Kıymetli hobidaşlarım hepimizin ortak hedefi olan değerli iki metal altın ve gümüş konumuz bu ..bu iki değersiz doygun mineral birleşenleri yüzünden kalp kırılır dilin kemiği yoktur. Aslında değerli olan topraktır. Toprak doymamış minerallerin bir arada durması ile oluşan katmandır. Doygun mineraller ise ender toprak diye adlandırılır. Bu şekilde hitap edilme sebebi ise zirveyi görmüş olması yani mineral sınıfından ayrılıp mükemmel haline geçmiş olması. Mükemmel hali nasıl kabul görüyor. Şöyle.. zor bulunacak , az bulunacak , çabuk eriyecek , çabuk şekil alıp donacak ve insanı zehirlemeyecek. Altın ve gümüş ten daha değerli gazlar var ama cebinizde taşıyacağınız türde element olmadığı için değersiz kalıyor. Toprak sis perdesi gibidir. Ağır topları vardır. Bünyesine giren metale saldırmaya başlar. Saldırı gören metal nasıl tepki vereceğine kendisi karar veremez ısı, ışık, nem, buz, gazlar, basınç ve doymamış mineraller karar verir. Bu bir süreçtir ve adamına göre çok uzun veya çok kısa bir surectir. Doyuma ulaşmamış toprak doymak için saldırır. Şimdi bizi ilgilendiren kısma gelelim. Altin...
Altın söylenildiği gibi tepkisiz değildir korozyon falan olmaz derler yanlış. Olur fakat diğer metallerin seviyesinde doygun hale gelmemiş olmasından dolayı tepkisi farklıdır. Hemen pes eder teslim olur yok oluşa fakat doygun hali en üst seviyede olduğu için bünyesinde başka bir minerale yada metalik yapıya ihtiyaç duymadığı için ve yer olmadığı için tepkimesi çok çok yavaş ve etkisiz olur. Bu ne demek. Gümüş renk atar hızlı olur tepkisi , bakır renk atar hızlı tepki verir yani yüzey bozulmaya başlar gibi gibi... Hiç 40.000 yıllık altın kolye bulundu yahut takı bulundu diye bir haber duydunuz mu . İmkansız çünkü insan oğlu ısı ile işleme olayını topraktaki metalleri deneye deneye altına ancak karar kıldı. Az bulunur çabuk işlenir kolay şekil alır zehirlenen vs vs. Gelelim nasıl bulunur olayına.
Altın en suskun en kararlı metaldir. Etliye sütlüye karışmaz. Tok adam aç adamın hâlinden anlamaz. Bir kamyon altın koy toprağa çubuklar yine gider iki parmak demire takılır. Çünkü demir doygun hale çabuk geçmiş sınıfta metaldir. Toprağa hemen tepki verir yüzeyine saldıran nem su ısı ışık mineral özellikle tuz sınıfı saldırır karşı koyar direnir başlar paslanmaya. Yüzeyinde bu kadar çok curcuna olurken çubuk ne yapsın altını. Gümüşü bulma şansınız altını bulma şansınız dan 10.000 kat daha fazladır.
Nasıl bir pozisyonda olursa altını bulabilirsiniz.
Yanında başka bir metal olduğu taktirde ancak altını bulabilirsiniz.
Toprak ile teması uzun süreli ise ancak bulabilirsiniz.
Su içinde olan altını bulabilirsiniz. Batık deriz karada aradığınız dan daha hızlı bulursunuz.
Toprak içerisinde hızlı atmosfer değişikliği olursa yani yıldırım düşen yerde yada buz tutmuş ve erime safhasında olan alanda altın var ise .
Nasıl bir pozisyonda olursa bulamazsınız.
Küp vb içinde
Taş kaya içinde
Milek kil gibi alanın içinde
Ağır mineral yoğunluğu içersinde.
oksijen ile sürekli temas halinde ise.
Arazide altına en direk yaklaşamazsınız. Düz hatlar içersinde hareketler ile yaklaşamazsınız. Altının üstünde çubuklar ile nokta belirleyemez siniz. Arazinin alt kotundan altın olduğunu düşündüğünüz üst kota doğru zikzak adımlar ve paralel tırmanış ile ancak sadece var olup olmadığını anlayabilirsiniz.
En garanti tespit en uzak noktada olduğunuz anda aldığınız tepkidir. Fakat yaklaştıkça netlik kaybolur.
Altını bulduğunu iddia eden kişi muhakkak faktörleri çok iyi okuduğu ve değerlendirdiği için iddialıdır.