Sağol ustam. Enteresan bir şekilde aynı hacim içersinde solumda boşluk sağımda metal alıyorum özellikle kot farkı ile aşağıda kaldığım zaman boşluğa kilitleniyor çubuklar. Ama metal konusunda solda kalsa dahi soldan sağa yatırıp 180 derece döndürüyor beni sonra kitliyor.
Ustam bu dediğin mevzu çubuk kişiye özeldir şeklinde açıklanabilir bir şey değil. Maddenin tabiatına aykırı çünkü.
Elinde iki tane anten var.
Çubuğunda manyetik alanı yakalama kabiliyeti var.
Sağ omuzunda yakaladığını sol omuzunda da yakalar. Yakalamak zorunda. Alternatifi yok.
Sağlak veya solak olmakla da alakası yok bunun.
Çünkü metalin etki alanındasın. O saatten sonra omuz seçemez.
Çubuk kullanırken, metâl kot farkı olarak çubukların üzerinde kaldığında,tespit edilemeyeceğini düşünüyordum. Güvendiğim bir kaynakta bu bilgiyi okumuştum. Ispati içinde, gardrop üzerine 2.xxx m üzerine bir miktar sarıkız bırakın ve 1 m yanından geçin, göreceksiniz ki çubuk metali görmeyecek şeklindeydi yazı. Denedim de ve adam haklıydı.
Lâkin atladigim konu, gardrop ahsapti. Taş ve toprağın iletkenliği ve karakterini "o zamanlar" bir çırpıda silivermistim.
Sadede gelirsem;
Kot farkının olması da hiçbir şeyi değiştirmiyor. Titreşim ve manyetik alan 360 derece küre şeklinde vücut buluyor. Çubuğun algıladığı mesafenin içindeysen, metalin hangi yönünde olursan ol veya hangi açısında kalırsan kal sana göz kırpıyor.
Ben, durur vaziyetteyken ve elimde çubukları kurarsam, alanda metal/mineral varsa çubuklar o yöne her ikisi de yönlenir istikamet verir.( Ya da verdiren vardır marş marş komutuyla)
Ama metal "işaretini" çubuğun verebilmesi için (uzak mesafe) bildiğin gibi omuz hizasında kalması ve yüz - omuz - hedefin 90⁰ açı oluşturması gerekir. Açı değiştiği zamanda işaret alınabilir ama en stabil ve güçlüsü tam 90⁰ dir.
Bazı ustalar harekete geçmeden, yani adım atmadan çubukların sinyal alamadığını söyler. Bunlar olabilir normal şeyler.
Aylak kalırsan ve denemek istersen sana tuzak bir deneme önereyim. Tuzak içerdiğini de açık açık belirteyim.
Toprağin uzerine 1,5 m aralık mesafesinde bir parça gümüş ile bir parça bakır bırak.(gramajı önemli değil)
2 m gerisinden çubuklarla ortalarından geç.
Hem git hem gel.
Her iki omuzunda da metal olmuş olacak.
Sonucunu bana yazarsan nedenini beraber bulmuş olacağız.