Hâdis Köşesi

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
3,574
Puanları
23
Konum
Galatia
DÖVME: İnsan vücudunun muhtelif yerlerine yüze, kola, ele, göğse, derinin iğne vb. sivri âletlerle şekle uygun olarak delinip, üzerine mürekkep, çivit vs. dökülmek sûretiyle yapılan nişan ve resim hakkında kullanılan bir tabir.

Dövme süs olarak yapılırdı. Câhiliye Arapları arasında yaygın bir âdetti. Bilhassa Arap kadınları dövme hususunda çok ileri gitmişler, vücutlarının birçok kısımlarını nakışlarla doldurmuşlardı. Hattâ bazıları vücutlarına, tapındıkları put şekillerini kazımışlardı.

Eski Trakyalılarda dövme asalet nişanesi, eski Yunanlılarda da ahlâksızlık damgası sayılırdı. Hristiyanlar'da da vücutlarına dövme usulüyle haç resmi kazıtanlar vardı. Kudüs'e hacca giden hristiyanlar, kol ve ellerine dövme yaptırırlardı. Osmanlılar'da yeniçeriler arasında dövme çok yaygındı. (Tecrid-i Sarih Terr., 351, 381).

Eski çağlardan türlü şekillere bürünerek zamanımıza kadar gelen dövme geleneği bugün bile garip şekillerde sürmektedir. Cahiliye devirlerine ait ilkel bir süs halinde kalması yirminci yüzyıl mantığına daha çok yakışacak dövme; Mısırlılar'ın mumyası, Asurlular'ın örgü sakalı gibi, tarih yapraklarında birer hatıra gibi kalmamış, garip bir ilgi ile günümüze kadar gelmiştir. Dövmecilikte Japonlar oldukça ileridirler. Onlar bu işi güzel sanatların bir dalı olarak kabul etmişlerdir.

Dövme, domuz yahut balık ödü, is karası, susam yağı gibi ilaçlarla yapılır. İşlem sırasında kişi büyük bir ızdırap duyar. Büyük boyda dikiş iğneleri yanyana dizilerek bir deste halinde bağlanır. Beğenilen resim ve şekil çizilir, sonra bu iğne destesi o şekil üzerine bastırılarak zımbalanır. Bu cılk yaranın üstüne renk verici madde sürülüp bezle sarılır. Renk maddesi yukarıda saydıklarımızın dışında normal boya veya kara barut olabilir. Genellikle barut ve çin mürekkebi kullanılır. Dövme iğnelerinin acısı bittikten sonra yaranın acısı başlar. İğnelenen yer şişer, iltihap yapar, tıpkı normal bir yara gibi işler ve kabuklanır. Bir de cilt altına yabancı bir cisim gömerek yapılan dövme vardır ki, buna en fazla Eskimolar'da, Çukçiler'de Gurdenlandlılar'da ve İtalya'nın bazı bölgelerinde rastlanır.

Veşm; hem eziyet, hem de Allah'ın yarattığı güzel sûreti değiştirip bozmak olduğu için çirkin bir harekettir. İnsanları bu kötü işe teşvik eden şeytandır. Cenâb-ı Hak bu durumu şöyle özetliyor: "Şeytan dedi ki: Elbette senin kullarından belli birtakımı alıp onları saptıracağım. Onlara kuruntu kurduracağım, develerin kulaklarını yarmalarını emredeceğim, Allah'ın yarattığını değiştirmelerini emredeceğim. " (en-Nisâ, 4/119) Hz. Muhammed (s.a.s.) "Allah'u Teâlâ dövme yapan ve yaptırana kaşlarını incelten ve güzellik için dişlerini törpüleyip Allah'ın yarattığı şekli değiştiren kadınlara lânet etmiştir. " (İbn Hacer el-Heytemî, ez-Zevacir, Mısır 1970, I, 141) Sahih-i Müslim'de bildiriliyor ki:
İbni Mesud hazretleri,*(Dövme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıranlara lanet olsun)*mealindeki hadis-i şerifi rivayet edince, Ümmü Yakub adında ihtiyar bir kadın itiraz edip, "Ben Kur'anın hepsini okudum, ama böyle bir lanet yok” dedi. İbni Mesud hazretleri, "Dikkatli okusaydın mutlaka görürdün” diyerek şu mealdeki âyet-i kerimeyi okudu:
(Resulullahın size verdiklerini alın, yasakladıklarından sakının!)*[Haşr 7]*
(Kaşlarını incelten ve dövme yaptıran lanetlenmiştir.)*[Ebu Davud) NOT: Dövme yaptırmak asla ve asla caiz değildir, Sebeplerine yukarda değindik. Atv çıkan meşhur bir hoca efendiye dövmeli bi kardeşimiz hocam dövme ile Abdest caizmidir ? dedi. Hoca efendi cevaben abdest geçerlidir diyip konuyu geçiştirdi, o an o kadar üzüldümki. Hocam keşke usulü fıkıhın Sedd-i zerai kaidesi gereği dövme meselesine detaylıca değinip insanları sakındırsaydınız ne güzel olurdu diye içerledim, çünkü karşında binler, ekran başında milyonlar seni izliyor Allah böyle bi nimeti nasip etmiş keşke hakkı izhar edip milleti uyandırsanız.
 
Son düzenleme:

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
3,574
Puanları
23
Konum
Galatia
Rahmeti sonsuz olan yüce rabbimiz, insanlara verdiği sayısız nimetler yanında, ayrıca yaptıkları iyi işlere de kat kat sevap ve mükâfat vermektedir. Kötülükler bir katıyla karşılık gördüğü halde, iyiliklerin karşılığı on, yüz, yedi yüz veya daha fazla katını bulabilmektedir. “Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.”(En’âm, 6/160) ___ “Kur’ân’ı tertîl ile oku.”(Müzzemmil, 73/4) Tertil: Bir şeyi güzel, düzgün ve tertip ile kusursuz bir şekilde açık açık, hakkını vererek açıklamaktır. Kur’ân’ı tertil üzere okumak; Kur’ân’ı her harf, kelime, tertip ve manasının hakkını vererek, eda ve seda ile tecvit kurallarına uyarak, güzel, düzgün ve kusursuz bir şekilde ağır ağır ve tane tane okumaktır. _____ “Kur’ân-ı Kerim’den tek bir harf okuyana bile sevap vardır. Her hasene on misliyle değerlendirilir. Ben 'Elif Lâm Mîm' bir harf demiyorum. Aksine 'Elif' bir harf, Lâm' bir harf, Mîm' de bir harftir.” (Tirmizî, Sevabü’l-Kur’ân, 16) Kur'ân, ilâhi bir hazinedir. O, her yönüyle bir hayır deryasıdır. Şânına yaraşır bir şekilde okunduğunda, meleklere denk bir makama ulaşılır. Tam manâsıyla eda edilemediği, okunmasında veyahut da öğrenilmesinde zorlanıldığında ise verilen derece iki katıdır. Özellikle yeni başlayanlar veya belli bir yaştan sonra okumaya başlayıp zorlananlar için Allah Resûlü'nün bu husustaki müjdesi şöyledir: "Kur'ân-ı Kerim'i maharetle okuyan bir insan, Kirâmen Kâtibin melekleri seviyesinde olur. Onu o seviyede beceremeyen, fakat halis bir niyet ile okumağa çalışan, okurken de kem küm edip dili dolaşan ve Kur'ân'ı okumak ona zor geldiği halde okuyan insana da iki sevap vardır." (Buharî, Tevnid, 52; Müslim, Müsafirûn, 244)
 
Son düzenleme:

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
3,574
Puanları
23
Konum
Galatia
"Kolaylaştırın, zorlaştırmayın ve müjdeleyin."Bir rivayette de:"...Isındırın, nefret ettirmeyin..."buyrulmuştur. [Buhârî, İlm 12, Edeb 80; Müslim, Cihad 6, 7, (1732-1733 ) Rabbim bizleri bu çizgiden ayırmasın, Seven ve sevdiren olmak dileğiyle hayırlı günler herkese :)
 
Son düzenleme:

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
3,574
Puanları
23
Konum
Galatia
- “Kişinin (malayani) faydasız işleri terk etmesi müslümanlığının güzelliğindendir.”
Allah razı olsun ustam. Hatırıma şu sözü getirdiniz: Allah’ın kulundan yüz çevirmesinin alameti, kulunun malayani (boş şeyler) ile meşgul olmasıdır. Hasanı Basri k.s atfediliyor bu söz.
 

Kafkaslı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
3 Nis 2016
Mesajlar
2,911
Tepkime puanı
3,668
Puanları
23
Hadis kòşesini açarak bizi memnuneler ettin
Allah senden razı olsun inşaallah
 

Metalicvoice

Operatör
Katılım
29 Ocak 2019
Mesajlar
1,320
Tepkime puanı
1,857
Puanları
23
Konum
Merkez
Kabir ehli, öyle bir azapla azap edilirler ki; onların azaplarını hayvanların hepsi işitir. Buhari 14/6311

Kabir azabını dilsiz hayvanlar dahi duyar. Müslim 586

Horoz meselesi dahi bunla ilişkili olabilir Allahualem...
 

densi

Bilgili Üye
Katılım
5 Eki 2018
Mesajlar
276
Tepkime puanı
20
Puanları
4
hocam bu hadis köşesi çok güzel olmuş eline yüreğine sağlık
 
Üst