Anlayan var mı tam olarak bu işaret neyi gösteriyor

sanal defineci

Bilgili Üye
roma ve bizans doneminde kısaca patronus olarak söylenen bi ünvan.şimdi tam roma tercümesiyle söyleyemem ancak yerel bölge yöneticisi ünvanının kısaltması olarak opg harfleri kullanılıyor..kısacası burada bir yöneticiye ait mezar bulunuyor..muhtar,kaymakam,vali.vs.. gibi bi şey..zaten kayanın hemen altında daha evvel oldukça haşin bi şekilde mezara çeşitli şekillerde müdahale edilmiş gibi...hristiyan haçı görüyorum..buda toprağa gömüldüğünü belli eder..zira genellikle hristiyanlarda oda mezar yaptırma adeti çok çok nadir durumlarda yapılan bi uygulama.kıral ve ya aziz falan olması gerekir en azından..

Cann

Operatör
roma ve bizans doneminde kısaca patronus olarak söylenen bi ünvan.şimdi tam roma tercümesiyle söyleyemem ancak yerel bölge yöneticisi ünvanının kısaltması olarak opg harfleri kullanılıyor..kısacası burada bir yöneticiye ait mezar bulunuyor..muhtar,kaymakam,vali.vs.. gibi bi şey..zaten kayanın hemen altında daha evvel oldukça haşin bi şekilde mezara çeşitli şekillerde müdahale edilmiş gibi...hristiyan haçı görüyorum..buda toprağa gömüldüğünü belli eder..zira genellikle hristiyanlarda oda mezar yaptırma adeti çok çok nadir durumlarda yapılan bi uygulama.kıral ve ya aziz falan olması gerekir en azından..

Geniş acıdan fotoğraf var mı

Elisdur

Yeni Üye
Burası Mersin'de değil mi hocam. Erdemli Silifke dolaylarında dağ tarafında kalan taş ve bitki örtüsüne benziyor. Üstadların dediği gibi Roma Bizans dönemine ait yazılar. İçeriğini söylemişler zaten. Bence de bu kayada işlem yapılmış ve muhtemelen zarar verilmiş. Sadece bu resime bakılarak şüpheli yerler 1 ve 2 numara. Muhtemelen 3 ve 4 Numaralı yerlere zarar verilmiş ( maalesef bilerek olabilir ve öylese işin çok zor ) 4 numaralı yeri iyi incelemeni tavsiye ederim orada bir işaret varmış gibi yazı ve haçtan farklı olarak. Keşke çevresinide resimlesen farklı açılardan kayayı ve çevresini çeksen. Günümüzdeki tabelalar gibi illa yazının dibinde işaret olması lazım gibi düşünmemek lazım. Yazı o kayayı dikkatli incelemene vesile olabilir işaret kayanın herhangi bir yerinde olabilir. Buna daha önceden açılmış mezar ve işaretleri gözlemlemiş birisi olarak söylüyorum. Özellikle belirttiğim coğrafyadaysa. Malesef oralar hep talan edilmiş ve bilinçsizce hem kültürel mirasa hemde işaretlere zarar verilmiş.

Ekli dosyalar

Cann

Operatör
Bunu detaylı fotoğraflama yapın çevresinde mezar molozları var kaya nın dibinde görünüyor ;)

dardanos

Bakmakmı görmekmi
Süper Moderatör
Doğrusu bu tür harfler ile karşılaşmadım.
Bunları bazen op bazen opa yada opk gibi değişik veriasyonlarını yıllardır sitelerden görürüz.Lakin hiç bu harfler konusunda net bir cevaba ratlamadım. Çeşitli yorumlar mevcut lakin hiç birisi tatminkar değildir.Tabiki bunlar bu kayalara işlendiğine göre bir sebebi vardır mutlaka . Ben kesin bilmiyorum bunların amacını. Belki sınırlar için belki tabela gibi yada kutsal bir alana giriş gibi yada askeri bir harekat noktası .Bu güne kadar bu tür harfler ile en net şeyi sadece bir kardeşimiz söylemiş OPK harfleri ile bir uçurum arasındaki alanda açılmış mezarı kendisi bir zat görmüş ve dile getirmiş. Sizde çevresini iyi bir araştırın bakalım belki başka işaretler denk gelir. Ya nasip

Son düzenleme:

Elisdur

Yeni Üye
Hocam umarım başlığı açıp takip etmeyi bırakmamışsındır. Ben bu başlığı baya merak ettim bundan 10 yıl kadar önce "o" ile başlayan eski bir yazıyı kayada görmüştüm dağda gezerken o zamanlar hayıflanmıştım keşke bu eski alfabeleri bilsemde ne yazmışlar anlasam diye. Yıllar sonra çok aradım bulamadım o kayayı buna benzer bir şeydi. Bu yüzden bu kadar ilgimi çekti dün gece rüyama bile girdi.

Çok büyük ihtimalle sınır taşı falan olabilir üstadların dediği gibi. Biraz araştırma yaptım buna en benzer işaret karşılıklı 2 kayadan bahsediyor. Resmi çektiğin tarafta yan yana karşılıklı 2 kaya var mı? Alfabe olarak baktığım zaman bir kaç uygarlıkta ( klikya odaklandım ) G harfi hariç hepsi var. Küçük g var ama büyük G göremedim. Anlamlandırmaya çalıştığım zaman "yol" gibi bir şey çıktı ama aşırı derece kasmış ve sallamış olabirim. Bir kaç resim daha atsan civarı görmek güzel olur. Son olarak dediğim gibi ben olsam bu kayadaki yazının olduğu yerden G çizecek şekilde arkasına doğruda bakarım :D Romalılar 5 ve 5 in katını kullanmışlar. Bazı define işaretleride O 7 adım P 1. Adım falan diyor ama buradaki üstadlar daha iyi bilir. Amacım kafanı karıştırmak ahkam kesmek değil. Dediğim gibi biraz ilgimi çeken bir başlık oldu. Buradaki ustalar yanlış bir şey söylüyorsam lütfen düzeltsinler.