Araştırma işi zordur.Sınırları değişmiş,evleri yıkılmış toprak olmuş milleti araştırıyorsun kolay değil bu işler.Niye yırtınıyorum burada her zaman önce elinizde net veri olsun sonra çalışma diye.Harita olarak sormuşsun illaki vardır google araştırabilirsin.Haritayı bulsanda o haritayı şimdiki harita üzerinde oturtmak tek tek o konumları harita üzerine eklemek kaç ayını alır fikrin varmı ? Yerleşim yerleri doğal olarak kaybolacaktır oralarda ne savaşlar ne zulümler olmuş.Mesela öyle eski kalıntıları çok güzel yeni ev için temel olarak kullanırlar üstüne çıkar adam ev diker gibi gibi yüzlerce sebebi var.
Ayrıca size bir bilgi daha verim komple karadeniz bölgesi pontus olarak geçer eski sınırları bellidir.Şimdiki gibi ayrı ayrı sınırlandırma yok eski haritalarda.Örnek x belgede giresun ermeni krallığı haritasına bağlı vilayetken sonra pontus sınırlarına girmiş.Bu tarz araştırma işine girmek için elinizde net bir veri olucak örnek olarak ben rizede define sohbeti kahvesini arıyorum gibi.Diğer türlü yapılacak araştırma adamın ömrünü yediği gibi boştur.