**(ed)** ö n e m l i *****

ragıp

Uzman
Katılım
19 Kas 2016
Mesajlar
2,844
Tepkime puanı
244
Puanları
12
Konum
ÇANAKKALE
2863 sayılı yasa 21.7.1983 kabul edilmiş ve 23.07.1983 günü Resmi Gazetenin 18113 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
peki bu yasa nedir, ne değildir, neleri kapsar tartışmak isterim.

Amaç:
Madde 1 - Bu Kanunun amacı; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.

Kapsam:
Madde 2 - Bu Kanun; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hususları ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzelkişilerin görev ve sorumluluklarını kapsar.

Tanımlar ve kısaltmalar:
Madde 3 - Bu Kanunda geçen tanımlar ve kısaltmalar şunlardır:​
a) Tanımlar:
(1) "Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim,kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.
(2) "Tabiat varlıkları"; jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerlerdir.
(3) "Sit"; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.
(4) "Koruma"; ve "Korunma"; taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında muhafaza, bakım, onarım, restorasyon, fonksiyon değiştirme işlemleri; taşınır kültür varlıklarında ise muhafaza, bakım, onarım ve restorasyon işleridir.

Haber verme zorunluluğu:
Madde 4 - Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.

Devlet malı niteliği:
Madde 5 - Devlete, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzelkişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar- da varlığı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları Devlet malı niteliğindedir.Özel nitelikleri dolayısıyla ayrı statüye tabi tutulan mazbut ve mülhak va- kıf malları bu hükmün dışındadır.

İkinci Bölüm - Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları
Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları:
Madde 6 - Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır:a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar,
b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar,
c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları,
d) Milli tarihimizdeki önlemleri sebebiyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar ve tespit edilecek alanlar ile Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kullanılmış evler.
Ancak, Koruma Kurullarınca mimari, tarihi, estetik,arkeolojik ve diğer önem ve özellikleri bakımından korunması gerekli bulunmadığı karar altına alınan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı sayılmazlar.Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkamlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darp- hane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, ha- zireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoklar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler ve benzeri taşınmazlar; taşınmaz kültür varlığı örneklerindendir.Tarihi mağaralar, kaya sığınakları; özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları ile benzerleri; taşınmaz tabiat varlığı örneklerindendir.
Tespit ve tescil:
Madde 7
Korunma alanı ile ilgili karar alma yetkisi:
Madde 8
İzinsiz müdahale ve kullanma yasağı:
Madde 9
Yetki ve yöntem:
Madde 10
Hak ve sorumluluk:
Madde 11
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarımına katkı fonu:
Madde 12
Devir yasağı:
Madde 13

diye devam ediyor.

madde 6 bir daha okuyalım.
ne anladınız yazarmısınız?


Kültür varlıklarını bulanlara verilecek ikramiye:
Madde 64 – Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer üstünde, yer altında ve su altında bulunan taşınır kültürvarlıklarını 4 üncü maddede yazılı makam ve mercilere, aynı maddede yazılı süreler içerisinde haber verenlere: a) Bulunan varlık, bunların mülkü içinde ise bu Kanunun 24 üncü ve 25 inci maddeleri uygulanır. Ayrıca ikramiyeverilmez. b) Bulunan varlık başkasının mülkü içinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca varlığın değeri dikkate alınarak, takdirolunacak bedelin % 80'i ikramiye olarak bulan ile mülk sahibi arasında yarı yarıya paylaştırılır. c) Kültür varlığı Devlete ait arazide bulunmuş ise, takdir olunacak bedelin % 40'ı bulana ikramiye olarak verilir. d) Nerede bulunursa bulunsun haber verilen kültür varlığı korunması gerekli nitelikte olmadığı takdirde haberverenlere bu Kanunun 25 inci maddesindeki işlem uygulanır. Ayrıca ikramiye verilmez. e) Nerede olursa olsun yeni bulunup da 4 üncü maddede yazılı süreler içinde haber verilmediğinden dolayı gizlenmişsayılan kültür varlıklarını haber verenler ile, bunları yakalayan kamu görevlilerine, 1905 sayılı "Menkul ve GayrimenkulEmval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber verenlere Verilecek İkramiyelere DairKanun"da taşınır mallar için gösterilen oranlar dahilinde tespit edilen bedel ikramiye olarak verilir. f) Yukarıdaki fıkralardan herhangi biri uyarınca kültür varlıklarını bulan, haber veren veya yakalayan kişiler birdenfazla ise verilecek ikramiyeler bunlar arasında eşit olarak paylaştırılır. g) Yukarda belirtilen ikramiyelerin tahakkuk ve tediyesine ait işlemler Maliye ve Kültür ve Turizm bakanlıklarıncabirlikte hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre yapılır.

cezalar
Madde 65 – (Değişik: 8/10/2013-6498/3 md.)Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanunagöre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursaolsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahaleyapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlipara cezasıyla cezalandırılır.Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiiller, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıylaişlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır.Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden 57 nci maddenin yedinci fıkrası uyarınca izinalmaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altıaydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar.Usulsüz belge verenler, ilan ve tebligat yapanlar:Madde 66 – (Değişik: 23/1/2008-5728/409 md.)Bu Kanunun 16 ncı maddesinde yer alan yasaklara aykırı olarak belge verenler, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suçoluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile; bu Kanunun 7 nci maddesinde yer alan ilan veyatebligatı bilerek, süresinde usulüne uygun yapmayanlar ise, üç aydan bir yıla kadar hapis ve adlî para cezası ilecezalandırılırlar..
 
Son düzenleme:

ragıp

Uzman
Katılım
19 Kas 2016
Mesajlar
2,844
Tepkime puanı
244
Puanları
12
Konum
ÇANAKKALE
an itibarı ile konuyu okudu veya okumadı, bakan 22 kişi
okuyan, bakan arkadaşların hiç mi fikri yok.? :200:
 

dadas_25

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
4 Tem 2016
Mesajlar
2,895
Tepkime puanı
1,767
Puanları
20
Konum
Türkiye
Ancak, Koruma Kurullarınca mimari, tarihi, estetik, arkeolojik ve diğer önem ve özellikleri bakımından korunması gerekli bulunmadığı karar altına alınan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı sayılmazlar.

Burada demek istenen bu kurul istediği an tarihi bir yapıda işlem yapmak isterse kimse bunlara dur diyemez. :D
 

meratan

Aktif Üye
Katılım
8 Kas 2017
Mesajlar
185
Tepkime puanı
36
Puanları
5
Madde 6 derki ey defineciler bu işi bırakın attığınız her adım şuçdur.
 

oguzkagan

Bilgili Üye
Katılım
3 Ara 2017
Mesajlar
347
Tepkime puanı
94
Puanları
7
Kisaca eyyy Defineciler !! diyor :))
 

odin

Editör
Katılım
26 Tem 2014
Mesajlar
712
Tepkime puanı
356
Puanları
9
dedigi açik ve net olmus. kendinede acik kapi birakmis. istedigim zaman istedigim seyi degersiz kilarim benim olur demis. onun harici her sey degerli demis. dereleri ve akarsulari sahiplenmemisler hayret.
 

DİVANE

Moderatör
Moderatör
Katılım
25 Ara 2016
Mesajlar
500
Tepkime puanı
47
Puanları
5
ragıp ustam 6 cı maddede bu işin meraklılarının ilgilendiği her şeyi kapsıyor listeye sınır taşını bile yazmış ben ne dersem o olur diyor bana göre ince bir ayrıntı varsada ben yakalayamadım saygılar
 

ragıp

Uzman
Katılım
19 Kas 2016
Mesajlar
2,844
Tepkime puanı
244
Puanları
12
Konum
ÇANAKKALE
meratan
konuya katıldığını için teşekkürler.
Arkadaşlar, sanki bu 6 madde de altın aramayı teşvik etmişler :20:
adamlar her şeyi saymışlar, ama her şeyi
bir tek dedenin sakladığı parasını arayamazsın dememişler:20:

kurtuluş savaşı esnasında, ülkemizde var olan azınlıkların
kaçarken sakladığı parayı aramak serbest gibi geldi
yok sa benim işime mi öyle geliyor

şu 6 maddeyi bir daha okuyup değerlendirirmisiniz?
 

DİVANE

Moderatör
Moderatör
Katılım
25 Ara 2016
Mesajlar
500
Tepkime puanı
47
Puanları
5
ragıp ustam dediğiniz gibi kültür ve tabiat varlığı olmadığı için listede yok ancak yetkili kişiye sorsak mutlaka listedeki varlıkların birine bağlarlar saygılar
 

meratan

Aktif Üye
Katılım
8 Kas 2017
Mesajlar
185
Tepkime puanı
36
Puanları
5
ragıp ustam 6/B yi öyle yorumlamak mümkün fakat devlet diyorki onun en son kararını yine ben veririm yine bir müallatlık var orada
Saygılar
 

Turko

Uzman
Katılım
19 Ağu 2016
Mesajlar
3,303
Tepkime puanı
3,401
Puanları
23
19 ü yüzyıl içinde tamamlanmış lafından ben Roma Yunan Hitit Helen le uğraşma tarla toprak ev kafana göre takıl yaşı 130 yılı geçmesin benlik sıkıntı yok demiş.
 
Üst