Zerzeniş.....
İkramiye yetersiz ihbar yapılmıyor!
Emniyet Genel Müdürlüğü, TBMM komisyonuna sunduğu raporda tarihi eser kaçakçılarının rahat çalışmak için “koleksiyoner” belgesi aldığını, muhbirlere yapılan ödemelerin az olduğu ve vaat edilen paraların geç ödendiği için ihbarcı ve muhbirlerin bilgileri paylaşmadığını vurguladı...
İkramiye yetersiz ihbar yapılmıyor!
TBMM Kaçak Eserlerin İadesini Sağlama ve Kültür Varlıklarını Koruma Tedbirlerini Araştırma Komisyonu’na, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından çarpıcı bir rapor sunuldu. Türkiye’nin tarihi eser kaçakçılığında, “kaynak” ülke olduğunu belirten emniyet, 81 ilde yürütülen mücadele kapsamında 2017 içinde 324 operasyonun gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda yakalanan 677 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ifade etti. Emniyet, “Şüphelilerden 9’u tutuklanırken operasyonlar kapsamında 26 bin 158 eser ele geçirilmiş oldu” dedi.
Dinleme önerisi
Emniyet, tarihi eser kaçakçılığının engellenmesine ilişkin çarpıcı önerilerde bulundu. Emniyet yasalarda yer alan “iletişimin dinlenmesi”, “gizli ajan görevlendirilmesi” ve “teknik araçlarla izleme” tedbirlerinin uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.
Emniyet ayrıca, tarihi eser konularında ihbarcı ve muhbirlere verilen ikramiyelerin artırılmasını talep etti. 5 bin TL’ye kadar yüzde 30, 25 bin TL’ye kadar yüzde 25, 50 bin TL’ye kadar yüzde 15, 100 bin TL’ye kadar yüzde 10 ve 100 bin TL üzeri için yüzde 7 olduğunu belirten Emniyet, “Ancak ele geçirilen eserlere biçilen değerlerin düşük olması, ödemelerin mahkemenin nihai kararından sonra gerçekleştirilmesi (ortalama 3 yıl) ihbarcı ve buhbirlerin elde ettikleri bilgileri paylaşmamalarına neden olmakta. İhbar ve muhbir mekanizmasının işlevinin artması için ikramiye oranlarının arttırılması ve ikramiyelerin kamu davası açıldığında ilgili müze müdürlüğü tarafından hazarlanan rapor doğrultusunda ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir” dedi.
‘Para artırılmalı’
Emniyet, müze, vakıf cami, koleksiyoner gibi envanter bilileri kayıt altına alınmış tarihi yerlerin korunması içinde de “koleksiyoner denetimlerinin artırılması, “sit alanları, cami, tekke gibi yerlerin özel güvenlik ve kamera sistemiyle korunması”, “müzelerde soruşturma geçirmiş kişilerin güvenlik görevlisi olarak çalıştırılmaması” ve “müzelere eser getiren şahıslara verilecek para miktarının arttırılması” önerilerinde bulundu.
Türkiye’de bin 600 kişinin koleksiyoner belgesinin bulunduğunu belirten emniyet, kaçakçıların da bu işi rahat yapmak için koleksiyoner belgesi aldığının belirlendiğini dile getirdi.