İnternet ortamından;
Göktaşları (Meteoritler) ve Asteroitler 2 tip uzay taşıdır. Bazen bir Asteroit diğerine çarpabilir ve bu Asteroitinparçalanmasına sebep olur. Bu parçalara
Göktaşı ya da diğer adıyla
Meteorit denmektedir.
Gerçek bir Göktaşı
Ekli dosyayı görüntüle 249136
Üç çeşit meteorit (Göktaşı) çeşidi vardır.
- Demir meteorit
- Taş meteorit
- Taşlı demir meteorit
Meteorit (Gök Taşı) nedir?
Atmosfere girerek yok olmayan ve dünya yüzeyine ulaşabilen göktaşlarıdır. Göktaşları genelde düzensiz şekillerde görülür. Bazı meteoritlerin yüzeyinde küçük delikler olabilir. Çok yüksek fiyatlardan satışı gerçekleştiği için ( Milyon dolarlara alıcı bulabilmektedir)
değerli taşlar kategorisinde yer almaktadır.
Göktaşları sıradan taşlardan daha ağırdır ve içeriğinde demir, nikel olduğundan dolayı mıknatıs tuttuğunuzda çeker. Sadece demirden oluşan göktaşı yoktur ve içeriğinde mutlaka nikelde olmak zorundadır. Fakat mıknatısın çekmesi onun göktaşı olması anlamına gelmez. Hematit ve manyetit gibi taşları da mıknatıs çekmektedir. Göktaşını diğer taşlardan ayırt edebilmeniz için onu fayans olan bir yüzeye güç uygulayarak sürtün.
Hematit taşı beyaz fayans yüzeyde kahverengi çizgi şeklinde iz bırakacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 249137
Manyetit taşı ise beyaz fayans üzerinde siyah çizgi bırakır. Göktaşı ise herhangi bir iz bırakmamaktadır.
Mıknatıs ve fayans testini geçen her taşa kesin göktaşı diyemeyiz. Kesin göktaşı diyebilmemiz için göktaşı olarak şüphelendiğimiz taşı nikel testi için bir laboratuvara göndermeniz gerekmektedir. Meteoritler yüksek kaliteye sahip taşlardır. İçlerinde %7 oranında nikel barındırır.