Gerçek İşaret ve Gerçek Harita

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
Arkadaşlar hepinize merhabalar,

Aranızda yeniyim ama aslında eski bir defineciyim. Malum sezon bitti bende yıllardır bu işle uğraşmama rağmen ilk defa define forumlarına bir bakayım dedim. Bu forumu beğendim ve üye oldum. Belki son zamanlarda ki yorumlarımı görüyorsunuzdur. Bu işte çok köy, kasaba, şehir gezdim ve gezmeye devam ediyorum. Definecilikte hem alaylı, hemde tahsilliyim. Aşağıda yazacaklarımda niyetim burdaki insanlara yardımcı olmaktır. Vaktinizi ayırıp okumanızı tavsiye ediyorum. Definecilikte vakit ve nakit en önemli iki unsurdur bu ikisi olmadan iş yapamazsınız.

Olumsuzluklar
Forumda ve internette olumsuz gördüklerim şunlar oldu; işaret olmayan doğal şeyleri işarete benzetmek ve bunu yorumlamak, dedektör olmadan kazı yapmak, sahte sıkkeleri almak..Arkadaşlar bu şekilde bir yol alamazsınız.

Bu olumsuzluklar üzerine;

Forumda bu konuyla alakalı güzel, detaylı başlıklar var ancak ben yaşadıklarımla, tecrübelerimle kısa kısa harmanlayıp anlattım farklı bir anlatım oldu umarım beğenirsiniz ve işinize yarar.


Define-Hazine
Define son 100 yıllık dönemde ki azınlıkların ülkemize terk ederken yanlarında götüremedikleri paralarının defin işlemidir. Kimi önceden haber almış 2-2.5 metre civarına gömü tekniği ile gömüp işaret yapmıştır, kimi de son anda 80-90 cm kazıp mirengi yada harita ile yerini belirleyip gitmiştir. Definecilik yasaldır ruhsatlı olarak kazı yapılır. Define aramak dedektörün faturası olduğu sürece, mesai saatlerinde sit alanı, mezarlık, askeri alan olmadığı sürece serbesttir. Kazarak aramak yasaktır. Ancak son 100 yıldan önce olan para, heykel, lahit vs.. bunlar kültür varlığına girer o yüzden kazı veya arama yapamazsınız suçtur, hapis cezası vardır.

Başlangıç
Define bulabilmeniz için elinizde bir harita, belge yada bir duyum olması gerekiyor. Bunlarla birlikte o bölgede kimler yaşamış, kaç hane vardı, kaç müslüman kaç hıristiyan yaşıyordu, kilise neredeydi, kuyu nerdeydi, kuyu hala aktif mi, kaç papaz vardı, gömü teknikleri nelerdir, kiliselerin yapısı nasıldı, kilise kapıları hangi yöndedir, mezarlıklar neredeydi, eski yerleşim yeri neresiydi, ticaret yolu nereydi, dere akarsu varsa yüksekliği nasıldı eskiden, vs vs.. bu soruların cevaplarını bilmeniz gerekiyor. Bunlarıda o bölgenin insanı bilor hatta yaşlı insanlar daha iyi bilirler. Bunları bildikten sonra işaretlere bakılır alan daraltılır ve arama yapılır.

Kısaca İşaretler
İşaretlerin bir dili vardır, hepsinin ayrı anlamları vardır ancak genel kanı dışında olan bazılarının anlamlarını sadece yapan bilir. Örneğin murçla zikzak çizilmiş yanına "թըպ" harfleri yapılan bir işaretin anlamını yapan kişi bilir. (Sordum çocuklarının baş harflerini yapmış (tecrübem)) Bahse konu olan yaşlılar enterasan bilgiler verirler. Köylüler ev yaparken işaret olan taşları kırıp işaretin denk geldiği kısmı evin girişinde ki duvarlara yada merdivenlere uyguluyorlar.(tecrübem) Yada elinizde bir harita var orada kapı eşiğinde define olduğunu çözdünüz evde duruyor yerinde ama yeni kapısı başka yöne bakıyor olabilir. (tecrübem) Ülkemizde çok fazla sahte işaret var bunları ayırt etmek ancak tecrübe ile olur.

Gerçek İşaretler
Gerçek işarete 10 kişi bakar 10 da aynı şeyi söyler yılansa yılan, kaplumbağa ise kaplumbağa der genelde hayvanın kendi boyutlarında yapılır. Yön ve mesafe verirler. Genelde 2 veya 3 işaretle defineye gidilir çok nadiren define yerine harita bulunur. Bazen işaret bir deredir, bir ana kayadır yada kuyudur bunlara mirengi denir. Genelde az derinlikte defin işleminde vakti olmayan insanlar kullanır. Farkedilmesi çok zor çok arama gerektirir ama derin olmazlar. Her işaret define işareti değildir, mezar işaretleri, bölge işaretleri ve yazıtlar vardır. Genelde insanlar mezar işareti (haç, ıstavroz) bulurlar çünkü bu işaretler açık alanlara görülen yerlere yapılırken define işaretleri gizli, bulunması, görülmesi güç yerlere yapılır. Örneğin uçurumlara, daracık olan bir insanın zor geçeceği keşiş yollarına yada taşların alnına yapılır.(tecrübem)

Gömü Teknikleri
Bu adamlar (azınlıklar) gömü tekniklerini bizansın ve diğer eski medeniyetlerin definelerini çıkarırken öğrenmişlerdir. Unutmayın ki bunlarda iyi birer definecidir. İşi bilen biri var karşınızda yani. Bu tekniklerde genelde define kazı yapıldıktan sonra yanal bir şekilde bırakılır. Üzerini kapatınca (vakit ve gömü bilgisi varsa) sırasıyla çakıl ve kil serilir tıslım bilgisi varsa yapar ve gider. Bu yöntem bazen bir ailenin bazen birden fazla ailenin saklama yöntemidie. Bazen kayalara kasalar yapılır bunlar ekseri az olan paralardır dedektörle aramak kolaydır.
Bu adamlar tüccardılar(hepsi zengin değildi tabi) paralarını sürekli eşkıyalardan saklıyorlardı. O yüzden bu azınlıkların günlük hayatlarında kullandıkları kasaları vardı. Evlerinin duvarında, kirişinde, çeşmenin arkasında vs.. veya evden az biraz uzak bir yerde 30-40 cm derinliklerdeydi. Birde kilise gömüleri var onlar 2 metreyi geçen derinliklerde tılsımlı paralardır kilisenin etrafında olabiliyor yada orda bir işaretle, haritayla yola çıkılıyor. Tecrübelerim bunların birçoğu duruyor alınmadılar. Kendi paranızı ne zaman döneceğiniz belli değilken saklıyorsunuz ve nasıl defnedeceğinizi bir düşünün eminim bu yöntemleri anlayacaksınız.

Haritalar
Piyasada en çok sahtesi bulunan şey haritalardır %95 sahtedir. Kimse kimseye harita satmaz, vermez. Birde şu var eskiden bu azınlıklar orijinalinde olan önemli noktaları es geçerek haritayı bir kağıda çizip insalara parasız verdiler çünkü defin edilen şeyin orada olup olmadığını bu şekilde öğreniyorlardı siz bölgeden eli boş gelince size soruyorlardı kazı yapılmış mı diye size evet şurası kazılmış deyince içinden "ohh hala yerinde, bulamış kimse yanlış yeri kazmışlar" diyordu.(tecrübem) Haritaların orijinallerinde yön veya güneş saati olur. İstisnasız hepsinde bölge anlatılır yada çizilir bazen ikiside aynı anda yapılır. Dere, tepe, kilise, okul, anıt, ahır, lonca, kuyu vs.. Bazı haritalar özellikle kilise gömülerini gösteren haritalar şifrelidir ancak şifreyi çözerseniz bulabilirsiniz. (çözümü zordur çünkü şifrelemeyi dini kitaplarına göre yada kendi istediklerine göre yapıyorlar). Haritada şifre olarak renk yazılmış mesela anlamını bilmek imkansız neredeyse. (tecrübem) Harita dışında bu iş belge şeklinde de olabiliyor. Hatta bazılarında ordaki tılsımın çözümü bile yazıyor. (tecrübem)

Özetle; rastgele yapılacak bir iş değildir. Elinizde bu bahsettikleriminden çok daha detaylı bir şekilde bilgi, tecrübe ve mutlaka iyi kaliteli bir dedektör, yer altı görüntüleme (manyetometre) olması gerekiyor.

Mümkün mertebe kısa kısa yazmaya çalıştım. Yazıklarımı okurken umarım sıkılmadınız. İlginize teşekkür ederim. Herkese bol rızıklar diliyorum.

Ekler: Kendim bizzat gördüğüm, fotoğrafladığım 150ye yakın işaretten birkaç tane sizler için ekliyorum. Bu işaretletin tamamı çözüme kavuşmuştur. Yorumdansa görmeniz için ekledim. İyi seyirler.

Orijinal bir şifreli haritadan bir kesit (lonca yazıyor)
20221021_222855 (2.jpg

Bir mezalık çevresinde olan ana kayada ki anıt yazıları (ince işçilik-zaman gerekiyor)
20221007_150905.jpg

Yaşam alanına 1.5 km uzaklıkla enterasan bir basamak (mantığının çözümü güç ve yapması zor bir işaret)
20230916_141508.jpg

Kilise ve mezarlık bölgesini temsil eden bir haç (gizli bir yere yapılmış harika işçilik)
20230812_131808.jpg
 
Son düzenleme:

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
Ekler 2:
Yan yana olan mezarların işaretleri (mükemmel işçilik hepsinin derinlikleri, genişlikleri aynı)
20221007_145801.jpg

Kilise bölgesi işareti ve mezar işaretleri (ana kayada)
IMG-20220919-WA0002.jpg

Yaklaşık 1.5 metreden çıkan horasandan bir taşın üzerine kaplama yapılarak hazırlanan mezar taşı (iki adet mezar)
20231105_143355.jpg

Yüzeyde olan bir mezar taşı (mükemmel işçilik var)
20221007_144000.jpg
 
Son düzenleme:

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,813
Tepkime puanı
3,617
Puanları
23
Konum
Galatia
Aramıza hoş geldiniz. Siteyi beğenip bilgi ve birikiminizi bizlerle paylaştığınız için Yönetim adına size teşekkür ederim. Umarım burda keyifli dakikalar geçirir, daha yolun başında olan arkadaşlara bilgi birikiminiz ile katkı da bulunursunuz...
 

uçanhollandalı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
7 May 2014
Mesajlar
1,181
Tepkime puanı
1,622
Puanları
20
Define aramak dedektörün faturası olduğu sürece, mesai saatlerinde sit alanı, mezarlık, askeri alan olmadığı sürece serbesttir.
Uğur Kulaç'ın dedektör satmak için verdiği gazlardan biri.
Arazide jandarma sizi elinizde dedektörle yakaladığında nerede aradığınız veya fatura olup olmamasına bakmaksızın direk paket olursunuz.
 

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
Uğur Kulaç'ın dedektör satmak için verdiği gazlardan biri.
Arazide jandarma sizi elinizde dedektörle yakaladığında nerede aradığınız veya fatura olup olmamasına bakmaksızın direk paket olursunuz.
Uğur beyi tanımıyorum ancak başıma gelen tahilsiz olaylardan birini anlatayım; 2018 yılı yaz ayında doğu bölgesinde arama yaparken jandarma geldi dedektör ve görüntüleme cihazımı aldılar faturaları ibraz edip dilekçe yazdıktan 1 ay sonra geri aldım. Arama yapmak serbest değilse neden dedektör satışına devlet izin veriyor ki? Bilmiyorlar mı bu cihazlarla kimsenin teneke peşinde koşmadığını? Kanunda da kazarak aramak yasak diyor.

Edit: Şimdi baktım Youtube'da video çeken bir dedektör firması sahibiymiş. Ne denli doğru videolar yapıyor bilmiyorum ancak dedektör satıcılarının asıl amacının satış olduğunu biliyorum.
 
Son düzenleme:

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
Aramıza hoş geldiniz. Siteyi beğenip bilgi ve birikiminizi bizlerle paylaştığınız için Yönetim adına size teşekkür ederim. Umarım burda keyifli dakikalar geçirir, daha yolun başında olan arkadaşlara bilgi birikiminiz ile katkı da bulunursunuz...
Hoşbuldum umarım defineci arkadaşlar keyifli dakikalar geçirir. Bu başlık altında cihaz marka önerisi hariç gelen her soruyu cevaplamaya çalışacağım. Ben gençliğimi boş hayallerle, yanlış kazılarla, acemice tükettim kimse benim gibi olmasın istiyorum. Yaşayarak değil okuyarak öğrenilmesi gerektiğini savunuyorum.
 

uçanhollandalı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
7 May 2014
Mesajlar
1,181
Tepkime puanı
1,622
Puanları
20
Kanunda da kazarak aramak yasak diyor.
2863 sayılı kültür ve tabiat varlıkları koruma kanunu madde 74: İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kazmanın cezası da ayrı.Bakın bu madde de araştıranlar diyor. Dedektörle arazide arama da araştırmaya giriyor.
Sizinde başınıza benzer durum gelmiş.
Arama yapmak serbest değilse neden dedektör satışına devlet izin veriyor ki? Bilmiyorlar mı bu cihazlarla kimsenin teneke peşinde koşmadığını?
Devlet vergisine bakar.
Benzer bir durumu anlatayım. Ben askerdeyken kantinde wolkman satılıyordu. Ama dinlerken üzerimizde yakalatırsak el koyuyorlardı.Satan da aynı el koyanda.Devlette o hesap.
Devletimiz her daim var olsun.Ama böyle saçma sapan kanunlar canımızı sıkıyor.
Kültür ve tabiat varlıkları koruma kanunu arada güncellemeler yapılmış olsada hala 1983 yılındaki esaslara dayanıyor.
 

atasdibi

Bilgili Üye
Katılım
2 Eyl 2021
Mesajlar
254
Tepkime puanı
269
Puanları
9
[/QUOTE]
Ekler 2:
Yan yana olan mezarların işaretleri (mükemmel işçilik hepsinin derinlikleri, genişlikleri aynı)
Ekli dosyayı görüntüle 309910

Kilise bölgesi işareti ve mezar işaretleri (ana kayada)
Ekli dosyayı görüntüle 309911

Yaklaşık 1.5 metreden çıkan horasandan bir taşın üzerine kaplama yapılarak hazırlanan mezar taşı (iki adet mezar)
Ekli dosyayı görüntüle 309913

Yüzeyde olan bir mezar taşı (mükemmel işçilik var)
Ekli dosyayı görüntüle 309915
Keşke bunların çözümünüde anlatsaydınız, ola ki aynı işaretlere denk gelinir
 

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
2863 sayılı kültür ve tabiat varlıkları koruma kanunu madde 74: İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kazmanın cezası da ayrı.Bakın bu madde de araştıranlar diyor. Dedektörle arazide arama da araştırmaya giriyor.
Sizinde başınıza benzer durum gelmiş.

Devlet vergisine bakar.
Benzer bir durumu anlatayım. Ben askerdeyken kantinde wolkman satılıyordu. Ama dinlerken üzerimizde yakalatırsak el koyuyorlardı.Satan da aynı el koyanda.Devlette o hesap.
Devletimiz her daim var olsun.Ama böyle saçma sapan kanunlar canımızı sıkıyor.
Kültür ve tabiat varlıkları koruma kanunu arada güncellemeler yapılmış olsada hala 1983 yılındaki esaslara dayanıyor.
Doğru devlet işin vergi tarafında daha çok. Define ile alakalı kanunlar çok eski ve mantıksız. Bu kanunların güncellenip, değişiklik yapılması gerekiyor. Daha önce bu bağlamda çok defa kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya geldik. Sonuç olarak her defasında bizim işimiz yarım kalıyor kazanan onlar oluyor. Cihazlarımızı alsak daha o bölgeye tekrar gidemiyoruz. Birde doğu bölgelerinde yaz ayında drone uçuruyorlar hiç şanşınız yok :)
 

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
Keşke bunların çözümünüde anlatsaydınız, ola ki aynı işaretlere denk gelinir
[/QUOTE]
Tabi ki yazıyorum çözümlerini.
 

aykesdan

Member
Katılım
28 Eki 2023
Mesajlar
56
Tepkime puanı
85
Puanları
4
1. Fotoğraf(harita): Bölgeye duyum üzerine gidilir uzun araştırmaların ardından murçla ana kayanın alnına resmedilmiş suyla temizleyince bir karenin içerisinde 4 nokta şeklinde bir çizim bulunur. Çizim daha önce görülmemiş bir işarettir (aileye has bir işaret). Ardından 4 noktanın köyün dört tepesi olduğu fark edilir sonra çizimde ki noktalardan birinin derin olduğu görülür. Belirtilen tepe bulunur araştırılır. Bakır tepsinin içinde harita bulunur. Harita şifreli olup bölgeyi detaylı anlatmaktadır. Definenin yeri belirtilmez. Şifrelerin çözümü bir türlü yapılamaz aylar sonra Ermenistan'a gidilir sorun çözülür.

2. Fotoğraf(yazıt): Bölgede yaşayan Ermeni toplumu ana kayanın üzerine ölen kişilerin, orda ki papazların isimlerini yazmış. Yazılı olan ana kaya kilise arazisinin bittiği şahıs arazilerinin başladığı noktadır.

3. Fotoğraf(Merdiven): Bu işaretin arka tarafında (250 metre civarında) bir dikili taş vardır bu bölge işaretidir. Dikili taş ile merdivenin arasında mahsen gibi, tünel gibi bir geçit olabiliyor ancak bu işarette merdivene oturunca karşınızda bir çakıl yığma görülüyor. Kontrol edilince papaz mezarı olduğu anlaşılıyor.

4. Fotoğraf(haç): Kilise ve mezarlık bölgesini temsil ediyor. İşaretin 50-100 metre çevresinde kilise bulunuyor demektir.

5. Fotoğraf (delikler): Sıralı olarak mezarlar var demektir bunların arasında ki mesafe deliklerin arasında mesafeyle oranlıdır. Derinlikleri mezar derinliğini verir. 3-5 metre yanındadır mezarlar.

6. Fotoğraf(ıstavroz): Mezar işaretidir, 1-50 metre çevresinde mezarlar mevcuttur.

7.Fotoğraf (mezar taşı): Köyde araştırma yapılır kırılan bir koç işaretinden bahsedilir bahsedilen işareti gören birinden tarif alınır koçun baktığı yerde bir düzlük birde tepecik vardır tepeciğin hemen önü kilisedir (yıkık). Tepecik kontrol edilir bu taş bulunur bölgede ki o dönemde yaşayan bir yönetici birde papaza ait iki mezardır iki oda bir koridor şeklinde bir yapı içindedir odalar 4 metre derinliktedir. Taş ise 1.5 metrededir.

8. Fotoğraf(mezar taşı): Bölgeye duyum üzere gidilir, araştırma yapılır. Bu taş ve bunun gibi taşların onlarcasını köylülerin traktörle çekip ev yapımında kullandığı öğrenilir. Bunu ise kullanamazlar taşı çekerken başka bir kayaya takılır ve orda bırakırlar. Taşın hemen sağ alt kısımda bir işaret vardır bu oda mezar demektir. Sol tarafında ise uzun bir dikdörtgen içinde çarpı (x) şeklinde süslemeler vardır. Süslemeler önemli biri olduğuna delalet eder. Taşın eski yeri bulunur. 3 metrede oda mezar çıkar enteresandır ki mezar odaya tünelle giriş varsır tünel takip edilir bezirhaneye(yağ çıkarılan yer) ve köyün çıkışına doğru giden iki yol vardır. Tünelin bezirhane tarafında tüfekler ve hançerler vardır. Tünel yerden 3 metre derinlikte olup ahşap parçalarla desteklidir. Gaz lambası ve gaz yağı bolca mevcuttur.
 
Üst