Dedektör seçimi yapmakta zorlanan arkadaşlar için bu konunun faydalı olacağını düşünüyorum. Her bir mesaja ayrı ayrı yazmaktansa böylesi daha iyi olur.
Konu anlaşılır olması için önce dedektörleri 3 kategoriye ayıralım, aslına bakarsanız bunu ben ayırmıyorum zaten böyledir bunu pek bilen yok.
- 1- Yeni başlayanlar
- 2- Orta seviye
- 3- Uzmanlar, profesyoneller
Evet dedektörler tüm dünyada bu şekilde anlatılır. Biz hemen yeni başlayanlar için en iyi dedektör hangisidir onlara bakalım.
Bounty hunter, evet yanlış duymadınız Bounty hunter her yıl dünyanın en iyi dedektörü seçilir. Nasılmı ? Parasının karşılığını en iyi veren dedektör Bounty hunterdir. 1.000 1.500 TL hangi modeli beğenirsen al verdiğin paranın karşılığını mutlaka alırsın.
Garret ace, buda yeni başlayanlar için Bounty hunterden sonra dünya 2. si dedektördür. Fisher F22, Teknetics Eurotek, Whites Treasure Master, Minelab Go Find böyle sıralanır gider. Bunların hepsi yeni başlayanlar için tavsiye edilen. bizzat benimde tavsiye edeceğim modellerdir. hepsinin fiyatı 1.000 2.000 arasındadır.
Tüm bunlar bilinendir. Şimdi tüm bildiklerinizi unutturacak yeni bir model çıktı, Nokta Makro Simplex +, ileri teknıloji cihazlarda bulabileceğiniz tüm özellikler Simplex + de var. Bana göre yeni 1. budur.
Bunları kullandınız ve artık size yeterli gelmiyorsa artık orta seviye dedektörlere geçiş yapma zamanınız geldi demektir.
Şimdi gelelim orta seviye dedektörlere.
Orta seviye dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen hiç kuşku yokki garret at produr. 2. sırada kim var sizce ? tabiki XP Gmaxx 2. Hemen sıralayalım. Fisher F75, Makro Kruzer, TEKNETICS G2, Detech Chaser, Nokta Anfibio, Whites MX5. Daha varda hepsi aklıma gelmedi aklıma geldiçe eklerim. Bunlar orta sınıf dedektörlerdir. fiyatlar 4-5 bin arasındadır. Bunlar neden orta sınıftır firma bunların üst modelini çıkarında bunlar 2. plana düşer. fiyatlar biraz aşağı düşer böyle durumlar olur.
Bunlarıda kullandığınızı ve artık size yetersiz geldiğini düşünüyorsanız şimdi uzmanların kullandığı modellere geçiş zamanınız geldi demektir.
Şu an vlf alanında bana göre en iyi model xp deus xp35 başlıklarıyla, minelab e trac, Whites Spectra VX3, Garret at max, daha var ama aklıma gelmedi gelince yazacağım.
Bunlarda vlf pazarının en üst modelleridir. daha iyisi çıkana kadar aşağı yukarı en iyiler bunlardır.
Bu dedektör işi böyledir. Ben genel olarak yazdım ama birde bunların ortaları vardır. Şöyle: Yeni başlayanlar ve orta seviyenin birde ortası vardır. Orta seviye ile Uzman arasıda vardır. Bu genel bilgi olsun siz araştımalarınızı genişletin.
Bakın; Ben dedektör alacağım yarın define bulacağım böyle bişey yok. dedektörü ilk aldığınızda ilk bulacağınız şey ya gazoz kapağıdır yada teneke, bunu unutmayın. Eğer bu hobiye gönül vermiş akşama kadar vakit ayırmışsan bir çok parça bulusun, bunların çoğu kurşun ve benzeri olacaktır ama içlerinde iyi parçalarda mutlaka olur.
Genel tahmini sıralamam bu şekildedir. birde sınıflar arasındaki derinlikleri yazalım
- .Yeni başlayanlar için yazılan dedektörler 25 cm yi geçmez. metal ayrımında hepsi iyidir.
- Orta seviye dediğimiz modeller 35 cm civarındadır, onlar metali daha iyi ayırır.
- Uzmanlar için yazdığımız modeller ise 40 cm ve üzeridir.
Birde frekans işini yazalım. her bir dedektörde 12 khz 14 khz isimleri vardır, nedir bu khz hemen onu anlatalım.
khz yani frekans yüksekdikçe metal ayrım kabiliyeti artar derinkik kaybı yaşarsın. khz düşerse derinlik artar metali ayırmada zorluk yaşarsın.
Bizim coğrafyada kullanılabilecek en iyi frekans 10 khz altında olmamalı, 15 khz üzerine çıkmamalıdır. zaten yukarıdaki dedektörlerin çoğu 13 khz civarlarındadır.
Aklıma gelmeyipte buraya yazmadığım bir çok önemli modellerde vardır, aklıma geldikçe yazmaya çalışırım.
Bu konuda asıl anlatmak istediğim dedektörleri tanımanız, kendinizi tanımanız, ona göre karar vermenizdir. yukarıdada belirttim gibi, eğer ilk defa dedektör alacaksanız mutlaka yeni başlayanlar için yazılan modellerden giriş yapın. ilerleyen zamanda orta ve uzman olarak sıçramalar yaparsınız.
Katkım olduysa ne mutlu, hepinize iyi hobiler dilerim.