Ustalarım, ben işin bilimsel boyutunu bilmemde anlamamda. Ben alaylıyım. Sağolsun güzel bir abim ustam zamanında anahtarlık gibi beni yanında taşıdı ve bizzat saha tecrübesiyle çubuk işinde beni pişirdi. Tabiki bu işte en iyi benim diyecek değilim. Sadece çubukta elde edebileceğim en iyi sonucu yakalamaya çalışırım. Benim hedefim boşluktur. Metal peşine düşmem. Yanımdaki metal objeleri sadece mineral elemek için kullanır, başkada bı şey için kullanmam. Sadece çubuk tek başına kimseyi hedefe götürmez. Defineci arkadaş, hayatında ilk kez eline çubuk almış ve tutmuş, çubuklar biraz sağa sola hareket etti diye, bir anda bu işin duayeni oluverdiğini ve çubuğun gösterdiği yeri biraz eşeleyip, oturduğu köyü satın alacak servete ulaşabileceğini sanıyor. Ha babam kazıyor. Sonuç hüsran oluncada, bu çubuk işi şehir efsanesi diyerek her türlü çamuru atıyor. Medeniyetler ve gömü gelenekleri hakkında bi bilgisi yok. Açılmış toprak uştünden yüzlerce yıl geçse bile nasıl bir değişim gösterir bilgisi yok. Kaya yapıları ve hangi kayanın hangi amaçlarla hangi medeniyetlerde, nasıl kullanıldığına dair bir bilgisi yok. İşaretle ve çözümlemeleriyle ilgili bir bilgisi yok. Ama her ne hikmetse bütün suç gömüyü bulamayan çubukta. Öyle yağma yok paşam. Adam boşluk işaretini çubukta yakalıyor. Kazıyor ve mezar buluyor. İçindende yanlışlıkla bir kaç parça sikke yada takı türü obje çıktıysa olay bitmiştir. Bu arkadaşımız çubukla altın bulmuştur. Kimse onu aslında boşluk bulduğuna bu boşluğun içinde metale ulaştığına ikna edemez. Zaten bunun için çabalamayın, fesat ve hiçbir halttan anlamayan kişi durumuna düşersiniz. Eğer zaten bir defineci olarak çubuğunuza AŞIK değilseniz, ve istediği gibi kompliman yapmayı beceremiyorsanız metresi tarafından aldatılmış iş adamı modunda gezersiniz. Çubukda çubuğun asıl hedefi olan boşlukda biz defineciler için candır. Makine ve cihazlar ortaya çıkalı daha ne kadar oldu ki, şu an çubuğa karşı çıkan ve inanmayanlar kısa bir soruma kısacık bir cvp vererek beni aydınlatsın. Bundan 20 sene öncesine kadar hangi cihaz ve makinelerle buluyorlarmış bu gömüleri. Kısa ve net. Biraz uzun oldu, cümleten hakkınızı helal edin.