eveeet jeolog usta:
şimdi de bakalım bize (bu işi bilenler)
1. nasıl bir cihaz kullanıyor kastım gprs ???
2. canalıcı nokta data...! zeminaltına dair data nasıl alınıyor ? büyük inşaat mühendisliği ve deprem araştırma endüstrisi nasıl çalışıyor?
zeminin yükseklik profilini çıkartmıyorlar herhalde dimi?
3. gps cihazlarıyla edindikleri datayı evirip çeviriyorlarmı? koordinat sistemini zaman damgasına çevirdiklerinide gördüm ama surfer'ın bizdeki sürümlerinde o özellik sönük kapalı,
daha bir çok soru var elbet, buraya kadar olan sorunu aşabilirsek surfer'mı garmin mi? hangi yollar izlenmeli gibi,
jeolog ustam benim web'den araştırmam yıllarımı alır senin araştırman saatlerini alır,
çünkü doğru soruyu sen bizden çok daha hızlı seçersin
bu yüzden senden rica ederim, biliyorsun nice zamandır havada kalan şu konuyu yere indirelim:227:
Jeoloji ve jeofizik iki farkli yer kabugunu inceleyen iki bilim dalidir. Oncelikle bu iki bilim dalinin nasil calistigini arastirabilirsiniz. Surfer ise tekrar ve tekrar soyluyorum elde edilen datalari gorsel olarak yorumlamak icin kullanilan bir cevirmen yazilimdir.
1. Sorunda yer alan gprs nedir diye soruyorsun benim bildigim tek gprs sudur:
GPRS, cep telefonu gibi mobil ağlarda şebeke üzerinden anahtarlamalı veri alış-verişi yapan bir mobil veri aktarım teknolojisidir. GPRS, İngilize General Packet Radio Service (Türkçe olarak Genel Paket Radyo Servisi) ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Cep telefonu gibi taşınabilir aygıtların internete bağlanmasını sağlar.
2. Buyuk deprem endustrisi diye bir endustri yok. Depremden sifir veya en az hasara maruz kalabilmek icin insaat endustrisine yardimci olacak calismalar yapilmaktadir ve her yeni yikici deprem sonrasinda bu arastirmalar gelistirilmektedir. Tektonizma ve faylar bu arastirmanin temel taslarindan sadece ikisidir. Zeminaltina dair hangi datalari sordugunuzu acik belirtirseniz daha kisa ve net aciklamayi yaparim.
Yeraltinin kalinligi(derinligi) yaptiginiz calismanin amacina gore belirlenir. Tektonizma kabuk kalinligi ile ilgilenirken (100km), su arama sondaj ile 1m-100m araligina bakar (jeotermal ve jeotermal olmayan su kaynaklari icin de farklilik gosterir). Bu calismalarda bir modelleme/haritalama/formasyon/zaman/kimyasal gibi veriler gerekirse bunlarda olculur ve ilgili durumuna gore işlenir.
GPS konusuna gelirsek, bana ev adresin nedir dedigimde bana adresin icin daha once belirlenmis sabit olan mahalle, sokak, cadde, bina no, daire no, kat no, il, ilce, ulke ve posta kodu verilerini verirsin ben de bu veriler isiginda seni bulurum. GPS - Global Positioning System (Turkcesi Küresel Yer Belirleme (konumlandirma) Sistemi) ayni ev adresinin gosterdigi gibi bulundugun noktanin tam yerini sayisal verilere gore adreslendirilmesidir. Uydular yardimiyla yardimci bir cihaz ile bulundugunuz noktanin koordinatlarini alirsiniz ve 2 boyutlu bir duzlemdeki yerinizi nokta olarak belirlersiniz. Eger bir duzlemin butununu (Alanini) olusturmak isterseniz bu alanda yer alan butun noktalarin gps koordinatlarini tek tek almaniz ve sirasiyla yerlestirmeniz gerekir. Iste bu durum bizleri cok yoracagi icin Surfer ve benzeri programlar yazilmis. Zamanla 2 boyutlu duzlem yeterli olmamis 3 boyutlusu ihtiyac halini almis. Bulundugumuz adresin denizden yuksekligi de gerekli olmaya baslamis. Bir alani yukseltilerine gore islemek cok daha zor olacagi icin de Surfer ve benzeri programlar hayatimizin icine girmis. Bir noktaya ait koordinatlarin kesin dogrulugu icin de en az 6-12 uyduyla ayni anda baglanti kurmak gerekmektedir. Bu uydular yerkabugunun yuzeyini gorebilmektedir ve sadece eldeki cihazla baglanti kurmaktadir. Kapali havalarda, kapali mekanlarda cihaz uydularla baglanti kuramamaktadir. Yani bir magaranin icinde elinizdeki cihaz uyduyla iletisime gecemez. GPS mantigi budur. Ve yeraltini gosterir eksi yukseklik verisi vermez. Ve farkli koordinat sistemleri vardir, ayni nokta icin google farkli, Turkiye farkli, askeriye farkli koordinat bilgisi iceren sistemleri kullanmislardir.
Sizlerin surferda gordugunuz zaman kavrami, sizin atayacaginiz zaman kavramiyla alakalidir.
Surferda siz gercek olcusu 1 metre olan bir yeri 1:100000000 olceklenecek sekilde de ayarlayabilirsiniz 1:0.000001 olceklenecek sekilde de ayarlayabilirsiniz. 1x1x1 olculerinde kup (altin kupu degil, sehpa olarak algilayin) seklindeki bir cismi olceklendirmede yapacaginiz degisiklikle oda buyuklugunde de gorebilirsiniz, kibrit ucu buyuklugunde dr gorebilirsiniz, hatta x-y-z sisteminde y yi eksi deger atarsaniz cismi yerin altina batirmis sekilde de gorebilirsiniz. Program icinde verilerin nasil islenmesi gerektigini siz belirlersiniz.
Garmin bir firmadir asil isi nedir internetten arastirin. Surfer bir yazilimdir.
Siz oncelikle arastirmalarinizi ortadan baslayarak degil sifir noktasinda baslayarak yapmalisiniz. Yeraltini gozlemlemek ise amaciniz oncelikle yeraltini nasil ogreniriz diye baslamalisiniz. Cikan sonuclari da kendi iclerinde basliklandirip soyagaci cikartir gibi devam etmelisiniz. Bu calisma sirasinda sizi asan konular ciktiginda da ilgili yerlerden yardim isteyebilirsiniz. Mesela surfer, siteleri belli, iletisim yollari belli. Her ne kadar yabanci bir firma olsalar dahi, bunyelerinde Turk calisanlari da mevcuttur. Firmaya Turkce yazarak sorularinizi sorabilir ve cevaplarinizi bu sekilde alabilirsiniz.
Eger kalem kalem gidelim derseniz, tek soru tek cevap gidelim derim.