şimdi ben bi kaç şey söylesem ortalık fena karışır.40 yılı aşkındır bu işlerle uğraşmış biriyim.bi görünürde olan şeyler vardır,bir de herkesin bildiği ama ortamlarda dillendirmediği şeyler..açıkçası bu tarihi eser kaçakçılarını filmlerdeki kötü adamlar şeklinde düşünmeyin.bunlar toplumun yüksek kademelerinde,belediyelerde,kamuda, ya da diğer kurumlarda ,üniverstelerde,siyasette etkin kişiler.zaten vatandaş bulup getirdiğinde bunlar aracı olmasa varıp varabileceğin yer karakol nezaretanesi olur.ben bazı alkeolok arkadaşlardan ne maceralar dinledim,anlatılmaz...bunlar karışık işlerdir..ben arkeolok arkadaşın mesleğe yeni başlamış,idealist biri olduğu kanısındayım..biraz bu meslekte pişerse aslında neyin ne olduğunu zamanla çözecektir...şunu belirtmekte fayda var dünyanın hiç bir bölgesinde türkiyede çıkarılan kadar bir şey çıkmamıştır.o meşur mısır hazineleri bile anadoluda çıkarılanların yanından geçmez..çıkan eserler ya yurt dışına gider,ya da eritilerek yeniden değerlendirilir.dışarı çıkan eserlerde hiç bi zaman sade vatandaş eliyle çıkarılmaz.şimdi konuyu daha da açık etmeyeyim.anlayan anlar...