Arkeolojik buluntular

beyazzadam16

Bilgili Üye
Katılım
7 Haz 2015
Mesajlar
271
Tepkime puanı
11
Puanları
4
Lâl taşından yapılmış altın küpe. Küpe, üç farklı tasarımdan oluşmaktadır. En üst kısımda ki küçük lâl taşlı olan yer bir çiçeğe benzetilmiş. Orta kısımda daha büyük bir lâl taşı kullanılarak disk şeklinde yapılmış. En alt kısımda ise kolye ucu olarak da kullanılan bir demet şeklinde asma üzümler vardır. Helenistik Dönem. MÖ 3 - 2. yy.
Ekli dosyayı görüntüle 226969
 

beyazzadam16

Bilgili Üye
Katılım
7 Haz 2015
Mesajlar
271
Tepkime puanı
11
Puanları
4
SÜMER KRALİÇESİ PUABİ'NİN UR KRALİYET MEZARLIĞINDA BULUNAN CESEDİ VE HAZİNELERİ

Aşağıda ki resimde bulunan Sümer kraliçesi Puabi'nin cesedi ve hazineleri İngiltere'de Brıtısh müzesimde sergilenmektedir. Az bir eşyaları da Bağdat müzesinde sergilenmektedir.

Leonard Woolley, Ur’un Kraliyet Mezarlığındaki kazılarına 1922 yılında başladı. Alan hakkındaki ilk araştırmasını bitirdikten sonra Ziggurat Harabesinin yanındaki bir hendeği kazmaya başladı. Woolley’in yanındaki işçiler, gömüleri, altın mücevherleri ve değerli taşları burada keşfetti.

Ur Şehrinde harabeler, Güney Irak, arka tarafta ziggurat görülüyor
Ur Şehrinde harabeler, Güney Irak, arka tarafta ziggurat görülüyor
Woolley’in kazılarının sayesinde yaklaşık 2.000 mezardan oluşan bir mezarlık gün yüzüne çıkarıldı. Bu mezarların çoğu basitçe çukurlardı. İçlerinde kilden bir tabutun içinde ya da kamışlardan yapılmış bir hasıra sarılı cesetler vardı. Bu gömülerin içinde ayrıca birkaç mezar eşyası vardı: seramikkaplar, birkaç parça kişisel eşya ve az miktarda mücevher. bulunuyordu.

Sümerlilerin açılan kral, Kral Abargi (M.Ö.2600-2500)’nin mezarı ve bunun yan tarafından karısı olan kraliçe Puabi'nin Mezarı bulundu.
Kraliçe Puabi'nin taştan yapılı mezar hücresi, derin bir şaftın tabanında inşa edilip, yine taştan yapılmış mezarı ile kapatılmıştır. Puabi'nin bedeni, lacivert lapis lazuli taşlı, altın ve kırmızımsı akik boncuklarla süslü pelerinine sarıldıktan sonra, mezarın içinde bulunan tahta tabuta serilmiştir. Kafasında bulunan altın taçlı peruktan yanı sıra 3 kadın hizmetçisi de Puabi'ye eşlik edenler arasındadır. Bu hücrenin bitişiğinde bulunan mezarda ise merhumun daha çok yer kaplayan eşyaları yerleştirilmiştir.

Lapis lazuli taşı, sadece Afganistan Bölgesi ve Şili’den çıkarılan ve Antik Mısırda ile İlk Troya kentinde de kullanılmış olan değerli taşlardandır.

Kraliyet Mezarlığı ' nda keşfedilen en önemli hazinelernden biri de kraliçe Puabi'nin M.Ö 2500 'yıllık tacı.Bu taç, 24 metre altın kurdele ile 1600 ' ün üzerinde Lapis Lazuli taşından 86 ipliği ile .bir pelerin.dikkati çekmektedir.
Ur kraliyet mezarlığı, 5000 yıl önce gömülü olan Kraliçe Queen (Kraliçe ) Puabi' in elbiseleriyle gömülmüştür.

Yan Mezarda bulunanlar

Büyük kıyafet sandığı
Kırmızı, beyaz ve mavi mozaiklerle donatılmış ve bir çift öküzün ardına bağlanmış, kızaklı savaş arabası
Oyun tahtası
İki adet süs lir
Çukurun rampalı girişinde, bellerinde bakır hançerleri olan 5 erkek nöbetçi
Savaş arabasının yakınında öküzlerin bakımı ile sorumlu 4 seyis
Puabi’ye öteki dünyada eşlik edecek olan, iki sıraya serili 13 kadın hizmetçi
Altın ve gümüş alaşımı su bardağı
İskeletlerin üzerinde yapılan incelemelerde şiddete maruz kaldıklarına dair hiçbir kanıta rastlanmamasına rağmen, uşakların isteyerek mi yoksa zehirlenerek veya boğularak mı öldürüldükleri henüz bilinmemektedir.

Sümer kraliçesi Puabi, öldükten sonra tabut'u iki nedimesi tarafından iki katırla taşınmıştır.Onların arkasında ise 10 kadın hizmetkarları ve daha arkasında ise muhafızlar ile Uşakları trafından taşınan hazineleri bulunmaktadır. Mezara girildikten sonra mezar taşı üstlerine örtülmüştür.

Son işlem olarak dehlizin ortasında bulunan büyük bir lengerden oradakilere içi zehirle dolu birer maşraba içirip ve yerlerine gönderiyorlar.Burada ilahiler okuyorlar.Zehirli su etkisi ile yavaş yavaş ölüyorlar. Burada bu hizmetkarlar vr muhafızlar kendi istekleri ilemi yoksa mecburen bu görevi kendilerimi üstleniyorlar ? bu bilinmiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 226989

Ekli dosyayı görüntüle 226990

Ekli dosyayı görüntüle 226991

Ekli dosyayı görüntüle 226992

Ekli dosyayı görüntüle 226993

Ekli dosyayı görüntüle 226994
 
Son düzenleme:
Üst