Öncelikle hoş geldin...
Define bulan var mııı?? Elbette var. Fakat bulan buldum demez. Çok kişi tanıyorum ciddi oda açan, mahzen bulan. Kimi muradına ermiştir, kimi umduğunu bulamamıştır, ama şunun rahatlıkla söyleyebilirim ki bu iş kesinlikle çok ciddiye alınması gereken bir iştir. Hobi olarak başlayanların aksine ben ciddi bir şekilde başlamıştım bu işe. Çok kaynak okudum,çok gezdim. Ailem ile kampa giderdik yazın, millet denize girerdi ben ben gözüme aykırı gelen taşları arardım
Ciddi şekilde yaparsan Yaradan da nasip eder ise sonuçta muvaffak olmamak içten değil emin ol.
Bir Ermeni yerleşkesinden bahs etmişsin, ona da biraz değinmek isterim;
Ben ermeni ve rum evlerini çok severim. Çok da araştırmışlığım olmuştur. Çanakkale, Ayvalık, Trabzon gibi yerlerde çokça örneklerini araştırdım, çalışma yaptıklarım da oldu. Bu evlerin nerelerinde para olur, gördüklerimi söyleyeyim..
Ermeni parasını çok sever, gömüyü oturduğu yerden dahi görmek ister, yani; oturma odasından bakar bahçeye, iki ağacın arasına, kuyunun 4 adım sağı-soluna, üçleme yaptığı yerin uzun kenarına gibi gömüyü yapar. Evin oturma odasını bulursan otur camın yanına, bahçeye bak bakalım simetrik olan şeyler nedir?
Bunun dışında, kapı eşiğinden girer girmez ilk 2 adımlık yere bir bak bakalım, bir baskında alması kolaydır diye koyulur buraya da.
Ocaklık; 2 tane olur, dikkat et birisine baca olmaz, yani yapılış alacı bellidir, malzeme koyulmuştur.
Yüklük olarak bildiğimiz dolaplar da önemlidir, dikkatle bakılması gerekir.
Evin iç merdivenleri de ciddi araştırılması gereken yerlerdendir. İlk 3 basamak önemlidir.
Tavan arasında ki çatı babalarının arasından malzeme çıktığı görülmüştür
dikkat et.
Yine oda camlarının altına cam altı kumbaraları tapmışlardır, para buran atılır, aşağıda ki kiler, mahzen vb. Ne var ise orada toplanır. Bu kumbara girişi dışarıdan çok ama çok zor görünür, kibrit kutusu kadardır. Ben 2 günde şans eseri bulmuştum, bulunca da hayrete düştüm.
Bunların kuyuları da meşhurdur malüm, forumda daha önce de uzunca yazılmıştır, benim de yazmışlığım vardır, lütfen göz atınız.
Kilise yolu üzerinde olan azınlık evlerinden ben bugüne kadar çok fazla değerli maden elde etmedim,çıktığını görmedim. Bu insanlar ibadeti hayatlarının merkezine koyduğundan ötürü değer yargıları farklı. Bu evlerde daha ziyade kitap ve dini eser çıkar, çıkmıştır!!
Umarım bir katkım olur ufak bir katre de olsa. Aka açık konuşayim; acaba buraya değer mi diye hiç bir işe başlamadım, başlayanın da bitirdiğini görmedim. Yerin değip değmeyeceğini bizim bilgimiz belirliyor bu asla unutulmamalı. Bilgi ve tecrübe me kadar çok ise o yer o kadar kıymetli oluyor, bilgi ve tecrübe ne kadar az ise de o yer bize tecrübe ve bilgi olarak geri dönüyor. Tam bir ironi. Ama sonuçta muhakkak bir şey katıyor.
Sağlıcakla kalınız, bol bilgili günlerin olsun.