Bir ermeni mezar taşi görsel.

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
Hakasya Abakandaki Göktürkler Dönemi Yazıttaki Türk Tamgası ve Tatar Türklerine ait Tamga..


Türklerin Kozmik Tamgaları..Türklerin kullandığı Runik Harf ve Tamgaların önemli bir bölümü Kozmolojiktir ve Gökyüzündeki Takımyıldızların Diagram Çizimleri ve gezegen Döngülerindeki Açı Görünümlerinin Yersel İzdüşümleridir.
Türk Tatar Tamgası ve Kozmolojik Gezegen ve Takımyıldız açı ve Diagramlarını gösteren Çin Gökyüzü Haritası..
 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]M.Ö. 3.yy. Hakasyadan bir Petroglif : 7 Kollu Şamdan[/h]

[FONT=&quot]M.Ö. 3.yy. Hakasyadan bir Petroglif. Hakasyadaki Türklere ait petroglifler. 7 kollu şamdan ve 7 dallı Hayat Ağacı’nı andıran insan vücutlu, 7 başlı figürler. 7 Kandilli Süreyya, yani Ülker Takımyıldızını İfade Eder. (+) simgesi Orion Takımyıldızının sembolüdür. Türklerde Ay Menzilleri Ülker Takımyıldızı ile başlar. Güneşin Ülkerler ile örtüşmesi Hıdrellezi başlatır. Bazin, güneşe göre konumları (Hıdrellez ve Kasım) soğuk ve sıcak iki ana mevsimi belirleyen ÜLKER’i Türk Astronomisinin kadim bir figürü olarak görür.Nuray Bilgili..


[/FONT]
 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Hakasya'daki Hunlara Ait Ölüm Maskeleri[/h]

Orta Asya Kültürü benim için hala "Gizem" barındırıyor. Piramitler, Uygur İmparatorluğu ve Mu kıtası ile ilgili söylenceler ne kadar doğru bilmiyorum ama, Çin topraklarında yapılan kazılar, çok farklı kültürleri açığa çıkarıyor. Bunlardan biri, M.Ö. 3000-1000 Sanxingdui kültürü.. Kocaman burunlu kocaman ağızlı ve kocaman kulaklı Europoid tipler. Hani biraz daha zorlasam bu kültür Hun kültürü diyeceğim.smile ifade simgesi.

Hakasyadaki Hunlara ait ölüm maskeleri, ve Sanxingdui kültürüne ait ikonografik simgeler birbirinin aynısı..Tanrıça arketipinin stilize edilmiş ve soyutlanmış simgesel görünümleri. İkonografik Doğurganlık ve yeniden doğuş sembolü. Nuray Bilgili.

 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
Türk-İslam minyatüründeki Nuh’un gemisi ve Sümer Tufan mitlerindeki Tufan gemisi. Dünyadaki Tufan mitleri Ejderha ile bağlantılıdır. Ejderha yersel ve göksel suları yönetir. Dünyadaki denizler, göller, akarsular ve gökyüzündeki bulutlar ve yağmur ile bağlantılıdır. Gökyüzündeki izdüşümü Ejderha takımyıldızı yani Yay, Akrep, Terazi ve Yılancı Takımyıldızlarıdır. Türk mitlerinde Ejderha Takımyıldızı ve Jüpiter gezegeni doğu yönüne konumlandırılır. Bu yüzden Türk minyatürlerinde Jüpiter ile bağlantılı ikonografilerde de Ejderha görülür. Türk mitlerinde Eliade’nın “Tufan Prensi” ya da “Denizler Hanı” adını verdiği Yayık Han, kocaman bir ejderha görünümündedir ve adından da anlaşılacağı gibi göksel izdüşümü Ejderha Takımyıldızları ile bağlantılı Yay Takımyıldızıdır. Ejderha Takımyıldızının gündüz göğünde yükselmeye başladığı dönem bahar, gece göğünde yükselmeye başladığı dönem ise sonbahardır. Bu iki mevsim yağmurların yağdığı Ejderhanın ağzından şimşek ve alevlerin çıktığı dönemdir. Türklerin meşhur “Yay” ya da “Yada” taşı da Yayık Han yani Ejderha ile bağlantılıdır. Şamanlar tarafından kullanılan Yay taşı ile her mevsim yağmur yağdırılabilir. Ejderhanın elinde olan bu taşı birbirine sürtünce şimşekler çakar..Ayrıca Galaktik Merkez yani yaratılışın başlangıç ve bitiş noktası,yani Kara Delik de bu bölgededir..Nuray Bilgili..
 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Bir Altay Şamanına ait Mezar-Kurgan[/h]



Bir Altay Şamanına ait Mezar-Kurgan
Mezarın iç tarafına, "Kuş-Kartal" kılığına girmiş bir insan figürü resimlenmiş. (Sol Tarafta). Şamanlar kendilerinin "Kartal Ana" tarafından dünyaya getirildiklerine inanır. Kartal Türklerin kutlu kabul ettiği, "Ongun" hayvanlardandır. Ata ya da Ana Hayvanlar, özel hayvanlardır. Bunlar Şamanlara yardımcı olan "Özel Ruhsal Varlıklardır". Kimi zaman Şamanlar bu hayvanların kılığına girer, buna "Don Değiştirmek" adı verilir. Bu Kutsal hayvanlar, ölmüş olan Ataların ve Ata Şamanların, ruhlarının "Avatarı" olarak da bilinir. Şaman, ömrü boyunca bir Ongun hayvanın korumasına ve yardımına ihtiyaç duyar. İslamiyette Ervah olarak da bilinir. Güçlü Şamanların Ervahı ya da Ongunu Kartaldır..Nuray Bilgili.




 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Türk beylerine ait iki taş heykel ve arkalarında mezar kurganları.[/h]



Altaylar.. Türk beylerine ait iki taş heykel ve arkalarında mezar kurganları. Üzerinde At figürü olan Kutlu At Kazığı ya da At Çakı. Çin kaynaklarına göre; Türkler cenaze törenlerinde bir Sırık-Direk dikerler, Mezar üzerine taş yığarak Balbal adı verilen taş heykel koyarlardı. Bu kutlu direklere Sergen ya da Sergey de denir. Sergenler günlük yaşantıda at bağlamak için dikildiği gibi, cenaze törenlerinde de dikilir. Direğin tepesine bir at başı konur. Şamanlar "Ritüel" gökyüzü yolculuklarında bu direği kullanır. Bunlar yeryüzü ve gökyüzü arasında iletişimi sağlayan, kozmik bir bağ görevi görür.

Taş Heykeller "Atalar Kültü" ile ilişkilidir. Sevgili Mircea Eliade'ya göre Arkaik insanlar, ölen atanın ruhunun Taş içine yerleştiğini düşünürdü. Taşın sağlamlığı ve "sonsuza" dek kalıcılığı, insanların ölüler ve ruhlar ile ilgili düşünce şeklini biçimlendirmiştir. Ataların ruhlarının sonsuza kadar kendileriyle kaldığına inanmışlardır. Ruhlardan korkulması ve başıboş dolaşmasını engellemek amacı ile de mezarlara "Taş" ya da Taş heykeller dikilmiştir. Nuray Bilgili..




 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
KAHRAMANIN SONSUZ YOLCULUĞU (Joseph Campbell'a)



KAHRAMANIN SONSUZ YOLCULUĞU (Joseph Campbell'a)
Orta Asya Şamanizminde "Sırra-Ermek" "Tanrıya Ulaşmak" ve "İnisiye" olmak için yapılan, "Kozmik Erginlenme" Ritüeli. Bu inanç İslam dininde Türk Tasavvuf felesefesindeki "Nefs Mertebeleri" şekline dönüşmüştür. "Göksel Sevgili" ile buluşma bu 7 mertebeyi ya da engeli aştıktan sonra mümkün olur. Labirent Sembolü "Kutsal Yol" olarak bilinir..Şamanizm düşüncesinde GÖK KATLARINI sembolize eder.. 7 Ya da 9 kat olarak çizilir. Hayat Ağacı Sembolü olarak da adlandırılabilir. Arkaik insanlar Gök Katlarını, Ay, Güneş, Mars, Venüs, Merkür, Jüpiter ve Satürn olarak sıralar.. Şaman, göksel bineği olan geyik ya da at yardımıyla, Tanrının MEKANI ya da Kapısı olan KUTUP YILDIZI'na ulaşır. Labirent simgesi, Ana Tanrıçaya ulaşmak için şamanın geçmesi gereken gök katlarını sembolize eder. Campbella göre; Mitolojinin resim dilinde, sembol olarak kullanılan “Kadın” imgesi, bilinmesi gerekenin bütününü temsil eder ve Tanrısal özün kendisidir. Kahraman bilmeye gelen kişidir. Tanrıçayla karşılaşma, kahramana “Aşk” ödülü olarak döner. Mitolojilerde, kahramanın “Sevgilisine” olan yolculuğu, epey zorludur. Bu yolculuk esnasında ejderhalar ve yılanlar ile savaşmak ve onları yenmek zorundadır. “Kozmik Erginlenme”; kozmik at, kozmik geyik, kozmik kartal, kozmik ağaç, kozmik direk, kozmik labirent aracılığı ile gerçekleştirilir.









Kayaların üzerine kazınmış olan, Labirent ikonografisi de Ana Tanrıça ile alakalı önemli bir arketipik görüntüdür. Labirent, iç içe geçmiş daireler ve spiral semboller tefekkürün belli aşamasında geçilmesi gereken ve Ana Tanrıçaya giden gizemli yollardır. Pagan erginlenme ritüellerinin en önemli ve en eski görselleridir. Menderes sembolleri de yılanı ve yılanın derisini değiştirmesinden dolayı yeniden doğuşu sembolize eder. Yılan Ay ve sular ile ilişkilendirilir ve Ana Tanrıçanın tezahürlerindendir. Türk paganizmini yansıtan Labirent, menderes ve dairesel petroglifler, Hakasya Abakan bölgesinde ve Saymalıtaşta görülebilirLabirent sembolünün ilk görünümleri, kadın cinsel organı olarak çizilmiş ve zamanla labirent şekline dönüştürülmüştür. Türklere ait labirent sembolleri 7 katmanlıdır. Erginlenme ritüellerinde birey, sembolik olarak çizilen bu mertebeleri aşmak ve Tanrıçaya ulaşmak zorundadır. Öyle ki bu ritüel bize, Türk tasavvuf felsefesinde, “göksel sevgiliye” ulaşmak için kat edilen 7 mertebeyi hatırlatır. Aslında Labirent yolculuğu “İçsel Yolculuktur” ve kötü ruhların içeri girmesini önlemek için düzenlenmiştir. Labirent ve diğer spiral semboller, tefekkürün belli aşamasında aşılması gereken yollardır. Anne rahmine ya da Tanrıçanın içine girmek ile alakalıdır. Anlaşılıyor ki Türk pagan düşüncesinde, bir merkezi işaret eden bu simge, aslında yeniden doğuşun başlangıç noktasını yani ana Tanrıçayı temsil eder. Ana Tanrıçanın rahmine dönüş, yeniden doğuşun gerçekleşeceği yerdir. Labirent kelimesi Latince Labyrinthos kelimesinden gelir ve “Labia” kadın genital organlarını tanımlamak için de kullanılır. Tanrıça Labrys adı verilen çift ağızlı balta ile de ilişkilendirilir.
Şaman bu göksel yolculuğu sırasıda, tıpkı masallardaki "KAHRAMAN ARKETİPİ" gibi, birtakım sınavlardan geçtikten sonra, (devlerle ejderhalarla savaşır) "Sevgilisine" ya da "Göklerin Hanımına" ulaşır..Elbette bu bir "Erkek Erginlenme Ritüelidir".


 
Son düzenleme:

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Ahşap El Muskaları - Fatıma Ananın Eli[/h]

Orta Asya Şamanlarına ait Ahşap El Muskaları. Dinler Tarihi uzmanı Mircea Eliade'ya göre Ata Şamanlar kendilerinden sonra gelecek Aday Şamana bu El Sembolünü verirlerdi. Bu şekilde Şamanlık Şifa Güçlerini, aday şamana aktarmış olurlardı. Türkçede "EL VERMEK" ya da "EL ALMAK" deyimi buradan gelir. El sembolü Otacı şamanların Şifa ve tedavi yöntemleri için kullandıkları bir İkonografidir. Ayrıca "Umay Ananın" şifa veren sağaltan elini de simgeler. Günümüzde "Fatıma Ananın Eli" olarak devam eder. Nuray Bilgili..

 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Güneş Diski - Saymalıtaş[/h]
Türk Kaya Resimlerinden . Saymalıtaş. Boynuzlu başlık takmış bir şaman, elinde ok ve yay tutar. Kazınmış ve "Karanlık" bir etki verilmiş olan disk Güneş diskidir. Altındaki iki çizgi gökyüzündeki "Uçan" cisimleri ifade etmak için kullanılır. Eski Türk kozmoloji düşüncesinde Güneş tutulmasında, Güneşin Kurt ya da Ejderha yani Yelbegen tarafından yendiği düşünülürdü. Bu yüzden Güneşi "Kurtarmak" için Gökyüzüne ok atılırdı. Günümüzde Ok değil ama silah sıkılır. Ya da Gürültü yapılır ki Kurt-Ejder korksun ve Güneşi bıraksın. Geçmişteki Mitolojik bağlamı unutulsada bu gelenekler hala sürer

 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
Sibiryada Bir Türk Mezarında Bulunmuş Çift Başlı Kulaklı Kurt-Ejder








Çok değerli Emel Esin'e göre 8 ve 9. yy. Sibiryada bir Türk mezarında bulunmuş çift başlı Kulaklı Kurt-Ejder bulunan bronz levha. Hayat Ağacı ile birlikte görülmesi de İkonografik açıdan çok anlamlı. Mitolojilerde Ejderha ya da yılanlar Hayat Ağacı ya da Hayat Suyunu beklerler.
 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,459
Tepkime puanı
1,454
Puanları
17
Yaş
64
[h=1]Ejderha Ağızlı Kılıç[/h]


Çok değerli Emel Esin'e göre Kaşgarinin "Çift Kılıç" adını verdiği, Ejderha Ağızlı Kılıç ya da Koş Kılıç, Türklerin Orta Asyada kullandığı kılıçtır. Türkler bu kılıç şeklini başka bir kültürden almamıştır. Aksine bu kılıç şeklini diğer kültürlere armağan etmiştir. Türk kültür tarihini incelediğimizde, bu kılıç şeklinin Hunlarda da kullanılmış olduğunu görürüz. Çin topraklarında bulunmuş bronz figür. Elinde Ejder Ağızlı Kılıç tutar. 1600 BC-c. 1046 M.Ö. Ve Türklerin binyıllardır kullandığı Ejder ağızlı kılıç. Zülfikar..

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst