Manyetometre

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47


Manyetometre?

Manyetik alan ölçümünde kullanılan alet. Teknoloji ve ilim alanında, manyetik alan şiddetinin ölçülmesine ihtiyaç duyulması sonucu, çeşitli manyetometreler geliştirilmiştir. İlk manyetometreler, bir yaya bağlı mıknatıstan meydana geliyor ve ölçülmek istenen manyetik alan şiddeti, yaydaki uzama miktarıyla belirleniyordu. Ama, kısa bir zaman sonra bunlar, önemlerini kaybederek yerlerini, elektronik sistemlere bıraktılar. Günümüzde daha çok, proton manyetometresi, akıgeçidi manyetometresi ve hall etkili manyetometre kullanılmaktadır.


Proton Manyetometresi: Günümüzde kullanılan manyetometrelerin en hassası, proton manyetometresidir. Bu cihazın çalışma prensibi, atomlardaki artı yüklü taneciklerin (protonların), bir manyetik alan içinde sıralanmalarına dayanmaktadır.


Akıgeçidi Manyetometresi: Bu manyetometrenin çalışma prensibi, geçirgenliği yüksek çekirdek çiftlerinin, hızlı alternatif akımla mıknatıslanmasına dayanır.


Hall Etkili Manyetometre: Bu manyetometrenin prensibi 1879 yılında bulundu ama, indiyum antimonür ve indiyum arsenür gibi yarı iletkenlerin yapımından önce uygulamaya konamadı. Söz konusu iletkenden alınan ince bir dilimin yüzlerinden birinin iki ucu arasına bir akım uygulandığında, elektronlar, akımı taşıyan manyetik bir alanda hareket ederek, indüksiyon yoluyla, dilimin öteki yüzünün iki ucu arasında bir gerilim farkı meydana getirirler ki bu gerilim ölçülebilir.




Manyetometreler farklı amaçlar için kullanılırlar. Çoğu manyetometreler harici bir manyetik alanı tespit eder. Mayın dedektörleri bu türe giren bir manyetometre içerir. Bazı manyetometreler süreklilik arz eden manyetik alanların ölçümünde kullanılır. Yine atom çekirdeklerinin manyetik özelliklerinin tespitinde kullanılanları vardır.​
 

dağcı1

Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2014
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Hocam gpr'lerin çalışma mantığı ve kullanımıyla ilgili paylaşımlarınızıda bekliyoruz.Ellerinize sağlık...
 
Üst