Konuya biraz geç dahil oldum.
Kalp gözü açık olan insan en az nefsi mülhime makamında olması lazım. Yani nefsi emmare ve nefsi levvema makamını geçmiş olmaları gerekir. Kalp gözü açık olanlarda derece derecedir. Bazıları net bir görüşe sahip iken bazıları farklı şekillerle görür. Örnegin büyü yapılan birini gördüğü zaman onun ayarında bir zincir görebilir. Bunu da murşidine bildirir. Ona göre yorum yapılır. Duymuşsunuzdur belki keşfi açık bazı insanlar vardır. Mezarlıklara giderler oradaki yatan insanlarla görüşürler.
Sizin sorunuza gelirsek kalp gözü açık bir insan varsa hele bu insan nefsi mutmaine makamında ise oldugu yerde Definenin nokta tespiti yapar. Bu insanlar artık dünyadan vazgeçmiştir. Onlar Allahın yardımı ile dogruyu görmüşlerdir. Baki olanı fani olana tercih etmezler. Para pula tamah etmezler. Bu insanlar az bulunur.
Yukarıda bazı saçma yorumlar var. Yok 5 yaşındaki çocuk falan filan. İtibar etmeyiniz.
Hatalı bilgiler.
Tasavvuf YouTube ile kitap ile öğrenilmez. Bir aralar takip etmiştim atıp tutmalar ya da duyumlarla yorumlayanlar türedi. Birine kendim ile ilgili bir hal sordum sosyal medya üzerinden. Cevabını bildiğim bir soru idi ve cevabı ile kendisinin o hal üzerinde olmadığını anladım. Ve fakat mertebeleri öyle anlatıyor ki video ya da kitaplarda sanki bire bir yaşamış. Düşmeyiniz, kanmayınız!
Nefsi terbiye yolculuğu illa olmazsa olmazı mürşit de değildir. Fakat mürşitsiz de faydalı ve korunaklı değildir. E şimdi senin 366 odanı gören ve kavrayan mürşit var mıdır etrafında ? Ben bulamadım.
Kalp gözü bir letaif çeşididir. Bu bazen emmarede açılır bazen levvamede. Kesin bir makamı var mıdır ? Yoktur.
Keşifte hata aranmaz fakat keşif hatalı çıktı diye de keşifi görene kızılmaz. Keşif De bir sınav çeşididir.
Mutmain makamına gelmiş ise oturduğu yerden nokta tespiti yapar demişsin. Şimdi kırmak üzmekte istemiyorum seni ama bu bilgileri öğrenmeden merak salmadan önce Alemlerin Rabbini tanıman gerekir.
Bu makamlarda olanlar hiçliği tatmıştır. Ve rabbin izni olmadıkça hiç bir bilgi ya da gayb bildirilmez.
Emmarede iken dahi kişi bazen kalbi konuşur onla ve der ki, şu şöyledir. Bir bakarsın o dediği gibidir.
Peki kalp kimindir? Kime aittir ?
Kalbi sahibine temiz ve pak tutup sunman gerek.
Hiç bir yere sığmayıp Mümin kulun kalbine sığan Rab, gelirse o zaman bazı şeyler rayına oturur.
İyisi mi ehil olmayan, tecrübe edilmeyen bir tasavvufu ne anlatın ne de önerin ..