indiana cons gibi öyle oklar falan fırlamaz..genellikle giriş üzerine ağır tonajlı bi kaya konur..bunun dışında menteşeli düzenekler var ..küçük kilim büyüklüğünde bi taş olur basınca ters döner ve alt kısımdaki sivri kazıklarla dolu odaya düşersiniz.tavanda düşüp yolu kapatacak taş bıçak dediğimiz türde kesme taşlar olabilir..ama binlerce yıl geçince hepsi paslanıp birbirine yapıştığından çalışan bi tuzak bulmak başlı başına bi mucize zaten..geriye zehir.gaz ve su tuzağı kalıyor..korozyon kayaları birbirine adata kaynaştırdığı için mekanik tuzaklar uzun ömürlü olmuyor..zehirlerin bi kısmıda zamanla köreldiğinden sadece çok güçlü zehir kullanıldıysa bi zararı olur..her medeniyetin yapabilecekleri sınırlı olduğuundan tuzaklarda çok raslanan şeyler değildir..ama genede temkinli olmakta fayda var..ben bir kere bu dönen taş tuzağına raslamıştım..dönmeyi sağlayacak olan mekanizma paslanıp kayaya resmen kaynamıştı.üzerinde tank gezse belki bi ihtimal biraz kıpırdardı..öyle kitlenmiş zamanla..bi keresinde de girişten biraz içeride su dolu bi kuyu tuzağı gördüm..dikkatsiz biri diz hizasındaki suda ilerlerken dibi göremezse muhtemelen kuyuya düşebilirdi..içi su dolu olduğundan yüzme bilen için pek bi sorun olmasada üzerinde ağır malzemeler olan biri için ölümcül bi tuzak..bi kaç yerde labirent tarzı şeyler gördüm..genellikle mağaralarda olur..yolu kaybetmeniz için her giriş ve ayrım birbirini andırır..bunu önlemek basit..bi kaç tüp sprey boyayla gelinen istikameti işaretlemek ve ya iple bağlanmak ..bide su tuzakları var..genellikle gölden girişe doğru bir kanal açılıyor..bu arada sondaj tarzı bu kanalları hangi teknikle deldikleri hakkında en ufak bi bilgi yok..bazen yüzlerce metre kaya delinip su yolu açılır..girişin üzerinde kadın memesine benzer bi formda tıpa vardır...kadın göğsü değerli taş saklamakta kullanıldığı için defineci heycanla bu göğsü kırmaya çalışır..başardığında soğuk bi duş onu bekler..oldukça tazzikli bi su bölgeye hızla akar..panik yapmadan çıkmak mümkün..ancak hazırlıksız bi durumda oldukça tehlikelidir..su tuzaklarında başka bi yöntem ise sahte sunak dediğimiz yöntemdir..su kaynağı ile oda duvarını ayıran duvara ya sahte bi pencere .kapı ve ya hediye sunağı yapılır..defineci başka bi odaya geçiş olduğunu düşünerek taşı deler..mekanik olarak delme yapılırsa kaçmak mümkün..zira sızıntı yavaş yavaş başlar.ama patlayıcı ve ya benzeri bi yöntemde baraj duvarının patlamasına eşdeğer yıkıcı bi akıntıya maruz kalabilir..bunlar benim rasladıklarım..ama genellikle giriş üzerinde çok büyük bi kaya olan tuzaklar en yaygın olanlardır..diğerleri için gerçek manada ileri bi mühendislik gerekiyor...her babayiğidin harcı değil..çok çok nadir şeyler bunlar..zaten bizim bu yerler dönem soygunu yemiş oluyor genellikle..zira insanlar antik çağlardan beri defineye meraklı olduklarından çoğu yer soygun yemiş oluyor..el değmemiş bi yer bulmak neredeyse mucize gibi bir şey..