Sevgili dostlarım. Neredeyse hepimiz arazide çubuk kullanıyoruz. Bazılarımız yeni yeni öğrenirken bazılarımız çubuk olayına hiç inanmıyor bile. Ben yeni öğrenenlerdenim.
Son zamanlarda siteye gelemiyorum; çünkü arazide fazla dolanıyorum. İşaretler avlıyorum. İşçilik görmüş, görmemiş kayaları inceliyorum. Eski yapılar üzerinde dolaşıyorum. Cihaz ve çubukla arazide gezinmeye bakıyorum; zira asıl tecrübenin arazide kazanıldığı dülüncesindeyim.
Size anlatmak istediğim şey çubuğun işlevleri ile ilgili. Biliyorsunuz ki çubuğu en çok boşluk bulma özelliği için kullanıyoruz. Su bulmak eski amaçlardandı. Çubuğun boşluk dışında su ve minarele gittiğini de biliyorsunuz.
Benim çubuğum yerin neredeyse üç metre altında su buldu. Hiç beklemediğim bir şekilde oldu bu. Ben boşluk tespiti yaptığıma emindim.
İş makinası çalıştırdım ve sonuç; su ve koca koca kayalar.
Evet, boşluk diye tespit ettiğimiz yerde su dışında koca kayalar da olabiliyor. Benim su bulduğum yerin birkaç metre ötesinde ise yer altından yine yaklaşık üç metrede üçe üç oda büyüklüğünde kare ve dikdörtgen kayalar çıktı. Kayaların altındaki boşluğu da oda olarak hesaplamışım. Kayalar iş makinasıyla yerinden kaldırıldı ve altında hiçbir şeyin olmadığı görüldü.
Durum budur.
Sevgiler.