Gerçek Uydu Görüntüleme Sistemleri

 

CANADALI

Aktif Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
141
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
60
Çerçek uyduya bağlanan uydu yer istasyonu bağlantı şeması ve resimleri atalım.
Bu konuda hiç bilgisi olmayan kişiler bile resimleri incelesin.Sonra şunu desin resimdeki
çanakla hani evlere bağlanan çanak arasındaki farkı görelim.
:20:
Ve sendeki çanak sadece sinyal alıp vermede işe yarıyor.Uydu yer istasyonlarında olan
8-10-20 metre çapında olanlar ise işte uyduya direkt girip yön verme uyduyu yönetme işte
birde hani yukarıda dedikya satin şirketi 15 uydusu var oranın zaten uydu istasyonunda
sanırım 100 dev çanak vardır.15 uyduyu adamlar nasıl yönetip iş bitirecek.
:207:
Sanal bağlananlarında sanırım kendi uydu yer istasyonları var......
:zuhaha:





















 

CANADALI

Aktif Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
141
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
60
Eski haber bakın türkiye de böyle bir sözde detaylı yer istasyonu kurulacakmış.
birde nette buldum uyduya yer istasyonun bağlantı şeması herşeyi anlatıyor.
:23:






 

dadas_25

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
4 Tem 2016
Mesajlar
2,905
Tepkime puanı
1,789
Puanları
20
Konum
Türkiye
Bunların dışında uyduya bağlanmak için çok çeşitli imkanlar mevcut ama biraz para lazım :) Sadece ufak iş yapmak istersen skaystar2 uydu kartı, güzel bir pc disect motorlu sağlam bir çanak işini görür ustam.
 

CANADALI

Aktif Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
141
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
60
Bunların dışında uyduya bağlanmak için çok çeşitli imkanlar mevcut ama biraz para lazım :) Sadece ufak iş yapmak istersen skaystar2 uydu kartı, güzel bir pc disect motorlu sağlam bir çanak işini görür ustam.
Yalan yok anlamam.Ama işte mesele gerçek uyduyu yön verip iş bitirme meselesi işte oda olacak iş değil.
Anca uydu yer istasyonunda çalışman lazım.Orda çalışsanda iş yapsan adamı işten atarlar.
:16:
babanın uydusumu lan bu orayı burayı kafana göre taratıyon diye.Define işi zaten yalanda .
Alta seneler önce gördüğüm gerçek bir uydu fotografı atayım.
İşte gerçek maden arayan uydunun fotosu bu.Burda görünen araziye dikkat boy ölçek bir yana mavi olan yerlere bakarsan adamlar ne bulmuş.ELMAS madeni o görünen mavi yerlerin alayı elmasın yoğun olduğu yer.doğru yalan 600 milyon krat derler...
:200:
İşte adamlar paranın dibine vurmuş gider.Biz hala uydu define buluyormu bulmuyormu diye didişelim derim.define küp kazan bulacağını zannetmem ama maden sahasının dibine vurur özet bu..

 

CANADALI

Aktif Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
141
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
60
Maden mineral yatak tespiti infarared kısa ve uzun dalga sensör

Cevher madenciliği eskiden olduğu gibi değildir. Yüz yıl önce bakır bir damar veya altın madeninde bir madencilik faaliyeti gerçekleştiğinde, kıyafet genellikle yerel florayı söker, toprağı kazdı ve ortaya çıkan atık ve molozu en yakın bozulmamış çayırda veya çiçekli çayırda attı. Ancak daha çok bu tür madencilik uygulamaları, çevreleyen toprağı ağır metallerle kirletti veya yakındaki göllerdeki asitliği balıklar için ölümcül seviyelere yükseltti. Sonuç olarak, gelişmiş ülkelerin çoğundaki madencilik işlemleri sıkı kurallara uymalı ve çevreyle korunan alanlardan uzak durmalı, atıklarını elden çıkarmamalı ve iş bitinceye kadar arazisini orijinal haline yaklaştırmalıdır.


Bu düzenlemeler, Amerikan Batısı gibi yerlerde çevre için harikalar yaratmasına rağmen, şirketler artık kazmaya uygun alanları bulmak için bile bir servet harcamak zorunda. US Geological Survey (USGS) iki yıl önce, uygun alan araştırmalarında maden faaliyetlerine yardımcı olmak ve yalnızca dünya kaynaklarının uzun vadeli bir kaydını tutmak için Global Mineral Resource Assessment Project (Global Mineral Kaynak Değerlendirme Projesi) başlattı. Projenin amacı, dünyanın bilinen altın, bakır ve demir gibi metal cevheri çökeltilerinin nerede bulunduğu ve yeni yataklar bulunması muhtemel yerlerin ana hatlarını gösteren bir dizi rapor hazırlamaktır.
Bu iddialı gayretin bir parçası olarak, jeolog Larry Rowan ve USGS'deki bir araştırmacılar ekibi şimdi potansiyel olarak mineralize alanların uzaydan yerlerini bulma yolları geliştiriyor. Terra uydusundaki yeni Advanced Spaceborne Termal Emisyon ve Yansıma Radyometresi (ASTER) aracını kullanarak İran ve batı Pakistan'da bakır ihtimali olan alanları bulmaya çalışıyorlar. Testleri başarılı olursa, ASTER ve gelecekteki uydular, jeologlara herhangi bir sayıda metal cevheri aliminyumdan kalay saptamasına yardım edebilir.
Alaska'daki Kennecott Bakır Madeninin terk edilmiş binalarının yanında kıvrım kazıkları yükseliyor. Bu maden sitesi, keşifçiler olağandışı yeşil kayaları sızdırdığında keşfedildi. Yeni uydular günümüzdeki araştırmacılardan mineral birikintilerini uzaktan haritalamaya izin veriyor. (Fotoğraf nezaket Historic American Engineering Record )

"Şimdilik, ASTER gerçekten de tek pratik çözüm. Potansiyel olarak mineralize alanların global veya bölgesel ölçekte bulunması için spektral kapasite ve coğrafi kapsamın birleşimi ile oradaki tek araç "diyor Rowan. Dünyanın minerallerini haritalamanın tek başına veya uçakta tek başına gerçekleştirilemediğini açıklıyor. Maliyetler muazzam olurdu. Böyle büyük bir anketi gerçekleştirmenin tek uygun yolu, uzaktan algılama uydularının kullanılmasıdır. Bununla birlikte, önceki uydu aletlerinin problemi, dünyanın büyük bölümlerini izleyebildikleri halde, metal cevheri ortaya çıkarmak için gerekli olan jeolojik bilgiyi tespit etme yeteneğine sahip olmamasıydı.
Dünyanın en eski ve en iyi haritaya sahip olan bakır yataklarından bazıları İran'ın orta yerinden batıdaki Pakistan topraklarına uzanıyor. Bölgede 6,500 yıldan fazla bir süre boyunca bakır çıkarıldı. Şu anda, ABD Jeolojik Araştırmaları bilim adamları, Gelişmiş Depolama Termal Emisyon ve Yansıma Radyometresi (ASTER) verilerini bu birikintilerle ilişkilendirmektedir. Bu yöntemler rafine edildiğinde, bilim adamları potansiyel bakır yatakları dünya çapında haritalayacaktır. (Larry Rowan, USGS uyarlanmış harita)


Aralık 1999'da NASA'nın Terra uydusuna fırlatılan ASTER enstrümanı kısmen bu sorunun giderilmesi için tasarlandı. Enstrüman yaklaşık olarak yuvarlak bir yörüngede Dünya'nın etrafında kutuptan kutupa doğru hareket eder ve gezegenimizin yüzeyinden görülebilen ve kızılötesi güneş radyasyonunu ölçer. ASTER, 15 metreye kadar uzaysal bir çözünürlüğe sahiptir ve Dünya'nın stereoskopik (3 boyutlu) görüntülerini toplayabilir, bu da dağların ve kaya oluşumlarının haritalanması için idealdir.
Rowan ve USGS ekibi ASTER'ın bakır cevheri haritalama yeteneklerini test etmeye karar verdi. Elektrik sistemlerinden kompakt disklere, klimalara kadar her şeyde kullanılan bakır, daha değerli ve pahalı olmayan değerli metallerden biridir. Kanıtlayan bir gerekçeyle USGS ekibi, dikkatlerini, İran'ın kuzeybatı köşesinden Zagros Dağları'ndan ve batı Pakistan'a kadar uzanan yaklaşık 500 mil uzunluğunda bir yay boyunca bilinen bir bakır yatağı dizisine çevirdi. Bronz Çağı'nın başlangıcından beri bu alan bulut barındırmamakta ve mevsimlik birçoğu mayınlı olduğundan, bölge ASTER denemek için idealdir.
Rowan, "İran'da uzaktan algılamaya kendilerini borç veren mevduat türleri müdahaleci mevduat" diyor. Müdahaleli cevher yatakları derin yeraltı formunu oluşturduğunu açıklıyor. Dünyanın manto'sundan gelen magma, iki tektonik plakanın mantoda "sıcak noktalar" ya da üstü çarpıştığı alanlarda Yer kabuğuna süzülür. Bu magma granit gibi kayalar oluşturmak için katılaşırken, yoğun ısı ve basınç bazen soğutma magma ile mevcut kabuk arasındaki sınırda bakır yatakları oluşturmak için yeraltı suları ile birlikte etkimektedir. İran'da, müdahaleci mevduat ilk kez 10 ile 70 milyon yıl önce, Arap Tabakası ile Avrasya Tabağı'nın sınırında şekillenmişti. Bakır yatakları, Dünya yüzeyinin altında binlerce fit oluşturuyordu. Yükseltme ve yıllarca ve yıllarca devam eden su, buz,
Bu müdahaleci yatakları ararken, jeolog muhtemel cevher taşıyan müdahaleci kayaları işaret eden faylar ve kıvrımlar ve dağlar gibi büyük özelliklere odaklanmalıdır. ASTER görüntülerinde, bu tür büyük ölçekli özellikler genellikle kolayca görülebilir. Bununla birlikte, bu müdahaleci kayaçlar arasındaki aramayı belirli yerlere daraltmak, daha fazla katılıyor. Çoğu metal gibi bakır, Dünya yüzeyinde bol miktarda bulunmaz. Aslında, bakır sadece Dünya'nın kabuğunun yüzde 0,00007'sini oluşturur. Bu nedenle, birikintilerin yaygın olduğu alanlarda bile, bakırın tespit edilmesi kolay değildir.
Rowan, "Yaptığımız şey genellikle bakırın bölgede olduğunu gösteren diğer mineralleri araştırmaktır" diyor. Neyse ki, bakır yatakları yaratan jeotermal süreçler genellikle alterasyon mineralleri olarak bilinen ve daha bol ve daha belirgin olma eğilimi olan diğer mineralleri doğuruyor. Muskovit, alunit, kaolit ve demir sülfür gibi mineraller tipik olarak bakır yatakları çevresinde bol miktarda bulunmaktadır. Demir sülfür gibi bunlardan bazıları, yüzeysel su ve oksijen ile reaksiyona girerek çok görünür belirteçler oluştururlar (Rowan ve diğerleri, 2002). Rowan, "Colorado'daki eski bir maden ocağına girdiyseniz, sonuçtaki sülfatların varlığı, suda bıraktıkları sarımsı kahverengimsi kahverengimsi dökümde görülebilir", diyor Rowan.
Alterasyon minerallerini ortaya çıkarmak, izole edilmiş bir bakır damar bulmaktan çok daha kolay olsa da, jeologlar hala büyük kaya oluşumlarında alterasyon minerallerini toplayıp test etmeye ve haritalamaya devam etmelidirler. Bununla birlikte ASTER, bu süreçte yer alan iş miktarını ve maliyetini önemli ölçüde azaltabilmelidir. Hepsi ASTER, Dünya yüzeyinden yansıyan ve yayılan 14 farklı dalga boyunu (renkleri) tespit edebilir. Genel olarak, Dünya yüzeyindeki her şey belirli ışığın renklerini yansıtır ve diğer ışıkları emer. Örneğin yeşil çim, yeşil dışında görünür spektrumdaki tüm renkleri emer. Değiştirme mineralleri, genellikle çok daha ince renkli olsa da, belirli bantları da emer ve yansıtırlar.
Soldaki ASTER görüntüsü, görünür ve yakın kızılötesi dalga boylarının birleşimidir; sağdaki üç kısa dalga kızılötesi bantları kullanılır. Kısa dalga kızıl ötesi kompozit renkleri farklı kaya türlerine karşılık gelir. Pembe, bakır cevheri ile ilişkili değiştirilmiş granitin bir bileşenini oluşturan serisiti (muskovit'e benzer) gösterir. (Resimler nezaket Mike Abrams, ASTER Bilim Takımı, JPL)

Bu muskovit granit gibi zahmetli kayaçlar, yeryüzünün altında katılaşan mağmandan oluşur. Sıcak suya saçan milyonlarca yılda, bakır ve diğer metalleri kayalardan süzer ve onları cevher damarlarına yatırır. Daha sonra, erozyon yüzeydeki kayaları açığa çıkarır. (Fotoğraf, Geotectonics Field Trip, 2000 telif hakkı Dave Kimbrough, San Diego Eyalet Üniversitesi)

Bu görüntüdeki kayalar, havadaki oksijenin pirit adında bir demir sülfür ile etkileşimi sonucu oluşturulan limonit lekelidir. Demir sülfid mineralleri ve bunların türevleri bakır tortularını belirtecek belirteçlerden bazılarıdır. (Fotoğraf nezaket Larry Rowan, USGS)

Demir sülfid mineralleri bakır yatakları ve diğer cevherlerle ilişkilendirilmiş parlak turuncu leke suyudur. Bu Missouri akımı yakındaki bir madenden akan renklerle renklendirilir. (Fotoğraf "Ülkenin Biyolojik Kaynakları Durum ve Eğilimler" nezaket USGS)


Rowan, "Sınıflandırdığımız minerallerin bir örneği, olası bakır varlığının muskovit olduğunu gösteriyor" diyor Rowan. Muskovit, ince tabakalar halinde soyulan yaklaşık çeyrek inç kalınlığa sahip berrak bir mineraldir. Temperli camdan önceki günlerde, mineral fırın pencereleri (Isinglass) için kullanıldı. Çoğu gözle görülebilir dalga boyu mineralden geçmesine rağmen spektrumun yakın kızılötesi kısmındaki bir dalga boyunda emilir. Bu, ASTER üzerindeki bant 6 ile aynı dalgaboyu tespit eder. Bir bölgedeki muskovit seviyelerini haritalamak için bilim insanları ASTER üzerindeki 6 numaralı bandın parlaklığını ölçerler. Bir bölgede okumaların ne kadar düşük olursa (yani sensöre geri yansıyan daha az ışık), o kadar çok muskovit var demektir.Alterasyon mineralleri, jeolojik tarihin bakır yatakları oluşturduğu alanlarda bulunur. Bununla birlikte, bu minerallerin varlığı bakırın varlığını garanti etmez. [ Ko-koleksiyonundaki fotoğraflar (Japonca), telif hakları Kyushu Üniversitesi]


"Muskovitin diğer kaya türlerinde oluşabileceği konusunda dikkatli olun. Bu, belirsizlik olmadan çalışacak bir formülasyon değildir. Bunu farklı jeolojik haritalardaki kayalar gibi başka bilgilerle birleştirmeliyiz ve bakır için uygun belirli yaş ve mineral kombinasyonlarını arıyoruz "diyor Rowan. Muskovit, bakırın varlığını gösteren önemli bir bileşen iken, ekibin aramayı daraltması için bulması gereken bir takım mineraller var. Bu alterasyon minerallerinin birçoğu altın gibi diğer metaller arasında farklı oranlarda bulunabileceğinden ekip minerallerin göreceli olarak bolluğunu da hesaba katmalıdır. Ardından araştırmacılar genellikle kaya yataklarının yaşı, kaya oluşumlarının yapısı ve hatta çevredeki bitki örtüsünün kalınlığı hakkında veri istemektedir.
Rowan, İran'daki potansiyel bakır yataklarinin haritalanmasinin ön safhasinda hala bulunduklarken, bugüne kadar elde edilen sonuçların bilinen yerlerle çok iyi eşleştiğini belirtiyor. Haritalamanın başarılı olduğu kanıtlanırsa, USGS, sadece bakırı değil, dünyanın dört bir yanında iyi pozlanmış alanlardaki altın, demir ve diğer cevher yataklarını haritalamak için ASTER'i kullanacaktır. Bu tür haritalar, madencilik şirketlerine ekosistemi bozmayacak şekilde mineralleri daha uygun maliyetli bir şekilde yerleştirmelerine yardımcı olabilir. Bu haritalar, Amerika Birleşik Devletleri tarafından platin gibi Kuzey Amerika'da bulunması zor olan mineral kaynakları aramak için de kullanılabilir. Ve dünyanın daha fakir ülkelerindeki kaynaklara girmek ve ekonomilerini hızlandırmak için bu haritalardan yararlanılabilir. Rowan, "Bu projelerin verimliliğini ve maliyetini tüm dünyada iyileştirmelidir" diyor.

Cevher madenciliği eskiden olduğu gibi değildir. Yüz yıl önce bakır bir damar veya altın madeninde bir madencilik faaliyeti gerçekleştiğinde, kıyafet genellikle yerel florayı söker, toprağı kazdı ve ortaya çıkan atık ve molozu en yakın bozulmamış çayırda veya çiçekli çayırda attı. Ancak daha çok bu tür madencilik uygulamaları, çevreleyen toprağı ağır metallerle kirletti veya yakındaki göllerdeki asitliği balıklar için ölümcül seviyelere yükseltti. Sonuç olarak, gelişmiş ülkelerin çoğundaki madencilik işlemleri sıkı kurallara uymalı ve çevreyle korunan alanlardan uzak durmalı, atıklarını elden çıkarmamalı ve iş bitinceye kadar arazisini orijinal haline yaklaştırmalıdır.


Bu düzenlemeler, Amerikan Batısı gibi yerlerde çevre için harikalar yaratmasına rağmen, şirketler artık kazmaya uygun alanları bulmak için bile bir servet harcamak zorunda. US Geological Survey (USGS) iki yıl önce, uygun alan araştırmalarında maden faaliyetlerine yardımcı olmak ve yalnızca dünya kaynaklarının uzun vadeli bir kaydını tutmak için Global Mineral Resource Assessment Project (Global Mineral Kaynak Değerlendirme Projesi) başlattı. Projenin amacı, dünyanın bilinen altın, bakır ve demir gibi metal cevheri çökeltilerinin nerede bulunduğu ve yeni yataklar bulunması muhtemel yerlerin ana hatlarını gösteren bir dizi rapor hazırlamaktır.
Bu iddialı gayretin bir parçası olarak, jeolog Larry Rowan ve USGS'deki bir araştırmacılar ekibi şimdi potansiyel olarak mineralize alanların uzaydan yerlerini bulma yolları geliştiriyor. Terra uydusundaki yeni Advanced Spaceborne Termal Emisyon ve Yansıma Radyometresi (ASTER) aracını kullanarak İran ve batı Pakistan'da bakır ihtimali olan alanları bulmaya çalışıyorlar. Testleri başarılı olursa, ASTER ve gelecekteki uydular, jeologlara herhangi bir sayıda metal cevheri aliminyumdan kalay saptamasına yardım edebilir.
Alaska'daki Kennecott Bakır Madeninin terk edilmiş binalarının yanında kıvrım kazıkları yükseliyor. Bu maden sitesi, keşifçiler olağandışı yeşil kayaları sızdırdığında keşfedildi. Yeni uydular günümüzdeki araştırmacılardan mineral birikintilerini uzaktan haritalamaya izin veriyor. (Fotoğraf nezaket Historic American Engineering Record )

"Şimdilik, ASTER gerçekten de tek pratik çözüm. Potansiyel olarak mineralize alanların global veya bölgesel ölçekte bulunması için spektral kapasite ve coğrafi kapsamın birleşimi ile oradaki tek araç "diyor Rowan. Dünyanın minerallerini haritalamanın tek başına veya uçakta tek başına gerçekleştirilemediğini açıklıyor. Maliyetler muazzam olurdu. Böyle büyük bir anketi gerçekleştirmenin tek uygun yolu, uzaktan algılama uydularının kullanılmasıdır. Bununla birlikte, önceki uydu aletlerinin problemi, dünyanın büyük bölümlerini izleyebildikleri halde, metal cevheri ortaya çıkarmak için gerekli olan jeolojik bilgiyi tespit etme yeteneğine sahip olmamasıydı.
Dünyanın en eski ve en iyi haritaya sahip olan bakır yataklarından bazıları İran'ın orta yerinden batıdaki Pakistan topraklarına uzanıyor. Bölgede 6,500 yıldan fazla bir süre boyunca bakır çıkarıldı. Şu anda, ABD Jeolojik Araştırmaları bilim adamları, Gelişmiş Depolama Termal Emisyon ve Yansıma Radyometresi (ASTER) verilerini bu birikintilerle ilişkilendirmektedir. Bu yöntemler rafine edildiğinde, bilim adamları potansiyel bakır yatakları dünya çapında haritalayacaktır. (Larry Rowan, USGS uyarlanmış harita)


Aralık 1999'da NASA'nın Terra uydusuna fırlatılan ASTER enstrümanı kısmen bu sorunun giderilmesi için tasarlandı. Enstrüman yaklaşık olarak yuvarlak bir yörüngede Dünya'nın etrafında kutuptan kutupa doğru hareket eder ve gezegenimizin yüzeyinden görülebilen ve kızılötesi güneş radyasyonunu ölçer. ASTER, 15 metreye kadar uzaysal bir çözünürlüğe sahiptir ve Dünya'nın stereoskopik (3 boyutlu) görüntülerini toplayabilir, bu da dağların ve kaya oluşumlarının haritalanması için idealdir.
Rowan ve USGS ekibi ASTER'ın bakır cevheri haritalama yeteneklerini test etmeye karar verdi. Elektrik sistemlerinden kompakt disklere, klimalara kadar her şeyde kullanılan bakır, daha değerli ve pahalı olmayan değerli metallerden biridir. Kanıtlayan bir gerekçeyle USGS ekibi, dikkatlerini, İran'ın kuzeybatı köşesinden Zagros Dağları'ndan ve batı Pakistan'a kadar uzanan yaklaşık 500 mil uzunluğunda bir yay boyunca bilinen bir bakır yatağı dizisine çevirdi. Bronz Çağı'nın başlangıcından beri bu alan bulut barındırmamakta ve mevsimlik birçoğu mayınlı olduğundan, bölge ASTER denemek için idealdir.
Rowan, "İran'da uzaktan algılamaya kendilerini borç veren mevduat türleri müdahaleci mevduat" diyor. Müdahaleli cevher yatakları derin yeraltı formunu oluşturduğunu açıklıyor. Dünyanın manto'sundan gelen magma, iki tektonik plakanın mantoda "sıcak noktalar" ya da üstü çarpıştığı alanlarda Yer kabuğuna süzülür. Bu magma granit gibi kayalar oluşturmak için katılaşırken, yoğun ısı ve basınç bazen soğutma magma ile mevcut kabuk arasındaki sınırda bakır yatakları oluşturmak için yeraltı suları ile birlikte etkimektedir. İran'da, müdahaleci mevduat ilk kez 10 ile 70 milyon yıl önce, Arap Tabakası ile Avrasya Tabağı'nın sınırında şekillenmişti. Bakır yatakları, Dünya yüzeyinin altında binlerce fit oluşturuyordu. Yükseltme ve yıllarca ve yıllarca devam eden su, buz,
Bu müdahaleci yatakları ararken, jeolog muhtemel cevher taşıyan müdahaleci kayaları işaret eden faylar ve kıvrımlar ve dağlar gibi büyük özelliklere odaklanmalıdır. ASTER görüntülerinde, bu tür büyük ölçekli özellikler genellikle kolayca görülebilir. Bununla birlikte, bu müdahaleci kayaçlar arasındaki aramayı belirli yerlere daraltmak, daha fazla katılıyor. Çoğu metal gibi bakır, Dünya yüzeyinde bol miktarda bulunmaz. Aslında, bakır sadece Dünya'nın kabuğunun yüzde 0,00007'sini oluşturur. Bu nedenle, birikintilerin yaygın olduğu alanlarda bile, bakırın tespit edilmesi kolay değildir.
Rowan, "Yaptığımız şey genellikle bakırın bölgede olduğunu gösteren diğer mineralleri araştırmaktır" diyor. Neyse ki, bakır yatakları yaratan jeotermal süreçler genellikle alterasyon mineralleri olarak bilinen ve daha bol ve daha belirgin olma eğilimi olan diğer mineralleri doğuruyor. Muskovit, alunit, kaolit ve demir sülfür gibi mineraller tipik olarak bakır yatakları çevresinde bol miktarda bulunmaktadır. Demir sülfür gibi bunlardan bazıları, yüzeysel su ve oksijen ile reaksiyona girerek çok görünür belirteçler oluştururlar (Rowan ve diğerleri, 2002). Rowan, "Colorado'daki eski bir maden ocağına girdiyseniz, sonuçtaki sülfatların varlığı, suda bıraktıkları sarımsı kahverengimsi kahverengimsi dökümde görülebilir", diyor Rowan.
Alterasyon minerallerini ortaya çıkarmak, izole edilmiş bir bakır damar bulmaktan çok daha kolay olsa da, jeologlar hala büyük kaya oluşumlarında alterasyon minerallerini toplayıp test etmeye ve haritalamaya devam etmelidirler. Bununla birlikte ASTER, bu süreçte yer alan iş miktarını ve maliyetini önemli ölçüde azaltabilmelidir. Hepsi ASTER, Dünya yüzeyinden yansıyan ve yayılan 14 farklı dalga boyunu (renkleri) tespit edebilir. Genel olarak, Dünya yüzeyindeki her şey belirli ışığın renklerini yansıtır ve diğer ışıkları emer. Örneğin yeşil çim, yeşil dışında görünür spektrumdaki tüm renkleri emer. Değiştirme mineralleri, genellikle çok daha ince renkli olsa da, belirli bantları da emer ve yansıtırlar.
Soldaki ASTER görüntüsü, görünür ve yakın kızılötesi dalga boylarının birleşimidir; sağdaki üç kısa dalga kızılötesi bantları kullanılır. Kısa dalga kızıl ötesi kompozit renkleri farklı kaya türlerine karşılık gelir. Pembe, bakır cevheri ile ilişkili değiştirilmiş granitin bir bileşenini oluşturan serisiti (muskovit'e benzer) gösterir. (Resimler nezaket Mike Abrams, ASTER Bilim Takımı, JPL)

Bu muskovit granit gibi zahmetli kayaçlar, yeryüzünün altında katılaşan mağmandan oluşur. Sıcak suya saçan milyonlarca yılda, bakır ve diğer metalleri kayalardan süzer ve onları cevher damarlarına yatırır. Daha sonra, erozyon yüzeydeki kayaları açığa çıkarır. (Fotoğraf, Geotectonics Field Trip, 2000 telif hakkı Dave Kimbrough, San Diego Eyalet Üniversitesi)

Bu görüntüdeki kayalar, havadaki oksijenin pirit adında bir demir sülfür ile etkileşimi sonucu oluşturulan limonit lekelidir. Demir sülfid mineralleri ve bunların türevleri bakır tortularını belirtecek belirteçlerden bazılarıdır. (Fotoğraf nezaket Larry Rowan, USGS)

Demir sülfid mineralleri bakır yatakları ve diğer cevherlerle ilişkilendirilmiş parlak turuncu leke suyudur. Bu Missouri akımı yakındaki bir madenden akan renklerle renklendirilir. (Fotoğraf "Ülkenin Biyolojik Kaynakları Durum ve Eğilimler" nezaket USGS)


Rowan, "Sınıflandırdığımız minerallerin bir örneği, olası bakır varlığının muskovit olduğunu gösteriyor" diyor Rowan. Muskovit, ince tabakalar halinde soyulan yaklaşık çeyrek inç kalınlığa sahip berrak bir mineraldir. Temperli camdan önceki günlerde, mineral fırın pencereleri (Isinglass) için kullanıldı. Çoğu gözle görülebilir dalga boyu mineralden geçmesine rağmen spektrumun yakın kızılötesi kısmındaki bir dalga boyunda emilir. Bu, ASTER üzerindeki bant 6 ile aynı dalgaboyu tespit eder. Bir bölgedeki muskovit seviyelerini haritalamak için bilim insanları ASTER üzerindeki 6 numaralı bandın parlaklığını ölçerler. Bir bölgede okumaların ne kadar düşük olursa (yani sensöre geri yansıyan daha az ışık), o kadar çok muskovit var demektir.Alterasyon mineralleri, jeolojik tarihin bakır yatakları oluşturduğu alanlarda bulunur. Bununla birlikte, bu minerallerin varlığı bakırın varlığını garanti etmez. [ Ko-koleksiyonundaki fotoğraflar (Japonca), telif hakları Kyushu Üniversitesi]


"Muskovitin diğer kaya türlerinde oluşabileceği konusunda dikkatli olun. Bu, belirsizlik olmadan çalışacak bir formülasyon değildir. Bunu farklı jeolojik haritalardaki kayalar gibi başka bilgilerle birleştirmeliyiz ve bakır için uygun belirli yaş ve mineral kombinasyonlarını arıyoruz "diyor Rowan. Muskovit, bakırın varlığını gösteren önemli bir bileşen iken, ekibin aramayı daraltması için bulması gereken bir takım mineraller var. Bu alterasyon minerallerinin birçoğu altın gibi diğer metaller arasında farklı oranlarda bulunabileceğinden ekip minerallerin göreceli olarak bolluğunu da hesaba katmalıdır. Ardından araştırmacılar genellikle kaya yataklarının yaşı, kaya oluşumlarının yapısı ve hatta çevredeki bitki örtüsünün kalınlığı hakkında veri istemektedir.
Rowan, İran'daki potansiyel bakır yataklarinin haritalanmasinin ön safhasinda hala bulunduklarken, bugüne kadar elde edilen sonuçların bilinen yerlerle çok iyi eşleştiğini belirtiyor. Haritalamanın başarılı olduğu kanıtlanırsa, USGS, sadece bakırı değil, dünyanın dört bir yanında iyi pozlanmış alanlardaki altın, demir ve diğer cevher yataklarını haritalamak için ASTER'i kullanacaktır. Bu tür haritalar, madencilik şirketlerine ekosistemi bozmayacak şekilde mineralleri daha uygun maliyetli bir şekilde yerleştirmelerine yardımcı olabilir. Bu haritalar, Amerika Birleşik Devletleri tarafından platin gibi Kuzey Amerika'da bulunması zor olan mineral kaynakları aramak için de kullanılabilir. Ve dünyanın daha fakir ülkelerindeki kaynaklara girmek ve ekonomilerini hızlandırmak için bu haritalardan yararlanılabilir. Rowan, "Bu projelerin verimliliğini ve maliyetini tüm dünyada iyileştirmelidir" diyor.
 

tatar26

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
2 May 2015
Mesajlar
2,475
Tepkime puanı
788
Puanları
17
Yaş
43
paylaşım için teşekkürler
 

CANADALI

Aktif Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
141
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
60



Soldaki ASTER görüntüsü, görünür ve
yakın kızılötesi dalga boylarının birleşimidir; sağdaki üç kısa dalga kızılötesi bantları kullanılır. Kısa dalga kızıl ötesi kompozit renkleri farklı kaya türlerine karşılık gelir. Pembe, bakır cevheri ile ilişkili değiştirilmiş granitin bir bileşenini oluşturan serisiti (muskovit'e benzer) gösterir. (Resimler nezaket Mike Abrams, ASTER Bilim Takımı,
JPL)

--------------------------------------------------

Maden ve mineral tesbitinde en önemli olay uydunun kızılötesi infrared sensörü olması lazımmış.

Yazıdan bu anlaşılıyor.İşte bizde diyoruzki hani define arıyoruz olaki bir kazan altın var bulmaz ama bulduğunu farz edelim onu bulması için kızılötesi sensörle çekilmiş resmi lazım arazini düz resim değil ısıyı algılayacakki orda define var diyelim bu mantıkla bakınca…

Ama gerçek infrared fotosu yoksa resmi programla yada photoshopla düzenleyip burada define var dersek de kendimizi kandırmış oluruz.
:apologetic::disturbed:
 
Üst