Araştırma Geliştirme

 

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,951
Tepkime puanı
3,852
Puanları
23
Konum
Galatia
Öncelikle hayırlı gün ve geceler dilerim.
Bu konuyu okumaya, araştırmaya teşvik amacı ile açtım, bir kişiye dahi katkım olabilirse ne mutlu bana. Zira faydanın nereden geleceği bilinmez. Yaradan bir şeyleri vesile kılar bizde sonucuna nasip, kısmet deriz. Yeter ki hayırlı olanı almaya ve vermeye istekli olalım. Bu bakış üzerine okunmasını dilerim.
Define arama, yer tespiti, işaret yorumları, çalışma prosedürü v.s. konularda donanımlı, bilgi sahibi ve deneyimli birçok usta zaten bu konularda bilgilerini paylaşıyor. Bu konu da çeşni oluversin müsaadenizle.

Mutlaka birçok kötü yanlarından bahsetmek mümkün olsa da, internet "doğru kullanıldığında" hemen hemen aradığımız tüm bilgilere ulaşabileceğimiz bir açık kaynak sunmaktadır. Bu sayede hepsi hepsi birkaç saatlik araştırma ve okuma ile kendimizi hali hazırda sahip olmadığımız bilgilerle donatma imkanına sahibiz. Tek gereken internet erişimi ve merak. Meraksa kişinin her yönde gelişme ve yeni şeyler edinme ve öğrenme arzusundan kaynaklanır ki bu yaradılışımızda var. Hal böyle iken tek eksiğimiz ise gayret ve sabır gibi görünüyor.

Define arama işi, define ile alakasız görünen birçok bilim dalının desteğine ihtiyaç duyar, bunlardan bazılarını dilim döndüğünce sıralamaya çalışacağım.

Arkeoloji;
Gördüğüm o ki birçok arkadaş erkeologlardan pek haz etmese de, arkeoloji konusunda bilgi edinmek bu işin en önemli ayaklarından birisi. Aşağıda bir link paylaşacağım, uzun bir söyleşi ama vakit ayırabilenin “ön yargısız izlenirse” hoşuna gidecektir. Belki fikirler bir nebze olsun değişebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=N1d3K_wrfQg

Jeoloji; İlk insan dan yakın tarihimize kadar bakacak olursak, insanoğlu barınma, korunma, beslenme, süslenme gibi birçok amaçla taş, kaya ve minerallerden faydalanmış. Dolayısıyla bu konuda ihtiyaçları gereği bizlerden çok ama çok daha fazla bilgiye, deneyim ve aktarım yoluyla sahipmiş, bu aktarım sanayi devrimi ve teknolojinin gelişimi ile kopmuş. Demem o ki; hangi amaçla hangi tür kayaları kullanmış olabilirler sorusunun cevabını bulmak, sıkça karşılaştığımız doğal mı değil mi ikilemini bir nebze de olsa aşmak istiyorsak en azından kaya yapıları ve oluşma ve bozuşma süreçlerini araştırmalıyız. Örnek resimleri görmeliyiz.

Sosyoloji;
Toplumların yaşayışları, gelenek, görenek, örf ve adetlerini bilmek arayışımızda mutlak fayda sağlayacaktır.

Antropoloji;
Türkçesi insan bilimi, adı üstünde aranan her şey insana dair değil mi?

Coğrafya; Malum çok bir şey yazmaya gerek yok, mutlak faydası olacaktır.

Tarih;
“Pergelin sabit ayağı” Yaşadığımız, yada ilgilendiğimiz yerin-bölgenin tarihini, kimlerin gelip geçtiğini bilmek mutlaka çok ama çok büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle eski haritalar ve seyyahların günlükleri araştırılabilir. Yerli kaynaklar resmi arşivler, ve çeşitli araştırma çalışmaları ile kısıtlı olsa da, yabancı kaynaklar derya diyebilirim. Google translate kısmen de olsa iş görür.

Bunlara; dil bilimi, yazı bilimi, para bilimi, kronoloji ve hatta istatistik bilimi dahi katılabilir.

Sevgiler, saygılar.
Üstad bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim.... Toplum olarak böyle bilgilendirici yazılara çok ihtiyacımız var...
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Üstad bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim.... Toplum olarak böyle bilgilendirici yazılara çok ihtiyacımız var...
Ben teşekkür ederim ilginize, takımı takım yapan unsurlar arasında malzemecisi, masörü, mentörü, kondisyoneri, ulaşımı, lojistiği ve bir sürü daha eleman yok mu, madem gol yollarında katkımız yok ve madem takımın parçasıyız, bir yerlerden el atmak lazım. Fayda sağlarsa ne mutlu bana.
 
Üst