Sikke

Alper Karaman

Member
Kelle trajan kellesi.ama sikke çok aşınmış.resimde altin gibi görünüyor ama??? Sanki altin yaldız ile kaplanmış gibi
Kaç gram ??
Ustam hiç aşinmadi bu şekilde bulundu topraktan tesadüfen su ile yıkandı böyle çıktı aşinmadigini çevresindeki yuvarlakligin bütünlüğünden anlayabiliyorum ön yüzdeki resim aynen böyle ve 3 adet mühür gibi baskı gibi biri başta diğerleri alt sağ ve solda var baskı gibi arkası da düz başka kaynaklarda inceledim bulamadım pek bilgi ha bir de ustam bu öyle çok ince değil bu biraz kalın ne kadar kalın derseniz atıyorum yemek kaşığının sapı olur ya yandan bakınca kalınlığı vardır ya ondan bir miktar daha kalın başka tarif edemiyorum işi bilen sizsiniz çok ince değil akıl vermek yada saygısızlık etmek için belirtmedim yanlis anlamayın tam tarif etmeye çalıştım işi siz biliyorsunuz saygıda kusurum olmaz aynen bu şekilde ve 2.5cm çapında bilgiler için de çok teşekkür ederim kaynağı da inceliyorum tekrar saygılar..

ıYı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
genelde roma altınları "aureus" 7.5 gr yada 4.5 gr agırlığında olur.ve her ikisnde en fazla 18-20mm çapında olur.
resimden sanki roma "dupondius" (13-15 gr 25-28mm olur içinde altın olmayan alaşımdır bronzdur) altın kaplama yapmışlar gibi.ama her zaman görsel yanıltabilir.canlı görmek lazım.
en iyisi müzeye gösterin yada altın olduğunu anlamak için sarraflara gösterin(onlarda metal analiz cihazı var.kaplama yada alaşımsa yüzde oranına kadar görebiliyor.)

Son düzenleme:

ıYı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
bu sikkenin hikayesi nedir bilmiyorum ama kandırmak için herhangibi roma parası(bronz)altın kaplama yapılıp size buldurabilirler.yada size satmak isteyebilirler.bu sikke aureus a benzemiyor.dikkatli olun.

Alper Karaman

Member
bu sikkenin hikayesi nedir bilmiyorum ama kandırmak için herhangibi roma parası(bronz)altın kaplama yapılıp size buldurabilirler.yada size satmak isteyebilirler.bu sikke aureus a benzemiyor.dikkatli olun.
Yok ustam Anadolu'da bilen bilir patlatma dedigimiz bir tarım aleti vardır 60 70 cm toprağı derinden kabartir daha verimli toprak üste çıksın diye arazimizde çalışırken bu şekilde tesadüf etti çıktı bu çapına gelince ben pek anlamam alttan yukarı ölçtüm 2.5 cm geldi en soldan en sağa ölçtüm 2.5 cm geldi çapı 2.5 dediğim de budur fazla bilmediğim için bu şekilde yaptım garamini hiç bilmiyorum ama dediğim gibi arazide çalışırken 70 cm derinlikte toprak devirdaymı yaparken çıktı siyahtı toprak yapişmisti yuvarlakligindan dikkatimi çekti aldım suya koydum elimle ovaladim sonuç böyle oldu ağırlığı ve renginden dolayı altın dedim test filan yaptırmadım bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum saygılar

Alper Karaman

Member
genelde roma altınları "aureus" 7.5 gr yada 4.5 gr agırlığında olur.ve her ikisnde en fazla 18-20mm çapında olur.
resimden sanki roma "dupondius" (13-15 gr 25-28mm olur içinde altın olmayan alaşımdır bronzdur) altın kaplama yapmışlar gibi.ama her zaman görsel yanıltabilir.canlı görmek lazım.
en iyisi müzeye gösterin yada altın olduğunu anlamak için sarraflara gösterin(onlarda metal analiz cihazı var.kaplama yada alaşımsa yüzde oranına kadar görebiliyor.)
Peki adetli basım olma olasılığı görüyor musunuz ihtimal olarak ?

Alper Karaman

Member
Peki kaplama derken ustam bu geçmiş dönemde yapılan bir işlem miydi kaplama işlemi yapılıyor muydu

Alper Karaman

Member
Hocam çok rica edeceğim bir de şunun hakkında bilgi verir misiniz tarihi değeri gibi

Alper Karaman

Member
1. Paylaşımınızın cevabı bu paylaşımınız da zaten.
Üzeri kaplama yapılmış.
Ve orijinal değil.
Sahtekarlık işi..
Ne yani kendi tarlamda 70 cm de çalışırken çıkan bu tarihi parça sahte öyle mi kaplama peki bu kadarını bildiğinize göre bunu oraya 60 70 cm derinliğe koyani da biliyor musunuz? Ha şunu derseniz anlarım döneminin sahtesi diye ama o dönem de bronzun üzerini altın kaplayıp neden böyle bir şey yapsınlar ama akşama sarrafa gideceğim eğer dediğiniz gibi ise ben utanırım aklıma mantigima uymuyor o derinlikten çıkan parçanın sahte olması kaplama olması akşam net cevabı sarrf soyleyecek insallah herkese teşekkürler işi bilenlere ayrıca teşekkür ediyorum

Alper Karaman

Member
Üzeri kaplama yapılmış.
Ve orijinal değil.
Sahtekarlık işi..
Hani üzerindeki kaplama nerede renk uyumu karşılaştırın biri 3.1 cm çapında yani ikinci paylaşımında ki para birinci paylaşımda ki ise 2.5 cm çapında ama elime o 3.1 capindakinden 3 tane almamlazim ki o altın dediğim para ile aynı dengede ancak olur ağırlık farkı elde hissedileni diyorum hani

Alper Karaman

Member
Üzeri kaplama yapılmış.
Ve orijinal değil.
Sahtekarlık işi..
Bu paralar bulunduğunda simsiyati zaten kabartmalar zor belli oluyordu buradan sordum dediler ki limonsuyu ile pamukla sil yika sonra da normal su ile yika kurut dediler ben limon suyunda ovalayip pamukla sildilçe bunların bu renkleri yani kendi orijinal renkleri ortaya çıktı M harfi ola para zaten büyük ve ince bu temizlikten sonra ortaya çıkan hali