Ustam ben tecrübeli biri değilim ama uzun zamandır bu piyasada olan birabimizin seyir defterinden alıntıdır. Belki bir nebze faydası olur mu dedim.
KUYULAR VE AÇIKLAMALARI;;;;;;; Sarnıçlar; Sarnıç suyun stoklandığı kuyuya verilen addır. Bu normal kuyu değil yağmur suyunun kanallar yardımıyla yerin altına özel olarak inşa edilmiş depodur. toplanan suları kanal, tünel ve kemer benzeri yapılarla şehir yada hamam gibi istenilen yerlere akıtılabilir.
Bu tip depolarda giriş ve aşağı doğru inen merdiven varsa bu merdivenin 3. basamağında bir miktar para alınabilir. Eğer boşsa içeri girdiğinizde yan duvarlara bakın kesme taş kendini gösterir vaziyettedir bu taşı tıklayın boşluk veriyorsa bir miktar para bu taştan alınır.
Diğer: Sarnıç aynı bölgede 3 tane ise doğu taraftakine gidin, sarnıcın 9 metre çevresini iyi etüt edin bir küp para buradadır, biz buna 3 sarnıçlar deriz.
Diğer: Sarnıç olan yerdeki dere çok önemlidir, bu dere ileride ikiye ayrılır bu ayrışma noktasında göbekte kalan yer çok önemlidir, burada kesme bir kaya vardır çok büyüktür biraz altına bakarsanız kayanın 2 katman halinde olduğunu anlarsınız yüklü miktardaki altın bu kayanın içindedir. Yine aynı şekilde sarnıç olan yere en yakın dere ileride bir başka dere ile birleşiyor olabilir buradaki çatal malın olduğu yerdir.
Diğer; Her sarnıçta mutlaka kitabe vardır, bu kitabe sarnıcın yapım tarihi ile alakalıdır, bu kitabe orijinal-inden kaydırılıp üzerinde çeşitli eklemeler yapılmış ise bu yüklü miktarda paranın habercisidir. orijinal kitabeyi yok sayarak sonradan eklenenleri dikkate alıp çözüm süreci başlatılmalıdır. bu sarnıçlar genelde gövdesi dikdörtgen yada geniş hazneli sarnıçlar-dır.
Kuyularda Define:
Edindiğimiz tecrübelere göre neredeyse her kuyudan para alınmıştır. Kuyu paraları en çok kuyu iç duvarlarında saklanmaktadır, kuyudan içeri baktığınızda yan duvarlarda diğerlerine göre daha kaliteli taş görürsün bu taş kapak taşıdır kolayca çıkarılabilir, el dirseğe kadar sokulduktan sonra bir kese altın buradan alınır. Bu üste yakın taşlar için geçerlidir, bazı kuyuların mimari yapısı altı geniş üstü dar şeklindedir, bu tür kuyulardan alınacak bir taş kuyunun göçmesine neden olur bunların parası yüklü miktardadır lakin çok tehlikelidir, kuyuyu tamamen taşıyan gibi görünen taş paranın saklı olduğu taştır bu taş alınırsa kuyu göçer içinde kalırsınız. Allah korusun.
Diğer Tecrübe: 3 kuyu varsa paranın hangi kuyuda olduğunu söyleyen bir işaret vardır bu işaret kuyulara biraz mesafelidir bunu bulmadan paranın hangi kuyuda olduğunu anlayamazsınız.
Diğer Tecrübe: Kuyu eski ermeni evi yanında ise burada birde yaşlı ağaç vardır, para ya bu ağacın dibinde yada kuyu dadır, evin oturma odasına gir pencereden bak hangisini görürsen para oradadır.
Diğer Tecrübe: Kuyular kayıp olmayacağı var sayılarak gömü için bulunmaz hali hazırda işarettir, genelde hedef kabul edilerek gömü yapılır, kuyudan bakıldığında en iyi görünen yaşlı ağaç yada tek tepe malın yerini verir. bu belirgin kaya yada dikili taşta olabilir, bu saydıklarımın yanına gittiğinizde kuyu buradan net görünmektedir işte malın olduğu yer burasıdır. bu mantık pınar ve çeşmeler içinde geçerlidir.