Araştırma Geliştirme

 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Öncelikle hayırlı gün ve geceler dilerim.
Bu konuyu okumaya, araştırmaya teşvik amacı ile açtım, bir kişiye dahi katkım olabilirse ne mutlu bana. Zira faydanın nereden geleceği bilinmez. Yaradan bir şeyleri vesile kılar bizde sonucuna nasip, kısmet deriz. Yeter ki hayırlı olanı almaya ve vermeye istekli olalım. Bu bakış üzerine okunmasını dilerim.
Define arama, yer tespiti, işaret yorumları, çalışma prosedürü v.s. konularda donanımlı, bilgi sahibi ve deneyimli birçok usta zaten bu konularda bilgilerini paylaşıyor. Bu konu da çeşni oluversin müsaadenizle.

Mutlaka birçok kötü yanlarından bahsetmek mümkün olsa da, internet "doğru kullanıldığında" hemen hemen aradığımız tüm bilgilere ulaşabileceğimiz bir açık kaynak sunmaktadır. Bu sayede hepsi hepsi birkaç saatlik araştırma ve okuma ile kendimizi hali hazırda sahip olmadığımız bilgilerle donatma imkanına sahibiz. Tek gereken internet erişimi ve merak. Meraksa kişinin her yönde gelişme ve yeni şeyler edinme ve öğrenme arzusundan kaynaklanır ki bu yaradılışımızda var. Hal böyle iken tek eksiğimiz ise gayret ve sabır gibi görünüyor.

Define arama işi, define ile alakasız görünen birçok bilim dalının desteğine ihtiyaç duyar, bunlardan bazılarını dilim döndüğünce sıralamaya çalışacağım.

Arkeoloji;
Gördüğüm o ki birçok arkadaş erkeologlardan pek haz etmese de, arkeoloji konusunda bilgi edinmek bu işin en önemli ayaklarından birisi. Aşağıda bir link paylaşacağım, uzun bir söyleşi ama vakit ayırabilenin “ön yargısız izlenirse” hoşuna gidecektir. Belki fikirler bir nebze olsun değişebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=N1d3K_wrfQg

Jeoloji; İlk insan dan yakın tarihimize kadar bakacak olursak, insanoğlu barınma, korunma, beslenme, süslenme gibi birçok amaçla taş, kaya ve minerallerden faydalanmış. Dolayısıyla bu konuda ihtiyaçları gereği bizlerden çok ama çok daha fazla bilgiye, deneyim ve aktarım yoluyla sahipmiş, bu aktarım sanayi devrimi ve teknolojinin gelişimi ile kopmuş. Demem o ki; hangi amaçla hangi tür kayaları kullanmış olabilirler sorusunun cevabını bulmak, sıkça karşılaştığımız doğal mı değil mi ikilemini bir nebze de olsa aşmak istiyorsak en azından kaya yapıları ve oluşma ve bozuşma süreçlerini araştırmalıyız. Örnek resimleri görmeliyiz.

Sosyoloji;
Toplumların yaşayışları, gelenek, görenek, örf ve adetlerini bilmek arayışımızda mutlak fayda sağlayacaktır.

Antropoloji;
Türkçesi insan bilimi, adı üstünde aranan her şey insana dair değil mi?

Coğrafya; Malum çok bir şey yazmaya gerek yok, mutlak faydası olacaktır.

Tarih;
“Pergelin sabit ayağı” Yaşadığımız, yada ilgilendiğimiz yerin-bölgenin tarihini, kimlerin gelip geçtiğini bilmek mutlaka çok ama çok büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle eski haritalar ve seyyahların günlükleri araştırılabilir. Yerli kaynaklar resmi arşivler, ve çeşitli araştırma çalışmaları ile kısıtlı olsa da, yabancı kaynaklar derya diyebilirim. Google translate kısmen de olsa iş görür.

Bunlara; dil bilimi, yazı bilimi, para bilimi, kronoloji ve hatta istatistik bilimi dahi katılabilir.

Sevgiler, saygılar.
 

Tastan

Editör
Katılım
19 Haz 2018
Mesajlar
637
Tepkime puanı
123
Puanları
7
Emegine saglık üstad her bilgi kıymetlidir almasını bilene geceniz güzel olsun...
 

_Mithra_

🇹🇷 M¡₺ŕ@ 🇹🇷
Moderatör
Katılım
5 Haz 2018
Mesajlar
1,897
Tepkime puanı
1,230
Puanları
20
Yaş
52
Konum
İstanbul
emeğine sağlık ustam kısa ve öz ama derli toplu bir anlatım olmuş
video çok uzun ismail hocanın muhabbeti çekilir belki zaman olsa baştan sona izlemek lazım
almanlar yozgatlı mı kısmı ilgimi çekti ve izledim ne yalan söyliim
:200:
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Daha önce ayrı ayrı konular açarak paylaşmış olduğum birkaç güzel kaynağı, bu başlık altında tekrar paylaşayım, derli toplu olsun diye düşündüm, denk geldikçe ilgi çekici işe yarar bilgileri tekrar bu konu altında paylaşacağım umarım fayda yaratır. Sevgiler saygılar.
İlk olarak ülkemizdeki antik kentler listesi, keyifli okumalar dilerim.

https://ipfs.io/ipfs/QmR1gzPYUwxEUW.../wiki/Türkiye'deki_antik_kentler_listesi.html
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Eski Roma yol ağı,
İsimini yazacağınız iki yer arası güzergah ve gün bazında yolculuk süresi de hesaplanabiliyor.
Mutlaka eksikler, yanlışlar olabilir, sonuçta tüm Roma coğrafyasını kapsayan bir çalışma ve en güncel kaynak bu daha detaylısı yok maalesef, kabaca da olsa fikir veriyor.

https://omnesviae.org/#!iter_TPPlace1967_TPPlace2242
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Sayın Koray Kor bir konuda alıntı haberlerle ilgili uyarınıza denk gelmiştim, "Gerçi yukarıdakilerin hepsi zaten araştırmaya açık kaynaklar fakat genede" umarım link paylaşmakla ilgili bir sıkıntı yoktur. Sevgiler saygılar
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Teşekkürler.... kulaktan dolma kahve muhabbetleri ile kazma kürek yollara düşen gaflet hatta dalalet içinde olan apansız darbeler yiyen ve yeme adayı arkadaşların okuması dileğiyle.cook faydalı bilgilerdir..kesinlikle sektöre bakış açısını değiştirir herkayanin altında gömü var sanan masum arkadaslarin
 
Üst