Şimdi mevzuya girmeden önce
- bu anatacağım yerde el aletleri hariç, iş makinası kullanamadığımızı,
- yerli doğal zeminin kazma kürekle 1 günde 1metre ilerlenemeyecek kadar sert pur toprak (sert kil) olduğunu,
- boşluk tespitinde alüminyum çubuk kullandığımı (ve kalhiyu ustamın tekniklerinin bende eksiksiz çalıştığını),
- benim derinlik tespiti yaparken ilk tepkinin(yanlara açılıp tekrar kapanma) zemin-tavan arası, ikinci çarpının ise tavan-taban derinliği verdiğini,
- aynı zamanda çubuk tepkilerinin @BulursamKader25 ustamın tepkileriyle aynı olduğunu belirtmeliyim.
Aşağıda şekillerini kendimce çizmeye çalıştığım yerler bizim köyde bulunuyor. Köy dağın güney yamacına, doğu-batı istikametli kuruludur. Köy tarihinde Ermeniler ve Cenevizliler mevcut olmakla beraber maşatlık, kilise, yaylası mevcut.
Bu kış boyunca ara ara burası ile alakalı tespitlerim oldu. Tespit ettiğim şeylerin çoğunu şekillerde gösterdim fakat bizim evin yamaca doğru olan yar duvarının temelinden çıkan kare kesme taşın muntazam silindir şeklinde oyulmuş olması ve şekilde gösterdiğim yerde büyüklerimin bir mahzen bulup kapattığını da belirtmem gerekiyor. Yani bizim evin eskiden papazın evi olma ihtimali yüksek. Kiliseden gelen tünel evin altından geçerek evin arkasında ve aynı zamanda mezarlığın altındaki basmalığa çıkıyor ki tespitlerimi orada yaptım.
Büyüklerimizin evi genişletmek isterken bulduğu mahzenin tavan seviyesi bizim evin temel seviyesi olmasına rağmen, benim tespit ettiğim odaların tavan seviyesi basmalık zemininden 5.20 m seviyelerinde yani bizim evin temelinden 2m aşağıdadır. Tavan kısımları alanı komple kaplayacak şekilde ve binecek yükü yanlardaki doğal zemine aktaracak şekilde 3 kat tonoz ile desteklenmiş. Tünel kısmı da aynen anlattığım gibi …
Bizim evin arka yar duvarından başlattığımız çalışmada tünelin dolu olduğunu görünce çubuklarla dolgu toprak çalışması yaptım ve bunlar da şekillerde mevcut. Dolgu toprağın odaların içlerine kadar ilerlediğini söyleyebilirim. 1. Oda olarak yazdığım yere ilerlerken muazzam hazırlanmış bir tuzağı keşfedince tünel tarafından girmekten korktuk. Hal böyle olunca beden çalışmalarının verdiği yorgunluğun da etkisi ile 1. Odaya doğru olan çalışmamızı doldurup, 2. Oda dediğim odaya yöneldik. Bu odada da dolgu toprak olduğunu görünce direk güğüm şekilli sarı dolu olan objeye yönelmeye karar verdik. Fakat belirlediğim nokta ve derinlikte bir takım emareler olmasına rağmen zannımca derinlik tespitinde bir hata yapıyorum ve bunu epey uğraşıp kafa patlatmama rağmen çözemedim ve siz değerli ustalarıma danışmaya karar verdim.
şuan için boşluk ile müşerref olmuş değiliz. tünel ve odaların bir kısmı yukarıdan dolgu görünüyor, çalışma yaptığımız yerlerde de yerli olmayan yumuşak toprak dolgu var.
Ekli dosyayı görüntüle 191016genel görünüş.
____________________________________________
Ekli dosyayı görüntüle 191017 yan görünüş, burada mezarlık kuzey, baktığımız yön doğu oluyor.
_________________________________________________________________
Ekli dosyayı görüntüle 191015 üstten görünüş, burada alt taraf güney, sol taraf batı oluyor.
___________________________________
Ekli dosyayı görüntüle 191018