Hititleri dünya imparatorluğu yapan, dünyanın en ileri medeniyetlerinden biri olmasını sağlayan buğdayın atası olan siyez' (eincorn) ilk olarak Karacadağ eteklerinde yetiştirilmeye başlamıştır.
Sadece Karacadağ’daki siyez değil, bugün Kars’ta yetiştirilen kavlıca buğdayı da tarihin gelişimini etkilemiş bir bitkidir. Bu topraklar dünyaya önce tahılı sonra medeniyeti dağıtmıştır. Buğdayın anavatanı olan bu topraklarda utanılacak zamanlardayız. Kendimize yeter durumdan buğday ve saman ithal eder duruma gelmek... Fırıncımızda kullanılan buğday belki yurtdışından, hayvanlarımızın yediği samanın ta Arjantin'den gelmiş olma ihtimalini düşünün. Oysa bize, ilkokuldan beri memleketimizin kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olduğu, Konya Ovası’nın tahıl ambarı olduğu ballandıra ballandıra öğretilmişti. Hepsi kitaplarda kaldı.
Geç Hitit dönemi kaya kabartması. Hemşehrimiz fırtına tanrısı Tarhundas, buğday başağı ve üzüm salkımlarıyla betimlenmiştir. Bolluk ve bereket getiren Tanrı Tarhundas’a, ellerini kaldırıp dua ederek saygısını sunan Tuwana Ülkesi Rahip Kralı Warpalawas.
MÖ 8. yüzyıla ait kaya kabartması. Nereden nereye...
Ekli dosyayı görüntüle 226531