usta normal perekende satılan el dedektörlerinde ister vlf olsun ister pulse olsun bazı standartlar var.şimdi konuyu deşipte kimsenin ekmeğine mani olmayalım.devletlerin resmi olarak verdiği izin yanlış hatırlamıyorsam 40 cm...bunun ötesi izne bağlı diye biliyorum.yani dedektöründe algılama mesafesi tek para için bu kadar..çok yüklü mal olursa bir buçuk metreden belki çeker..pulselerin farkı derin hedefleri algılamadada vlf den biraz daha güçlü olması...askeriyede olanlar bu sınır sıtandardının dışında kalıyor.ancak sivil kullanımı yasak.özel üretim.6 metreye kadar çeken modeller var..genellikle mayın söküm makinalarının,ağır zırhlıların ön kısmına takılıyor..elde arama yapmak isterseniz iki kişi gerekli..ayrıca yeraltı görüntüleme cihazları da var piyasada.conrad,mala,,okm,skorpiyon gibi özel üretim pek çok marka var..ancak fiyat biraz tuzlu gelecek..bunların bi derinlik sınırı olduğunu sanmam..fakat kullanımı uzmanlık gerektirdiği için anlamayan biri anca ekranda çıkan grit ölçekte renklere ,desenlere bakarak ekran falcılığı yapacak..biraz karışık makinalar.operatörün uzmanlığı gerekiyor..bide yani ortam belli.. bulsan bi dert,arasan bi dert...elden çıkarsan bi dert...zaten kazı izni almaya kalksan astarı yüzündem pahalı...mevzuat adeta kördüğüm olmuş.aramak yasak ,almak yasak,satmak yasak ,lşlem yapmak suç...bu işler anlayacağınız her babayiğidin harcı değil...