Dedektorburada Banner Mobile

Koltuk Taşı Ve Çanak Oyması Sunağı Diğer İşaretler

Dedektorburada Banner Mobile

T...Men

Bilgili Üye
Yığmanın tepesinde mevcut zaten ustam dediğimiz parçalar
Kilise ise pencere bakımından tarihi kilise kalıntısı, mimari özellikleri itibarıyla Geç Antik Dönem veya Erken Bizans Dönemi (M.S. 5. veya 6. yüzyıl) yapılarıyla benzerlik göstermektedir.
Dağlık Kilikya olarak adlandırılan ve Erken Hristiyanlık döneminde yoğun yerleşim gören bir coğrafyadır
@T...Men
Guzel, simdi senin yerinde hic hristiyanlik donemi isaretlere raslamadik, yani gerc roma diye ele alacagiz.
Acilmis mezarda o donemlere ait ozellikler tasimakta. Mezari iyice incelemissindir, buldugun ozellikleri senin yerindeki ana kayalarla karsilastirmalisin.

muratdrn02

Member
Guzel, simdi senin yerinde hic hristiyanlik donemi isaretlere raslamadik, yani gerc roma diye ele alacagiz.
Acilmis mezarda o donemlere ait ozellikler tasimakta. Mezari iyice incelemissindir, buldugun ozellikleri senin yerindeki ana kayalarla karsilastirmalisin.

Öncelikle hepsi kireç taşı üstadım bu bölgedeki kayaların hepsi farklı bir kaya türü pek yok değil hiç yok aslında mezarı sorarsan açılmış olan yakından işaret vs inceleyemedim özel mülk kilitli ve çit Çevreli sadece bilgi olması için giriş kısmını uzaktan çektim

T...Men

Bilgili Üye
Sence ustam artık bir son nokta koyma şansımız nedir bu konuya
@T...Men
Tamam sorun yok, inceleme olanagin yoksa elimizdekileri ozetleyelim.
Sunak(koltuk) ve yakin cevresi bakir degil yani ellenmis, ama ellenmedigin emin oldugun bir tas yigintisi oldugunu soylemistin.
1) O tepecik,
2) Bosluk aldigin sararmis otlarin oldugu yer,
3) Ana kayalar ve bu kayalara dayatilmis daha kucuk taslarin oldugu bolgeler,
4) ''Yuz gordum'' dedigin kayalik
Once makinanla bir daha kontrol etmeli, sondaj yapabilecegin yerlerde calismali ve ana kayalarda ozellikle oyma olan yerlerde bosluk kontrolu yaparak zeminlerinde inceleme yapmalisin.
5) Bosluk aldigin uzunca koridor dedigin yer o kadar aklina takildiysa; baslangic veya bitis noktasinda(bence bitis noktasi) orta boyda bir calisma yaparak merakini giderebilirsin.

Biliyorum yetersiz ve son nokta olmayan bir analiz oldu. Ama elimizdeki emarelerle ancak bu kadar bilgi cikiyor.
Dilegim basarili olmandir,
Selametle

muratdrn02

Member
Sunak(koltuk) ve yakin cevresi bakir degil yani ellenmis, ama ellenmedigin emin oldugun bir tas yigintisi oldugunu soylemistin.
1) O tepecik,
Once makinanla bir daha kontrol etmeli, sondaj yapabilecegin yerlerde calismali ve ana kayalarda ozellikle oyma olan yerlerde bosluk kontrolu yaparak zeminlerinde inceleme yapmalisin.
5) Bosluk aldigin uzunca koridor dedigin yer o kadar aklina takildiysa; baslangic veya bitis noktasinda(bence bitis noktasi) orta boyda bir calisma yaparak merakini giderebilirsin.

Biliyorum yetersiz ve son nokta olmayan bir analiz oldu. Ama elimizdeki emarelerle ancak bu kadar bilgi cikiyor.
Selametle

Bu arası ustam bir koridor ve daha sonra düzlük geniş bir araziye açılış sanki bir geçis koridoru gibi

Ekli dosyalar

muratdrn02

Member
1) O tepecik,

Selametle
Arasından ağaç çıkmış zaten vs ama koridoru farkedersin usta
@T...Men

Ekli dosyalar

Bluecat

Aktif Üye
Öncelikle tüm ustalara selamlar iyi çalışmalar
Araştırmalarım sonucunda ulaştığım fikrimi sizlere iletiyorum

İlk keşfime koltuk oturak taşı ve oyma ile başladım bu oyma tam kapalı değil çanak tarzı ve bir yöne açık şekilde bu çanağın açık yönünün karşısında yığma mevcut koltuğa oturup karşıya bakarsan da yığma tepesi sağda kalıyor, yığmanin ucunu karşı bakış açısında görüyorsun

Ekli dosyayı görüntüle 318550

Yığma büyük ve geniş üstünde farklı renk tonlarında taşlar var ve eski zamana ait 1 2 parça kırmızı kiremit parçası vardı üzerinde
Yığmanin yapısı daha çok doğu ve batı uzantılı Kuzey tarafında ise yaslanmış L tarzında kaya mevcut

Ve bu yığma ortalama 6 7 metreden fazladır genişlik olarak
Yükseklik olarak yerden 3 metre vardır ortalama

Ekli dosyayı görüntüle 318554

Daha sonra etrafı incelemeye başladım model 15 ile boşluklar baktım boşluk takip ettim derken beni 80 MT ortalama ileriye götürdü bir kayaya kadar kayaya baktım inceledim güzel işçilikli içi pürüzsüz bir oyma buldum geniş ve derin yanında ise küçük murç izi bu işaret taşın batı yönünde batıya bakıyordu ve bu oymanın altında yere yakın üçgen tarzda bir yapı oluşturulmuş üçgen aşağı yönlü ve önünde bir kaya var aşağı doğru uzanan
Daha sonra aynı Kaya'nın yan yüzeyinde ise bir ağız yada göz işareti gibi bir işaret gördüm yanında ise küçük murç izi vardı

Ekli dosyayı görüntüle 318555

Daha sonra koltuk taşının karşısında bulunan büyük Kaya'nın yan yüzeyinde üçgen bir alın keşfettim bu üçgen alın tarzı sivri ucu gökyüzüne bakıyor

Bu toplam işaretli bulunan kayalar aynı çapraz düzlemde yer alıyor koltuk taşı - büyük Kaya'nın arkasında üçgen alın tıraşlama - ileride en uzak noktada bir kaya ve üzerinde iki işaret burası çok güzel planlanmış bir sistem oluyor

Koltuk taşının ortalama 10 mt gerisinde 2 adet dikme taş var anıt gibi buranın bu alanın bekçileri olarak sayılırmış

Ekli dosyayı görüntüle 318556

İşin özeti ustalarım burası bir soylu aileye ait nekropol mezarlık alanı araştırmalarım sonucunda yığma koltuk taşı olan yer bu ailenin en yetkili kişi belki bölgenin hakimi en zengini vs. Diğer işaretler bu ailenin fertleri olabileceği kanısına vardım kardeşi vs gibi bunların hepsi arkeolojik araştırmalar ve kazılar araştırması yaparak bu noktalara bu sonuçlara ulaştım

Ve buranın bana bir nekropol alanı olduğunu en başında ileten @T...Men ustaya teşekkürler

Ve sizlerin de bu araştırma ve sonuçlar hakkında bilgilerinizi bekliyorum ne kadar doğru ne kadar yanlış tespit bilemiyorum ama doğrultular bu yönde oluştu
Bu işaretler doğrultusunda ortalama 3 mezar var diye düşünüyorum
1. Mezar yığma burası ailenin en büyüğü reisine ait
2. Mezar alın olan yerde taş oyma mezar
3. Mezar sondaki işaretli kaya yada sondaki işaretli kaya en önemlisi olabilir mahzen oda vs hazinesi olabilir yani

Diğer mezarlar eş veya varis olabilir
Gerisi sizin değerli yorumlarınız benim araştırmam ve bilgi edinme sürecim buraya kadar
Şimdiden teşekkürler
ustam inceleme ve gözlemleme işlemini bitirip bir kanaate varmışsınız. bölgenin en zengini ya da hakiminin orada oldugunu düşünmüyorum büyük ihtimalle itibarlı kişiler bu kayalık alandadır. sizin inceleme sahanızda statu bakımından (güç-zenginlik) düşük ama itibarlı(dini,bilgili,askeri vb.)kişilerin mezarının olması daha yüksek ihtimal..sürekli bir gözlem yapmaktansa bir yerden başlamak ve merakınızı gidermek daha dogru olacaktır.

Ekli dosyalar

muratdrn02

Member
Eyvallah üstadım dediğin gibide olabilir inceleme ve araştırma sonuna geldik zaten bir tek dağ yamacı olan kısım kaldı artık oralarda başka bi zaman
ustam inceleme ve gözlemleme işlemini bitirip bir kanaate varmışsınız. bölgenin en zengini ya da hakiminin orada oldugunu düşünmüyorum büyük ihtimalle itibarlı kişiler bu kayalık alandadır. sizin inceleme sahanızda statu bakımından (güç-zenginlik) düşük ama itibarlı(dini,bilgili,askeri vb.)kişilerin mezarının olması daha yüksek ihtimal..sürekli bir gözlem yapmaktansa bir yerden başlamak ve merakınızı gidermek daha dogru olacaktır.

T...Men

Bilgili Üye
Burda da oyma var, ? olan yeri incelemeli ve yuvarlak oymanin yaninda sana yon verebilecek(sag mi?,sol mu?) murc izi veya baska isaret aramalisin.Oyma 4-5 lira buyuklugunde ise; hedef cook yakindadir.
20260407_085541.jpg

muratdrn02

Member
Burda da oyma var, ? olan yeri incelemeli ve yuvarlak oymanin yaninda sana yon verebilecek(sag mi?,sol mu?) murc izi veya baska isaret aramalisin.Oyma 4-5 lira buyuklugunde ise; hedef cook yakindadir.
Ekli dosyayı görüntüle 318648
Bu doğal Kırık olamaz herhalde usta
Keski ile yapılmış gibi durmuyor mu
Dromos tarzı geçiş dediğim taşın koridor gidiyor dediğim tarafında taşın yan yüzeyinde

Ekli dosyalar