı yanında olmaz. İyi bir takiple hazineye ait olan son işaret çevrede bulunabilir.
Direğe sarılmış yılan: Yılan işaretlerinin hepsi uzmanlık gerektirir. Bu son işareti arayan nişandır. Sarkmış kuyruk önemlidir. Kuyruk ölçülerek, son nokta tespit edilir. Emanet orada bulunur. Bu uzaklık yaklaşık 26-27 metre kadar olur.
Definede yılan figürlerini çok sayıda medeniyet kullansa da, bunu esas olarak Urartular kullanmıştır. Bunlarda fazla bir fark yoktur. Yılan işareti olduğunda, bu yerde akan ya da kuru bir dere olur ya da patika yollar bulunur. Yılanlar esas olarak mezar bekçisi olarak figürlerde kullanılmıştır. Yani yılan görüldüğünde, bunun malının bir küp teneke denmemesi gerekir. Bu bir mezardır, mezardan çıkana bakmalısınız. Yılan figürlerinde genellikle küçük işaretler olur. Ağzı kapalı yılan görürseniz, mezarın toprakta olduğu, açık ağızlı yılansa kaya mezarı, çatal dili varsa kapalı yada zamanla açılmış bir mağara işaret edilir. Bazı yılanlar tümülüsleri işaret eder.
Yılan figürleri tılsım işaretidir. Bunlar gömünün kötülüklerden korunması için yapılır. Çözüm için yılan iyi etüt edilerek, kaç boğum olduğu, kıvrımlarının fazla bombe yapanı, dilinin olup olmadığı, boyu, kabartma ya da oyma yapıldığı, yanındaki işaretler gibi ayrıntılarda dikkate alınmalıdır. Ana kayaların çok olduğu yerde yılan varsa, giriş aranmalıdır. Yılanın karşısına bakılmalı, rampa şeklinde olan yerlerde 20-50 metrelik mesafe araştırılmalıdır. Definede yılan işareti çözmek isteyen kişiler yanlarında pergel bulundurmalıdır. Yılanın kafası, yuvarlaklar pergelle ölçülmelidir. Dışa taşan yerler dikkate alınmalıdır. Öpüşen yılan figürleri eşlerin birlikte gömüldüğünü belirtir. Yani 2 tane değerli mezarı ve eşyaları anlatır. Yılanın yanında ayak izi varsa, yılan doğuya bakıyorsa, önünüze rampayı alarak ayak izinin giriş yerini gösterdiğini anlamalısınız. Yılanın olduğu yerde balık ve haç olmaz. Varsa da bununla bağlantı kurmayın. Kabartma yılan figürü nadirdir. Bu bölgede fazla büyük olmayan kışın akan, yazın kuruyan dere arayın. Dere kenarında kışın su altında kalan, yazın dışarı çıkan kayalara bakın. Kayalarda işaret olmadığından, direkt olarak altına bakılmalıdır. Definede yılan işaretleri mantık yürütme, teknikleri anlama, gömüyü yapmış olan medeniyetin kurallarına göre bazı ince ayrıntılar gözetilerek değerlendirilmelidir.
Definede yılan işaretlerinde dikkate alınması gerekenler
•Yılan kayanın üzerinde çöreklendiyse, mal yılanın altındadır
•Kayanın üzerinde iki büklüm olan yılan ileriye bakıyorsa, iki yerde para vardır
•Yılanın ağzı açık olursa gömü arkasında aranmalı ya da delik olmalıdır
•Yılanın dili dışarıda olursa, kabartma ve sırtı pullu olursa tehlikeli olur ve mal tuzaklı olur
•Yılanın ağzının açık olması ve dilinin dışarıda olması tehlikedir. Malın üzeri zehirlidir. Bu nedenle çıplak elle dokunulmamalıdır. Mal kayanın içindedir. Kayayı yoklarsanız boşluk olan yeri kırarak malı alabilirsiniz
•Yılan daire yapmışsa, parası kendindedir. Bulunduğu kayaya 3 metre güneydedir.
•Yılan işaretlerinde farklı yönler olursa, gömü ve mezarı temsil eder
•Bir gözü kör yılan varsa, bu gözün baktığı yer araştırılmalıdır
•Ağzı kapalı yılanda mezar toprakta olur
•Yılanda çatal dil olursa, kapalı ya da zamanla açılmış olan mağarayı işaret eder. Dil dışarda ve 3 cm olursa, 100 metre etrafı aranmalıdır
•Kabartma, iki yılan arası haç ya da çarpı işareti büyük hazineyi işaret eder
•Hareket halindeki yılanın parasını almak kolaydır, çöreklenmiş olan yılanın emanetini almak zor olur
•Yılan kıvrımlı ve yanında kalp işareti olursa, etrafta kalbe benzeyen toprak ya da kayalık yer aranmalıdır
•Yılandaki kıvrım sayısı kadar işaret olur Bunların duruş yönü, yılanın ağzının durumu anlamları değiştirir
•Yılan kıvrılmış ve kafasını havaya kaldırmışsa, başının doğrultusunda 200 metre araştırılır.
•Yılanın kuyruğunun kayanın altına doğru uzanması ve kuyruğunun ucu çizgiyle ayrılması halinde, para kayanın altındaki odadadır.
•Yırtıcı bir kuş tarafından yakalanan yılan olduğunda, işaretin altına bakılması gerekir
•Oyma yılanlar kabartma olanlara göre tehlikesizdir. Kabartma yılanlar genellikle Bizanslılarda kalma ya da Rumlardan kalmadır. Bunların tehlikesi fazladır. Para zehirli gazlarla, kimyasallarla koruma altına alınmış olabilir. Kabartma olanlar her zaman parayı ifade etmez.
•Su yılanı suyun içinde ya da su kenarında gösterilmişse, suyun içinde emanet olduğuna işaret eder