Çok Önemli Konu: Yamaçlarda Çubukla Derinlik Tespiti.

Zaman

Bilgili Üye
Kardaşım,
Herşey güzel gözüküyor.
Sana düşen işi bir şekilde yapıp burayı nihayete erdirmen lazım.

Yeni tespit ettiğin 1x1.5 metrelik yerden, bıçakla keser gibi 4 metre ineceksiniz.
Girişi bulacaksınız inşallah.
Konuyu baştan sona tekrar oku; zira ustalarımızın tavsiyeleri vardı.
Bunlar önemli.
Sonra da Ya Allah Bismillah...

Allah cc hayırlı rızıklar ihsan eylesin size.
Ustam ALLAH razı olsun inşallah sonucu burda paylaşacağım...size ve emeği geçen tüm ustalarıma teşekkür ederim

Nasip34

Bilgili Üye
BulursamKader25 ustam tarif ettiğiniz gibi bilezikleri altın sinyali aldığım 2, 2.5 metre mesafesine koydum tam ortasından yürüdüm çubukların ikiside oda tarafına doğru yöneldi ve yürüyüşüm bitene kadar hep oda tarafını gosterdi....tam tersi istikamette denedim yine oda tarafını gösterdi cubuklar....tam ortadan değilde bilezik tarafına daha yakın yürüdüm çubuklar yine oda tarafını işaret etti...en son bilrziklere 30 cm kadar yakınından olacak şekilde yürüyüşü yaptım bu sefer bilezikleri gösterdi.... Ustam sonra şöyle bir test yaptım...odadan iyice uzak bir alanda bilezikleri yere koydum 10 metre çapında civarında dolandım çubuklar bilezikleri işaret etti ...durum bu şekilde ustam
Zaman kardeşim inşaallah sonuç almışsındır. Gördüğüm kadarı ile sizin çubuk tepkileriniz benimki ile aynı. Dolayısı ile diğer tüm etki/tepkilerin aynı olacağını umarak kendi usülümü yazayım. Siz de deneyerek aynı sonuca ulaşırsınız sanırım.
Ben saf alüminyum (kaynak teli) kullanıyorum. Sağ elime altın (24k)alarak değerliye bakıyorum. Siz farklı madenden çubuk kullanıyor olabilirsiniz, bu yüzden öncelikle kendi çubuğunuzdaki tepkileri ayrı bir yerde öğrenmelisiniz yani şöyle yapın kısaca;
1- sizin kullandığınız çubuk (madenine göre deiişebiliyor) yoğuna mı, yakındakine mi gidiyor. Bunun için ister yüzeye ve ister gömerek ama İKİSİDE AYNI DERİNLİKTE olmak üzere 4 m ara ile 2 yere altın (biri daha çok olacak şekilde) koyun ve ortalarından geçin. (Mesela bende yoğun olana gider.)

2- Sonra az olana daha yakın yürüyerek geçin. Burda da az olana yakın olduğunuz halde yoğun olana mı gidiyor, bunu öğrenin ve belleğinize kazıyın. (bende az olanın 30 cm yanından da geçsem, yoğun olana döner alüminyum çubuklar).

3- Ve benim nezdinde en önemlisi çünkü değerli mi değil mi teyid etme yöntemlerimdem biridir;
Derindekine mi yüzeydekine mi gidiyor? (bunu evin alt katına veya arazida daha eğimli aşağıda kalan yere koyarak yapabilirsiniz) 10 m ara ile az ve yoğun şekilde 2 yere altın koyun (ayarları aynı olsun, mesela 3 ve 1 yüzük gibi) Eğer bu tepkiniz bendeki gibi çıkarsa çok önemli bir teyid usulünüz olmuş olacak.
Ben az olanın 50 cm yanından da geçsem derindekine yönelir. Bu sayede şüpheli yere 10 m uzaklaşır ve 1 m yanıma yüzük atarım. Hedefteki altın ise oraya dönecektir derim... Hedefi soluma alırsam böyledir... Hedefi sağıma alırsam önce az olan 1 m yanımdakini göstersede ikisinin arasındaki hatta gelince hedefe döner... Biraz karışık oldu ama bunu teyid ederseniz çok şey öğrenmiş olacaksınız.
4- Bir başka teyid yönteminden daha bahsedeyim. İnşaallah sizde de aynı sonuçlanır. Öyle bir metal bulun ki (ben gümüş yüzük kullanırım) altın hedefin üzerine koyunca çubuğunuzun tepkisi diğer mineral, paslı demir vs den FARKLI TEPKİ versin. Ben gümüş yüzüğü altının üzerine koyunca farklı, mineralin, demirin, gümüş ve bakırın üzerine koyunca farklı tepki alırım. Kısaca şüpheli hedefin (altın ise) tam tepesine gümüş koyduğumda iki çubuğumda yana açılır. Diğer hiçbir maden ve mineralde aynı tepkiyi vermez. Dolayısı ile hedefi bir başka açıdan tekrar teyid etmiş olurum. Bu madde ben de gümüş iken başkasında farklı metal olabilir. Bunu deneyerek bulmak lazımdır. Ben yüzlerce saat denemeler ile ulaştım ama belki de herkes de geçerli de olabilir. Eğer herkese şamil ise çok daha güzel olmuş olur. Saygı ve sevgi ile arkadaşlar...

Pro7eus

Yeni Üye
Selamun aleykum ustalarım,
şayet vaktiniz müsait olursa özellikle @BulursamKader25 Mirkut ve ragıp ustalarım başta olmak üzere tüm ustalarıma 15 gündür uğraştığımız, para ve emek harcadığımız ancak beni hayli yoran bir mesele üzerine sizlerin görüş ve özellikle tecrübelerinizi almak istiyorum.
Şayet sizi ve konuyu dağıtmayacaksa (bu yer eğimli bir arazi üzerine zaten) yerin ve meselenin hikayesini detaylı anlatayım ???

BulursamKader25

Yaptigim Yorumlar; Resmi Kazilar İcin Gecerlidir.
Selamun aleykum ustalarım,
şayet vaktiniz müsait olursa özellikle @BulursamKader25 @Mirkut ve @ragıp ustalarım başta olmak üzere tüm ustalarıma 15 gündür uğraştığımız, para ve emek harcadığımız ancak beni hayli yoran bir mesele üzerine sizlerin görüş ve özellikle tecrübelerinizi almak istiyorum.
Şayet sizi ve konuyu dağıtmayacaksa (bu yer eğimli bir arazi üzerine zaten) yerin ve meselenin hikayesini detaylı anlatayım ???
Yaz Kardaşım.
Elimizden gelen birşey olursa yardımcı oluruz inşallah.

Pro7eus

Yeni Üye
Şimdi mevzuya girmeden önce

• bu anatacağım yerde el aletleri hariç, iş makinası kullanamadığımızı,
  • yerli doğal zeminin kazma kürekle 1 günde 1metre ilerlenemeyecek kadar sert pur toprak (sert kil) olduğunu,
  • boşluk tespitinde alüminyum çubuk kullandığımı (ve kalhiyu ustamın tekniklerinin bende eksiksiz çalıştığını),
  • benim derinlik tespiti yaparken ilk tepkinin(yanlara açılıp tekrar kapanma) zemin-tavan arası, ikinci çarpının ise tavan-taban derinliği verdiğini,
  • aynı zamanda çubuk tepkilerinin @BulursamKader25 ustamın tepkileriyle aynı olduğunu belirtmeliyim.
Aşağıda şekillerini kendimce çizmeye çalıştığım yerler bizim köyde bulunuyor. Köy dağın güney yamacına, doğu-batı istikametli kuruludur. Köy tarihinde Ermeniler ve Cenevizliler mevcut olmakla beraber maşatlık, kilise, yaylası mevcut.
Bu kış boyunca ara ara burası ile alakalı tespitlerim oldu. Tespit ettiğim şeylerin çoğunu şekillerde gösterdim fakat bizim evin yamaca doğru olan yar duvarının temelinden çıkan kare kesme taşın muntazam silindir şeklinde oyulmuş olması ve şekilde gösterdiğim yerde büyüklerimin bir mahzen bulup kapattığını da belirtmem gerekiyor. Yani bizim evin eskiden papazın evi olma ihtimali yüksek. Kiliseden gelen tünel evin altından geçerek evin arkasında ve aynı zamanda mezarlığın altındaki basmalığa çıkıyor ki tespitlerimi orada yaptım.
Büyüklerimizin evi genişletmek isterken bulduğu mahzenin tavan seviyesi bizim evin temel seviyesi olmasına rağmen, benim tespit ettiğim odaların tavan seviyesi basmalık zemininden 5.20 m seviyelerinde yani bizim evin temelinden 2m aşağıdadır. Tavan kısımları alanı komple kaplayacak şekilde ve binecek yükü yanlardaki doğal zemine aktaracak şekilde 3 kat tonoz ile desteklenmiş. Tünel kısmı da aynen anlattığım gibi …
Bizim evin arka yar duvarından başlattığımız çalışmada tünelin dolu olduğunu görünce çubuklarla dolgu toprak çalışması yaptım ve bunlar da şekillerde mevcut. Dolgu toprağın odaların içlerine kadar ilerlediğini söyleyebilirim. 1. Oda olarak yazdığım yere ilerlerken muazzam hazırlanmış bir tuzağı keşfedince tünel tarafından girmekten korktuk. Hal böyle olunca beden çalışmalarının verdiği yorgunluğun da etkisi ile 1. Odaya doğru olan çalışmamızı doldurup, 2. Oda dediğim odaya yöneldik. Bu odada da dolgu toprak olduğunu görünce direk güğüm şekilli sarı dolu olan objeye yönelmeye karar verdik. Fakat belirlediğim nokta ve derinlikte bir takım emareler olmasına rağmen zannımca derinlik tespitinde bir hata yapıyorum ve bunu epey uğraşıp kafa patlatmama rağmen çözemedim ve siz değerli ustalarıma danışmaya karar verdim.

şuan için boşluk ile müşerref olmuş değiliz. tünel ve odaların bir kısmı yukarıdan dolgu görünüyor, çalışma yaptığımız yerlerde de yerli olmayan yumuşak toprak dolgu var.

Ekli dosyayı görüntüle 191016genel görünüş.

Ekli dosyayı görüntüle 191017 yan görünüş, burada mezarlık kuzey, baktığımız yön doğu oluyor.

Ekli dosyayı görüntüle 191015 üstten görünüş, burada alt taraf güney, sol taraf batı oluyor.

Ekli dosyayı görüntüle 191018

Son düzenleme:

Pro7eus

Yeni Üye
Ekli dosyayı görüntüle 191019Ekli dosyayı görüntüle 191020bu ikisi aynı resim, ince gözenekli dediğim tür, 2. oda dediğim odanın zemin kısmı yaklaşık 7m den çıktı. Bunun gibi ince delikli kanal açılmış kısmı 1 m. yataylamasına komple kırdık. içi parlaktı, yaktım mum kokusu geldi kandil yağı kanalı zannettim ama sanırım değil. vazifesini tam çözebilmiş değilim. zeminde ne işi varsa...

Ekli dosyayı görüntüle 191021Ekli dosyayı görüntüle 191022

Bunlar da yan duvarların doğal toprağa değen kısmı kalın gözenekli dediğim, odaya değen kısmı ince roma betonu...

ustalarım ben boşluk tespitlerimi neodyum mıknatıslı alüminyum çubuklar ile boşluğun sınırında kapanan çubuklardan sol elimdekini indirip tek el metodu ile çiziyorum. derinlik ise oda sınırında kapanan çubuklar kapalı vaziyette iken, odayı arkama alarak yürüyorum çubukların açılıp kapanması şeklindeki ilk sinyal zemin-oda tavanı arası mesafe diyorum(burada 5.20 m), ikinci sinyal ise odanın kendi yüksekliği oluyor(burada 1.90m). Değerli tespitini takviyeli(neodyum mıknatıs ve altın) @BulursamKader25 ustamın yaptığı gibi yapıyorum. Değerlinin derinliği de aynı yukarıda anlattığım gibi ilk sinyal zemin-değerlinin üst kotu, ikinci sinyal ise değerlinin kendi yüksekliği şeklinde.

Tünelin, odanın dolgu toprak olup olmadığını şöyle anlıyorum;
bileklerim göğüslerime değecek şekilde boşluk sınırında kapanan çubuklar boşluk içinde minik adımlarla yürürken tam geriye atmazsa dolgu toprak var diyorum. Dolgu varsa önce çarpı olan çubuklar dolgu bitmeye yakın ikisi de karşıya, net boşlukta komple geriye açılıyor.

Düşünüyorum başka bahsetmediğim ne var diye ama benim aklıma gelmeyen olursa hemen anlatırım.

Son düzenleme:

ragıp

Uzman
@Pro7eus
hoş geldin, iyi formlar

ustam, bahsettiğiniz tünel, papazın sıkıştığında kaçması için yapılmış olan tüneldir.
dışardan içeriye girmezsin, tuzaklıdır. içeriden dışarıya kaçış kolaydır.
bu tünelde önemli tek husus, çıkış kapısı yanında yerdeki taştır.
Kilisenden kaçan papaz, hayatını idame ettirmesi için bir miktar para mevcuttur.

ustam, hali hazırda kilise ile uğraşıyorum. tesbit ettiğim en derin oda 2,25cm
şuan uğraştığım oda ise 1,60-1,70 civarı dolayısı ile derinlik ölçümlerinde yanlış olabilir.

kilise konusu sitede bir çok kez işlendi. bakılacak yerler vb konulara değinildi.
siteden okumanı önericem, çünkü okur ön bilgi sahibi olursanız
arazide, kilise de ona göre önlem alırsınız

selametle

Mirkut

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Olcumlerde bir sikintimi var yani normalde odanin tavani ile zemin arasi daha alcakken siz cubukla derinlik aldiginizda dahami derin aliyorsunuz. Birde kablo cekerek deneyin ve oda icinde degerli tesbit ettiginiz degerlininde derinligini almaya calisirmisiniz bakalim ne sonuclar alinacak.

BulursamKader25

Yaptigim Yorumlar; Resmi Kazilar İcin Gecerlidir.
Yarin veya pazartesi yazarim insallah

Pro7eus

Yeni Üye
@Pro7eus
hoş geldin, iyi formlar

ustam, bahsettiğiniz tünel, papazın sıkıştığında kaçması için yapılmış olan tüneldir.
dışardan içeriye girmezsin, tuzaklıdır. içeriden dışarıya kaçış kolaydır.
bu tünelde önemli tek husus, çıkış kapısı yanında yerdeki taştır.
Kilisenden kaçan papaz, hayatını idame ettirmesi için bir miktar para mevcuttur.

ustam, hali hazırda kilise ile uğraşıyorum. tesbit ettiğim en derin oda 2,25cm
şuan uğraştığım oda ise 1,60-1,70 civarı dolayısı ile derinlik ölçümlerinde yanlış olabilir.

kilise konusu sitede bir çok kez işlendi. bakılacak yerler vb konulara değinildi.
siteden okumanı önericem, çünkü okur ön bilgi sahibi olursanız
arazide, kilise de ona göre önlem alırsınız

selametle
Teşekkürler ustam, forumda kilise ile alakalı konuların hemen hepsini okudum. Papazın evi olabilir dememdeki maksat kiliseden çıkarak devam eden tünel bizim evin arkasında çok odalı bir yapıya varıyor olması. Demek ki bizim ev vakti zamanında papazın eviymiş gibi bir yorum yapıyorum.

Pro7eus

Yeni Üye
Olcumlerde bir sikintimi var yani normalde odanin tavani ile zemin arasi daha alcakken siz cubukla derinlik aldiginizda dahami derin aliyorsunuz. Birde kablo cekerek deneyin ve oda icinde degerli tesbit ettiginiz degerlininde derinligini almaya calisirmisiniz bakalim ne sonuclar alinacak.
evet Mirkut ustam kendi ölçümümden şüphe etmeye başladım çünkü forumda ilk sinyali odanın tavan-taban yüksekliği, ikinci sinyali zemin-tavan derinliği olarak alan kıymetli ustalarım var. Ben ilk sinyali zemin-tavan, ikincisini tavan-taban alıyorum. Kablo çekerek de deneyeyim pazartesi günü inşallah.

Değerli tespitini de şekilde yazdım 5.30-6.40m arası yani 85 cm yüksekliğinde, 30 cm çapında bir kap görünüyor. İçi değerli dolu görünüyor, mineral ve diğer metal testlerini yaptım. Sadece BulursamKader25 ustanın 4-5 bilezik koyarak yaptığı ayrımı denemedim. Yine pazartesi onu da deneyip sonucu yazacağım inşallah.