Komesli benim ikinci köyüm.
Konu açtığınız zaman bu şekilde detayları yazarsanız daha fazla emsal bilgilere sahip olursunuz.Rize ufak bir bilgi verim.Eski dönemlerde Grekler rize için rizunda derler .Romada ise yani katolik kilisesi tapu kayıtlarında rize ismi rhikus ve rhizaeum olarak geçer.Arge yapıyorsan o taraflarda Askoros - Megalopotamos - Mylopotamos ve Rizion nehirlerinin çevreleri eski yerleşim yerleridir.
Rizede eski dönemlerde dört tapınak vardır. Pasagian cemaatinde, Meryem Ana Girişleri onurlandırıldı. Romanos cemaatinde iki tapınak vardır.Başmelekler Michael ve Gabriel ve Aziz Konstantin ve Helen.Lazou köyünde bir kilise ve Argaleia köyünde Agios Nikolaos şapeli vardır.
Bizans döneminde rize yoğun olarak yunanların yaşadığı bölgedir.Yaklaşık 150 köy olarak kayıt edilmiş.Çoğu köy ismi bizans kökenlidir.
Anton, Aron, Argaleios, Atsanos, Atina, Akrotiri, Anser, Apantinos, Vane, Vandri, Varachos, Velos, Vasandra, Varda, Velkion, Goutos, Glytsos, Koulouteros, Kambos, Kalo Katsaran, Kuyat, Kaloti, Kofinia, Koletsa, Kamenia, Kavouros, Kalamos, Kalochten, Xenos, Kafkame, Komesli, Kolianos, Kalochoraf, Kalomanna, Magoula, Mavropotam, Goupipanghoria, Alessa, Masma, Filippos Kolonoros, Hourtos, Arkolykos, Moirakallos, Felekos, Rachiot , Chomatinos, Tsecheva, Gorgor, Chamilos, Koukaras, Koggalinos, Perkam', Komi, Phil ro, Pindos, Mandilia, Retos, Severus, Vonit, Hoss, Askoros, Sevelos, Rouspa, Tsadeva, Zaventiki, Tsakli, Tokli, Tserichos, Houmtou, Ethon, Nanaros, Malinda Pomoia, Mezle, Lambarit, Plegle Plakoron, Pilichos, Sigos, Sachor, Sikrik, Salatos, Sivane, Taliani, Tsita, Tsanatos, Kafkame, Salahra, Fasa, Fatla, Harvel, Filarkos, Mahantza, Havintos, Haltos, Harho, Fozhi, Uma, Han, Pasagianni, Romanos, Rossi
Şimdi sen bu köyler için argeni yapmaya başla araştır bakalım ne bulucaksın rizede görsellerle birlikte bu konuya cevap bekliyorum senden.Cevap gelmezse bir daha bilgi alamazsın.Köy isimlerine bak bakalım osmanlı zamanında ne olmuş değişmiş.Boşver tadilat yapılmış mimli yerleri kilisemi evmi kuyumu diyerek sınırlarını daraltma.Kolay gelsin.Başarılar
Şimdiki ismi şimşirli.
Ama kümes diye biliyorduk biz.
O dediginiz nehirleri bilmiyorum.
Ikizderede ıspir den gelen ve trabzonla rizeyi ayıran sınır çizgisinde bir nehir var. Buradaki ismi büyük dere.