Sedegor
Engellendi
- Katılım
- 14 Eki 2012
- Mesajlar
- 2,103
- Tepkime puanı
- 83
- Puanları
- 8
Hem topraktaki hem kayalardaki boşluğu gazı suyu madeni vbs arayan büyük şirketlerin kullandığı milyon dolarlık cihazın özünde yer altına gönderilen titreşimin alıcılar vasıtasıyla bir tür yazılımda görmeleridir.
Bu sistem bir tür MDF dir. Toprağa kayaya aralıklı cakılan prob kazıklar, yer altına dev kamyanlardan gönderilen darbelerin oluşturduğu titreşim dalgasını bazı sensorlerle toplar ve bir merkezde bu dalgaların yarattığı seyri boşluk gaz su petrol gibi ayırt eder.
Bizde her gün dilden dile gezen sözde 3D görüntülü cihazlar fiyaskodan başka şey değildir. Bildiğim 3-4 tane Gpr cihaz hariç gerisi insanı kandırır. Örnek bendeki Rama Mala gibi bir kaç Gpr den basediyorum ki kullanabilen yüzde yüz boşluğu yada yer altındaki yapıyı net yakalar fiyatları ise Malisef ucuk böyle bir gerçek Gpr cihaz 80 binden 450 bine çıkar.
Derin aramalarda pulsenin yeri ve işlevi belli, defineci bir cihazın neye yaradığını bilimiyorsa o cihaz defineciye kardan çok zarar ettirir.
Konunun asıl amacı cihazları kötülemek değil elbet neyi nerde kullanacagına bağlı değişir tartışma, bu konunun uzmanı da Kaan kardeştir burda
Tüm bunlara benim önerim ve tecrübem ses dinlemektir Kayalarda.
Birinin iki metrelik bir celik demirle, çapı en az 14 ml. Olacak;
Aynı noktaya vurduğu darbeleri kayanın dikkat çeken yerlerinden din lerseniz boşluk kalp atışı tonunda kulagınıza gelir. Diğeri vururken aynı ritimdeki sesi kulagınızı kayaya yaslayıp dinlemek sadece.
Bunu az daha gelistirelim derseniz 10 milim gibi içi boş bir bakır borunun ucuna bakır ibrik kapağı ekleyip boruyu monte ediniz, kapak kayada olacak diğer uc kulanınızda. Burunun uzunlugunu siz ayarlayınız 50 cm de olur bir metrede.
Hatta bakır borunun su ile yapılanı daha hoş olur. Bakır bir kap içi şu ile doldurulup üst tarafına yine bakır boru yerlestirilip sesi daha net almanızı sağlar. Bu yöntem kayalardaki boşluğu bulma konusunda milyon dolarlık sistemlerle yarışır. İlerde konuya resimli eklenti yapacağım. Gaz sensörleri, ses sensörleri, soğuk, sıcaklık sensörleriyle konu hoş olacak.
Ustalar katkıda bulunursa sevinirim.
YASAL UYARI VE BİLGİLENDİRME
Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı kapsamında define arama faaliyetleri; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Define Arama Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine tabidir.
Define araması yapılabilmesi için ilgili mevzuatta öngörülen şartların yerine getirilmesi ve yetkili makamlardan gerekli izin ve ruhsatların alınması zorunludur. İzinsiz define araştırması ile kültür varlığı bulmak amacıyla gerçekleştirilen izinsiz kazı veya sondaj faaliyetleri kanunen suç teşkil edebilir ve cezai yaptırımlara tabidir.
Sit alanları, korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanlar, mezarlıklar ve mevzuatla koruma altına alınmış diğer bölgelerde gerçekleştirilecek faaliyetlerde ilgili kanun, yönetmelik ve yetkili kamu kurumlarının kararlarına kesinlikle uyulmalıdır.
Bu internet sitesi; izinsiz define aramayı, kaçak kazıyı, tarihi veya kültürel varlıklara zarar verilmesini, kültür varlıklarının izinsiz olarak aranmasını, çıkarılmasını, taşınmasını veya ticaretini teşvik etmez, özendirmez ve bu tür faaliyetlere yönlendirme amacı taşımaz.
Site içerisinde kullanıcılar, üyeler veya üçüncü kişiler tarafından paylaşılan yorum, görüş, fotoğraf, video, arazi yorumu, işaret değerlendirmesi, yöntem, tavsiye ve benzeri içerikler paylaşımı yapan kişinin kendi görüş ve sorumluluğundadır. Bu tür içerikler site yönetiminin görüşü, önerisi, onayı veya herhangi bir faaliyete yönelik teşviki olarak değerlendirilemez.
Kullanıcılar, gerçekleştirecekleri her türlü araştırma ve arazi faaliyetinden önce yürürlükteki mevzuatı kontrol etmek, gerekli izinleri almak ve ilgili kamu kurumlarının talimatlarına uygun hareket etmekle yükümlüdür.